Χ. Στυλιανίδης – Γ. Αμυράς από Θεσσαλονίκη: Νέα εποχή στη συνεργασία Πυροσβεστικής-Δασικών Υπηρεσιών

Σε νέο επίπεδο περνά πλέον η συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με τις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσαν από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με στελέχη των δύο υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, σήμερα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη μια νέα μεγάλη προσπάθεια, μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου θα αυξηθεί η συνεργασία αλλά και οι συνέργειες μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζοντας ότι για μια περίοδο, οι δύο αυτές υπηρεσίες «δεν ήταν σε τόσο αρμονική συνεργασία, όσο θα θέλαμε όλοι, όσο θα έπρεπε».

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αποφάσισαν ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να επιταχυνθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να γίνει πιο αποτελεσματική, όχι μόνο την ώρα της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, αλλά και πριν και μετά.

«Διότι μας αφορά όλους, όχι μόνο η καταστολή την ώρα της κρίσης, αλλά κυρίως να προλάβουμε τα πράγματα με συγκεκριμένες προληπτικές ενέργειες και να δημιουργήσουμε αυτό που είναι γνωστό ως προετοιμασία και ετοιμότητα, γιατί μόνο έτσι γίνεσαι αποτελεσματικός την ώρα της κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του ότι η προσπάθεια που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι επιτυχημένη, λέγοντας πως όλοι μαζί πρέπει «να δώσουμε τη μάχη της σωστής προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο».

Γ. Αμυράς: 24 χρόνια άργησε η σημαντική αυτή μέρα

Για μια σημαντική μέρα που άργησε 24 ολόκληρα χρόνια, έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, λέγοντας ότι τόσα χρόνια πέρασαν, από τότε που η δασική υπηρεσία είχε ενεργό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Όπως είπε ο υφυπουργός, πρόκειται για ένα βήμα εξαιρετικά αποδοτικό, που φέρνει την Πυροσβεστική σε απόλυτη αρμονία, συντονισμό και επικοινωνία με τις δασικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα, η συνέργεια και η πρόληψη.

Όσον αφορά τη συνέργεια, ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι εκτός από τη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική να αποκτήσουν ενιαία πρωτόκολλα για το πως πρέπει να χειρίζονται μια κατάσταση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά.

Καθαρίζεται το Σέιχ Σου και δάση σε όλη τη χώρα

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι το υπουργείο του τρέχει αυτή τη στιγμή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών και απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προγραμματισμένο να γίνουν παρεμβάσεις σε περίπου 50.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, ανάμεσα τους 3.400 στρέμματα στο Σέιχ Σου.

Την ίδια ώρα καθαρίζονται και διανοίγονται περίπου 2.000 χλμ αντιπυρικών ζωνών.

Οι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, τρέχουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα, με στόχο οι καθαρισμοί να αρχίσουν τον Απρίλιο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό να έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες από την έναρξη τους.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ