«Η Ευρώπη σαφώς και είναι ανέτοιμη και εξαρτημένη για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει, εντέχνως, να μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, για να κρύψει τις ευθύνες του για τους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώνουν εδώ και 8 μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας μας. Λογαριασμοί που έχουν την υπογραφή του.
Γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου που έρχονται μέχρι σήμερα εδώ και 8 μήνες δεν έχουν επηρεαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Λαβράνο και την εκπομπή «Τι Τρέχει;» στο σταθμό «Αθήνα 9.84».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήταν από τις χώρες-πρωταθλητές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με μία αγορά ενέργειας που λειτουργεί με στρεβλώσεις, ολιγοπωλιακή και με χειραγώγηση τιμών, με υπερκέρδη που κανένας δεν ελέγχει εδώ και καιρό.
«Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε πρόσφατα τα ουρανοκατέβατα κέρδη, και δήλωσε ότι θα περιμένει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να δει πώς θα τα φορολογήσει. Όμως, η εποπτεία και ο έλεγχος της αγοράς ηλεκτρισμού είναι, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αρμοδιότητα και της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δε νομοθετήθηκε τώρα για πρώτη φορά. Εδώ και 8 μήνες λοιπόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρισμού, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν ως όφειλαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα ζητούν από την Ευρώπη να λύσει ένα μέρος του προβλήματος, παρεμβαίνοντας στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου. Η αισχροκέρδεια όμως, η οποία καταγγέλλεται και από την ελληνική βιομηχανία, δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος, επισημαίνοντας επίσης ότι ήδη υπάρχουν χώρες που χωρίς να αναμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, έχουν παρέμβει στην αγορά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των στρεβλώσεων, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε, εκτός από την ανύπαρκτη εποπτεία και έλεγχο της αγοράς, και άλλα προβλήματα που εντοπίζονται και από την Ευρ. Επιτροπή, όσον αφορά στην Ελλάδα. Κυρίως την απουσία εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου σχεδόν όλοι οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, και στα φαινόμενα που παρατηρούνται σε αυτή.
Παράλληλα, η ΔΕΗ δεν αποτελεί πλέον εθνικό πυλώνα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αντίθετα συμμετέχει στα «παιχνίδια» του χρηματιστηρίου ενέργειας για τη χειραγώγηση τιμών, προς όφελος των χρηματιστηριακών της αποδόσεων αλλά εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τέλος, η απόφαση και ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, και αντικατάστασή τους με μονάδες φυσικού αερίου έχει οδηγήσει στην απαξίωσή τους, και μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από ένα πανάκριβο, εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο. «Η απανθρακοποίηση της χώρας οφείλει να γίνει με σταδιακή απεξάρτηση και από το λιγνίτη, και από το φυσικό αέριο.
Ο κ. Μητσοτάκης με την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, που στην ουσία είναι αεριοποίηση και όχι απανθρακοποίηση, έκανε deal με τα συμφέροντα του φυσικού αερίου. Τώρα οι λογαριασμοί είναι δυσβάσταχτοι, και περιμένει από την Ευρ. Επιτροπή να δώσει λύση στο πρόβλημα γιατί απλά δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα στην Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.