Το 1ο Υψηλού Επιπέδου Εργαστήριο με θέμα τις Σπουδές Ασφάλειας και Πληροφοριών διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκινκχαμ (University of Buckingham) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνεργασία της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με την Πολιτιστική Κληρονομιά δραστηριοτήτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από το απόγευμα της Παρασκευής, 15 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.
Στόχος αυτού του τριήμερου εντατικού εργαστηρίου είναι να αναπτυχθούν και να αναλυθούν σύγχρονες προκλήσεις, διαφορετικές πτυχές της έννοιας της ασφάλειας και διαδικασιών, μεθόδων και διαύλων συλλογής και χρήσης πληροφοριών.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να έρθουν σε επαφή, να εξοικειωθούν με και να κατανοήσουν σύγχρονα ζητήματα ασφάλειας και πληροφοριών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, όπως επίσης και να αναπτύξουν τις αναλυτικές τους ικανότητες. Η προσέγγιση των θεματικών θα γίνει μέσα από επιστημονικά θεμελιωμένες παρουσιάσεις, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και πρωτογενών πηγών.
Διαλέκτες στο εργαστήριο θα είναι διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικοί επί θεμάτων ασφάλειας και πληροφοριών σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο, αλλά και εμπειρογνώμονες, στελέχη της ΕΕ.
Ειδικότερα, ορισμένες από τις θεματικές, που θα αναπτυχθούν είναι:
* Η Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και η επανεμφάνιση του πολέμου ως κυρίαρχο πολιτικό εργαλείο. * Η Μεσόγειος ως γεωπολιτικά αμφισβητούμενη περιοχή: Οδεύοντας προς την Ανατολή ή προς τη Δύση; * Η ΕΕ ως παροχέας ασφάλειας: Που κατευθύνεται η «Στρατηγική Πυξίδα»; * Υβριδικές απειλές και ψευδείς ειδήσεις: Ποιος ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών; * Τεχνολογικές λύσεις σε νέες προκλήσεις ασφάλειας: Τεχνητή Νοημοσύνη και πολεμικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. * Η Μεσογειακή και Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση: Υπάρχει διέξοδος; * Σχεδιασμός και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών ασφαλείας στον 21ο αιώνα. * Ενεργειακή κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και γεωοικονομία στη Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προχωρημένους φοιτητές (τόσο μεταπτυχιακούς, όσο και προπτυχιακούς), όπως επίσης και σε επαγγελματίες, που ασχολούνται με το ευρύτερο πεδίο της ασφάλειας, των πληροφοριών και της διπλωματίας.
Η γλώσσα διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι η αγγλική. Με την ολοκλήρωσή του, οι σπουδαστές θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από τους θεσμούς, που συνδιοργανώνουν το εργαστήριο.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία υποβολής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη, 31η Μαρτίου 2022.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, πατήστε εδώ: https://sis.nup.ac.cy/
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.