Την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Λαέ της Κύπρου, είμαι ευγνώμων προς εσάς για τη στάση αρχής που τηρήσατε», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Ρωσίας. Κάλεσε δε σε υιοθέτηση περαιτέρω κυρώσεων από την Ευρώπη. «Παρακαλούμε να κλείσετε όλα τα κυπριακά λιμάνια για όλα τα ρωσικά πλοία. Πρέπει να είναι κοινή απόφαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η ΚΔ μπορεί να εφαρμόσει μέτρα πίεσης, π.χ. την απαγόρευση χρήσης λιμανιών από ιδιωτικά ρωσικά σκάφη, την άρση δυνατότητας διπλής υπηκοότητας και τον τερματισμό προνομίων για Ρώσους. «Ο κόσμος πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί τη δολοφονία παιδιών», σημείωσε, ζητώντας τη στήριξη της ΚΔ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Ουκρανοί έχουν να ξαναδούν τέτοια αναλγησία από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», εξήγησε ο Ουκρανός Πρόεδρος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θύματα της Μπούτσα, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό πρέπει να τιμωρηθεί».
«Η Ρωσία θέλει αυτόν τον πόλεμο. Γιατί; Τι στόχο έχει; Προφανώς, […] θέλουν να εξολοθρεύσουν τη χώρα μας», εξήγησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στόχος είναι ο διαμοιρασμός της Ουκρανίας, για τον οποίον η γειτονική χώρα εργάζεται από το 2014. Πρέπει, λοιπόν, όλα τα κράτη να επιλέξουν στρατόπεδο, ανέφερε.
Μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Αννίτα Δημητρίου παραλλήλισε την περίπτωση της Ουκρανίας με την Κύπρο. «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής. Συμπλήρωσε: «Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των παράφορων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε σχέση δε με τις δηλώσεις Ζελένσκι περί αθέτησης υποσχέσεων από την Τουρκία, η Αννίτα Δημητρίου σχολίασε (αφήνοντας αιχμές για την προοπτική καθιέρωσης της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Ουκρανία): «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία μάς προσφέρει διδάγματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο σύνταγμα της ΚΔ, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή, ως εάν η εισβολή και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ουκρανία, λοιπόν, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Έχει το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της».
Η ΠτΒ διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας». «Η λογική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, και η επιλεκτική ανοχή -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία- τόσο όσον αφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και στη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της».
Η Αννίτα Δημητρίου κατέληξε: «Κύριε Πρόεδρε, η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, αφού ως χώρα εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες αγνοούμενους λόγω της τουρκικής θηριωδίας». Στο γεγονός αυτό απέδωσε η ΠτΒ τη μεγάλη ανταπόκριση που επέδειξε ο κυπριακός λαός, σε σχέση με τη στήριξη προς την Ουκρανία και την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στη χώρα.
Την ενόχλησή του για τη μη καταδίκη από πλευράς του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως ανέφερε, «δεν περιμέναμε αναφορά στην τουρκική εισβολή σήμερα, βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει. Αυτό που σήμερα αναμέναμε ήταν να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974».
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα», προσέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.