Κάθε κίνηση Μητσοτάκη στην ενέργεια είναι παραδοχή ανεπάρκειας και ήττας

«Ο κος Μητσοτάκης, με τις χθεσινές του δηλώσεις, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα τα τελευταία τρία (3) χρόνια στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκεκριμένες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και συμβάσεις παραχώρησης για  περιοχές που υπογράφηκαν την περίοδο 2017-2019. Το μόνο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι να αποχωρούν εταιρείες του κλάδου από τις έρευνες και την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον Αγωγό East Med εξαιτίας των πιέσεων της Τουρκίας. Ο κος Μητσοτάκης είπε εχθές ότι θα ξεκινήσει αυτό που δεν κάνει τρία χρόνια τώρα. Η χθεσινή σύσκεψη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αποτελεί άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα που δε συνοδεύτηκε από καμία συγκεκριμένη πρόταση ή ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό « Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Γ. Τραπεζιώτη.

Η πιθανότητα εύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, πρόσθεσε, το 2026 ή το σχέδιο εκμετάλλευσης από το 2030 και μετά δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που εντείνεται εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και έθεσε το ερώτημα: «Το ζήτημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια; Πώς θα έχουμε επάρκεια και πώς θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς».

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αρνητικός επί της αρχής στην έρευνα για κοιτάσματα στις περιοχές που η κυβέρνησή του αδειοδότησε αλλά σημείωσε ότι πιθανώς το 2030 θα έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα και τότε να τίθεται θέμα βιωσιμότητας τέτοιων επενδύσεων ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους κλιματικούς στόχους. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις δημοσιευμένες προγραμματικές του θέσεις, προτείνει τη μη παραχώρηση νέων αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και όσες άδειες εγκαταλείπονται από τους επενδυτές να μην ανανεώνονται. Γιατί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας βρίσκεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Εξοικονόμηση και Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχολίασε ότι η δήθεν απολιγνιτοποίηση, το πράσινο προσωπείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε στην καταστροφική επιλογή πρόσδεσης της Ελλάδας στο φυσικό αέριο που οδήγησε και στη μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο όπου αποτυπώνεται πως οι τρεις (3) στους τέσσερις (4) πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που βρίσκεται στο 33%.

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σήμερα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα:

«Ο κος Μητσοτάκης πρέπει και μπορεί να ακολουθήσει την πρόταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη μείωση των τιμών κατανάλωσης ρεύματος. Η λύση αυτή επιτρέπει την απεξάρτηση της διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από την ακριβότερη παραγωγή των ορυκτών καυσίμων και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, σταματά τα ουρανοκατέβατα, άδικα κέρδη και μειώνει σε ποσοστό άνω του 30% τους λογαριασμούς. Μάλιστα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της λύσης και σε άλλες χώρες εκτός Ιβηρικής. Άρα ο κος Μητσοτάκης έπρεπε να το εφαρμόσει εχθές».

«Άμεσος έλεγχος της αγοράς από τις αρμόδιες Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) για τα υπερκέρδη που καρπώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο. Όπως έχει αναφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όταν η ηλεκτροπαραγωγή από την ακριβότερη μονάδα φυσικού αερίου κοστίζει περί τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα πώς είναι δυνατόν η τελική χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει στα 300, 350 ακόμη και 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα; Χρειάζεται λοιπόν επιβολή πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών βάσει μεταβλητού κόστους παραγωγή και φορολόγηση, επιβολή έκτακτης εισφοράς των ουρανοκατέβατων, άδικων κερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές»

«Χρειάζεται όμως και υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, όπως θεσμοθέτησε πρόσφατα η Ρουμανία, για να υπάρχουν σταθερά συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας»

«Η ΔΕΗ μπορεί τέλος, ακόμη και σήμερα, που η κυβέρνηση ΝΔ έχει παραδώσει την πλειοψηφία στους ιδιώτες μετόχους, να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη λιγνιτική παραγωγή για να καλύψει περίπου το 20% της ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στη μείωση του κόστους. Μετά έρχονται οι επιδοτήσεις για να μειωθεί το κόστος στους καταναλωτές και στην επιχειρηματικότητα».

Σχολίασε ότι σήμερα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε από όλα αυτά και επιλέγει να επιδοτεί απλά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να μη χάνουν ούτε ένα ευρώ μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση. Χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα της ΔΕΗ αποτυπώνεται ότι εν μέσω κρίσης αύξησε το περιθώριο κέρδους της!

Κλείνοντας μίλησε για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ξεκινάει αύριο: «Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μία νέα αρχή. Ένα ισχυρό κόμμα της Αριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου και θα πάρει τη θέση της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο πιο σύντομα γίνεται. Χρειάζεται να αποφασίσουμε τους όρους διαμόρφωσης αυτής της κοινωνικής προοδευτικής συμμαχίας για να φύγει άμεσα αυτή η κυβέρνηση. Το πλιάτσικο, τα ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν προηγούμενο. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το τελευταίο κατοστάρι για να ανατρέψουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση και μετά».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ