Απαιτείται δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ, στα Δίκτυα και στην αγορά ενέργειας

«Τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να σέβονται την κοινωνία που πλήττεται και να είναι προσεκτικοί έναντι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις ότι για ψυχολογικούς λόγους οι πολίτες μειώνουν την κατανάλωσή τους, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, και ότι το να κλείνουμε το θερμοσίφωνα είναι μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας στην ενέργεια, όπως είπε ο κ. Σκρέκας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια, ιδιαίτερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε. «Εχθές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με την ελληνική βιομηχανία, την προηγούμενη εβδομάδα με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, πριν με την Ομοσπονδία Αρτοποιών. Όλοι μάς μεταφέρουν την απόγνωση που προκαλούν οι λογαριασμοί ρεύματος και ότι οδηγούνται σε χρεωκοπία. Η ακρίβεια όμως στην ενέργεια στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και δε συνδέεται μόνο με την ουκρανική κρίση και με τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σημείωσε στη συνέχεια πως «η ακρίβεια στο ρεύμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αυξήσει κατά περίπου 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ακολούθησε η αισχροκέρδεια μεγάλο μέρος του 2020 όταν προμηθευτές έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική. Χαρακτηριστικά η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020, ως καθαρός αγοραστής, προμηθευόταν με 28 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσε με 110 ευρώ.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στα ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ενέργειας στα οποία παρέχει ασυλία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Σήμερα, ακόμη και η Κομισιόν κάνει λόγο για άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη στην ενέργεια και προτείνει μάλιστα στο σχέδιο Repower EU να φορολογηθούν και να αναδιανεμηθούν. Υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν στην Ελλάδα εργαλεία ελέγχου και ρύθμισης της εγχώριας αγοράς αλλά η κυβέρνηση αρνείται, παρότι της το έχουμε προτείνει και κοινοβουλευτικά».

«Για ουρανοκατέβατα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είχε κάνει λόγο και ο καθηγητής, Π. Κάπρος, του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2021, πολλούς μήνες δηλαδή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία πίσω από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της».

Σημείωσε ότι «θα μπορούσε να οριστεί ένα ανώτερο ποσοστό στο κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχουν στην χονδρεμπορική ή να μπει πλαφόν στην τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, κάτι που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γαλλία. «Θα μπορούσε ακόμη να εφαρμοστεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο που έχει προτείνει δύο φορές με τροπολογίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που περιλαμβάνεται στην προηγούμενη «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν από τον Οκτώβριο».

«Μας κάνει ακόμη ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης προτείνει και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό Title Transfer Facility (TTF), ενώ δεν επιβάλλει ο ίδιος πλαφόν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι «την περίοδο 2015-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ και απάντησε στα περί χρεωκοπίας της ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χρεωκοπημένη μία επιχείρηση που διατηρώντας σταθερές και χαμηλές τιμές κατάφερε να μειώσει το δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ και προχώρησε σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτά δεν μπορεί να είναι χαρακτηριστικά μίας χρεωκοπημένης εταιρείας».

Χαρακτήρισε απίστευτο ότι σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να πουλήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και να παραχωρήσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες ενώ την ίδια στιγμή η κατά 88,3% κρατική, γαλλική EDF που έχει αντίστοιχη με τη ΔΕΗ δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εφάρμοσε 4% πλαφόν στην αύξηση του κόστους ρεύματος και, για να αντισταθμίσει τη ζημιά, η EDF προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 2,5 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 δισ καλύφθηκαν από το γαλλικό δημόσιο που είναι και ο βασικός μέτοχος.

Σχετικά με το λόγο που γίνεται για την πρόβλεψη πώλησης του 17% της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το σχέδιο πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» και έσωσε και τα υδροηλεκτρικά που αποτελούν και τα ασημικά της. Η διαδικασία πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ δεν ξεκίνησε ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνοντας από το μνημόνιο η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ιδιωτικοποιήσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις απαιτήσεις των μνημονίων».

Ο Σ.Φάμελλος αποκάλυψε πως μόνο για ένα τρίμηνο, τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είχαν υπερκέρδη 400 εκατ. ευρώ.

Σχετικά τέλος με την επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ και του διαχρονικού κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της ΔΕΗ για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι «είναι στρατηγικής σημασίας και θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ και στα ενεργειακά δίκτυα. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ευρώπη, με την πρόταση του κ. Μακρόν στη Γαλλία που δήλωσε ότι μεσούσης της κρίσης το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, και άρα υπάρχουν και σημαντικά παραδείγματα σχετικών με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολιτικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρώπης».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ