Μουντιάλ: Τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της Παρασκευής

Το μεγαλύτερο μέρος της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό η FIFA ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κλήρωση της φάσης των ομίλων του θεσμού.

Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή στις 19:00 ώρα Ελλάδας και θα διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ, η οποία θα είναι και το επίκεντρο του τουρνουά στο τέλος του έτους.

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι 32 ομάδες που θα βρίσκονται στην τελική φάση της διοργάνωσης χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Το βασικό κριτήριο διαμοιρασμού των ομάδων στα τέσσερα γκρουπ είναι η θέση τους στο FIFA ranking, αλλά όχι και το μοναδικό.

 

Για παράδειγμα, το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα τοποθετείται στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας (και αυτομάτως στον 1ο όμιλο), ανεξαρτήτως της θέσης του στο FIFA ranking. Ομοίως, οι νικητές των δύο διηπειρωτικών playoffs και ο νικητής του εναπομείναντος μπαράζ στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ανεξαρτήτως αν τελικά ο συντελεστής τους θα μπορούσε να τους φέρει σε υψηλότερη βαθμίδα.

 

Οι ισχυροί και οι ανίσχυροι

Το ranking που θα χρησιμοποιήσουν οι διοργανωτές στην κλήρωση είναι αυτό που θα ανακοινώσει η FIFA στις 31 Μαρτίου, ωστόσο οι υπολογισμοί έχουν γίνει ήδη και έχουν σχηματιστεί τα τέσσερα γκρουπ.

 

Το γκρουπ των ισχυρών περιλαμβάνει τις που θα τεθούν επικεφαλής των οκτώ ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό το γκρουπ περιλαμβάνει το Κατάρ καθώς και Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι οι πρώτες επτά χώρες της παγκόσμιας κατάταξης. Πριν από τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Βόρειας Μακεδονίας, η τελευταία θέση του γκρουπ ήταν ανοιχτή, όμως πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει.

 

Η νίκη του Μεξικού και η ήττα αλλά με μικρό σκορ των ΗΠΑ στην Κόστα Ρίκα οριστικοποίησε την παρουσία τους στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Εκτός των δύο μεγαθηρίων της Βόρειας Αμερικής, σε αυτό ανήκουν και Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ελβετία, Ουρουγουάη και Κροατία, δηλαδή ομάδες με πολύ μεγάλη δυναμική, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται πιο ψηλά (ή και που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν).

 

Οι παγίδες στο 3ο και 4ο γκρουπ

Στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα σχετικά με τη σύνθεσή του. Σενεγάλη, Ιράν, Ιαπωνία, Μαρόκο, Σερβία, Πολωνία και Νότια Κορέα είχαν εξασφαλίσει τη θέση τους και από τη στιγμή που ο Καναδάς ηττήθηκε από τον Παναμά, το παζλ συμπλήρωσε η Τυνησία με 1.500 βαθμούς.

 

Ωστόσο, το 4ο γκρουπ δυναμικότητας ίσως να έχει ισάξιες ομάδες, αφού πλην του Καναδά, εκεί βρίσκονται το Καμερούν, το Εκουαδόρ, η Σαουδική Αραβία, η Γκάνα, η ομάδα που θα προκύψει από το ευρωπαϊκό μπαράζ όπου συμμετέχουν Ουαλία, Ουκρανία και Σκωτία και οι δύο νικήτριες των διηπειρωτικών playoffs.

 

Ολλανδία και Γερμανία για γκρουπ του θανάτου

Όπως γίνεται κατανοητό, η παρουσία της Ολλανδίας και της Γερμανίας στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας αυτομάτως καθιστά πολύ πιθανή την ύπαρξη ενός “γκρουπ θανάτου”. Τουλάχιστον μία από τις δύο θα κληρωθεί με έναν εξίσου δυνατό αντίπαλο και από εκεί και πέρα αν προστεθεί στο μείγμα η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, η πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη ή ο ενθουσιώδης Καναδάς αμέσως δυσκολεύει η υπόθεση πρόκριση.

 

Ομοίως, ο 1ος όμιλος θα έχει επικεφαλής το Κατάρ και εφόσον κληρωθεί με ομάδες όπως οι ΗΠΑ, η Τυνησία και η Σκωτία (μιας και επιβάλλεται σε κάθε όμιλο να υπάρχει ομάδα από την UEFA), τότε θα σχηματιστεί μία πολύ πιο ανίσχυρη τετράδα.

 

Τα γκρουπ δυναμικότητας

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ

Κατάρ (AFC, διοργανώτρια χώρα) 1.441

Βραζιλία (CONMEBOL) 1.833

Βέλγιο (UEFA) 1.827

Γαλλία (UEFA) 1.790

Αργεντινή (CONMEBOL) 1.765

Αγγλία (UEFA) 1.762

Ισπανία (UEFA) 1.709

Πορτογαλία (UEFA) 1.675

ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ

Ολλανδία (UEFA) 1.659

Μεξικό (CONCACAF) 1.659

Δανία (UEFA) 1.654

Γερμανία (UEFA) 1.651

Ουρουγουάη (CONMEBOL) 1.636

Ελβετία (UEFA) 1,635

ΗΠΑ (CONCACAF) 1.634

Κροατία (UEFA) 1.621

ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ

Σενεγάλη (CAF) 1.584

Ιράν (AFC) 1.564

Ιαπωνία (AFC) 1.553

Μαρόκο (CAF) 1.552

Σερβία (UEFA) 1.548

Πολωνία (UEFA) 1.544

Νότια Κορέα (AFC) 1.520

Τυνησία (CAF) 1.500

ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ

Καμερούν (CAF) 1.480

Καναδάς (CONCACAF) 1.479

Εκουαδόρ (CONMEBOL) 1.453

Σαουδική Αραβία (AFC) 1.445

Γκάνα (CAF) 1.387

Νικητής μπαράζ UEFA: Ουαλία (UEFA) 1.588 ή Ουκρανία (UEFA) 1.535/Σκωτία (UEFA) 1.473

Νικητής διηπειρωτικού AFC – CONMEBOL: Περού 1.562 ή Αυστραλία 1.462/ΗΑΕ 1.357

Νικητής διηπειρωτικού CONCACAF – OFC: Κόστα Ρίκα (CONCACAF) 1.503 ή Νέα Ζηλανδία (OFC) 1.206


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ