«Κάθε μέρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία χάνονται ανθρώπινες ζωές, εκατομμύρια άμαχοι γίνονται πρόσφυγες και οι επιπτώσεις του γίνονται ακόμη χειρότερες για την Ευρώπη, τις οποίες θα τις πληρώνουμε για δεκαετίες. Η ειρήνη είναι το πρώτο ζητούμενο και πολλοί είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η επάρκεια επισιτιστική (σιτηρά, δημητριακά) και ενεργειακή. Έχουμε ήδη δει την επίπτωση στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 96,5 Fm» Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους, κ. Κοκκινάκη και κ. Γαβρή.
Τόνισε στη συνέχεια ότι ο κος Μητσοτάκης αναγκάστηκε εχθές, πολύ καθυστερημένα, μετά από οκτώ μήνες, και μετά από την πίεση που ασκούμε και εμείς ως Αντιπολίτευση να παραδεχτεί ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ενέργειας. «Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς τα υπερκέρδη αυτά των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για ένα μόνο μήνα ξεπερνούσαν στο τέλος του 2021 τα 150 εκατ. ευρώ. Και, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, τα άδικα και ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών πάνω από το εύλογο κέρδος (φ.α., λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) τους τελευταίους δέκα μήνες φτάνουν στα 1,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει βέβαια να δημοσιοποιήσει τα ακριβή στοιχεία».
Στάθηκε ειδικότερα σε πέντε διαπιστώσεις μετά την παραδοχή ύπαρξης υπερκερδών στην αγορά ενέργειας από τον κ. Μητσοτάκη:
-Στην παραδοχή ότι επί οκτώ μήνες η κυβέρνηση έχει ανεχτεί υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας στην πλάτη των καταναλωτών.
-Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπεκφύγει των ευθυνών της λέγοντας ότι θα ζητήσει στοιχεία για τα ουρανοκατέβατα κέρδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από την προηγούμενη εβδομάδα, τα έχει ήδη στη διάθεσή της, μαζί με εισήγηση της ΡΑΕ για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε αυτά τα κέρδη!
-Στο ότι η κυβέρνηση όφειλε, είχε και έχει την πολιτική ευθύνη να σχεδιάσει αυτή το «εργαλείο» φορολόγησης των υπερκερδών και όχι να πετάει το μπαλάκι στη ΡΑΕ.
-Στην ασάφεια σχετικά και με το ποσό που θα φορολογηθεί, αφού υπάρχει ο φόβος του «στρίβειν διά των ισολογισμών», την αναδρομικότητα ή μη του μέτρου, καθώς και στο εάν θα αποδοθούν στους καταναλωτές.
–Το κυριότερο στην άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει ακόμη και τώρα πλαφόν στο ανώτατο κέρδος της ηλεκτροπαραγωγης ανά τεχνολογία ώστε να σταματήσει η παραγωγή άδικων, ουρανοκατέβατων κερδών και να συνεχίζεται στην ουσία η αισχροκέρδεια.
Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε επίσης πως πίσω από τον τίτλο της απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη κρύβεται άλλο ένα deal, αυτό της αεριοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. «Η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ, χωρίς μάλιστα κανένα σχέδιο, γεγονός που έχει οδηγήσει ήδη στην απώλεια 4.000 θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές. Πρόκειται για μία επιλογή που δεσμεύει την Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο και επιβαρύνει περισσότερο τη χώρα μας τώρα με την υφιστάμενη κρίση».
Τοποθετήθηκε τέλος για τα όσα ακούγονται τελευταία για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: «Από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, την επιστολή του διοικητή και όσα έχει δηλώσει και είπε ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, προκύπτει ότι υπάρχει ένα έγγραφο του Διοικητή του ΑΧΕΠΑ που αναφέρει πως για την εισαγωγή οποιουδήποτε ασθενούς χρειάζεται η γνώμη της Διοίκησης. Ακόμη όμως και στην εφημερία πολλοί ασθενείς χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο, να νοσηλευτούν κάτι που δεν μπορεί να περνάει από την έγκριση κάποιου πολιτικά διορισμένου μάλιστα στελέχους της Διοίκησης. Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να νοσηλεύονται οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία όταν το έχουν ανάγκη. Δεν μπορεί συνεπώς να παρεμβάλλεται κάποια διοικητικού χαρακτήρα διαδικασία με τον υποκειμενισμό ενός διοικητή, που διόρισε η κυβέρνηση ΝΔ. Πρόκειται για μία απαράδεκτη διαδικασία πίσω από την οποία μπορεί και να κρύβεται κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το αδυνάτισμα των νοσοκομείων. Εάν είναι προσωπική επιλογή του διοικητή πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να ελεγχθεί ο διοικητής αλλιώς οφείλει να το αποσύρει η κυβέρνηση. Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και τους θέλουμε καλά αμειβόμενους για να μη φεύγουν στο εξωτερικό και δεν μπορεί πρόσωπα που είναι τοποθετημένη με πολιτική επιλογή να παρεμβαίνουν στην απόφαση για το εάν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί ή όχι. Αυτό δεν είναι δημόσια υγεία».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.