Στοιχεία για των αριθμό των δικαιούχων και το ποσό χρηματοδότησης του τελευταίου προγράμματος επανασυνδέσεων ρευματοδότησης ευάλωτων νοικοκυριών ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν, τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύστησε το 2017 τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαχειριστεί τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που της κληροδότησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είχε κατάφερε μέχρι τον Αύγουστο του 2019 να στηρίξει 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολιτική πίεση, στη συνέχιση της εν λόγω πρωτοβουλίας με μειωμένα όμως κονδύλια και ωφελούμενους (περί τα 1500 νοικοκυριά) τον Ιούλιο του 2020. Στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2021 ο Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, προέβλεψε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έθεσε σε λειτουργία τον πενταψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 όπου απευθύνονταν οι δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ διασφάλισε 40 εκατ. ευρώ.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι προκύπτει «κενό» από το τελευταίο πρόγραμμα επανασυνδέσεων, επειδή προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα επανασυνδέσεων είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης μέχρι τις 31.03.2022 ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, απαγορεύεται η αποκοπή Ευάλωτων Οικιακών Πελατών για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου .
Για αυτόν το λόγο και επειδή η ενεργειακή φτώχεια εντείνεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζητούν να μάθουν: Πόσα νοικοκυριά και πόσους δικαιούχους κάλυψε το πρόγραμμα επανασυνδέσεων μέχρι σήμερα, ποιο είναι το τελικό ποσό που διατέθηκε για το Ταμείο Επανασυνδέσεων και από ποιο λογαριασμό χρηματοδοτήθηκε, τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους ευάλωτους που βάσει του Κώδικα Προμήθειας θα τους κόβεται η ρευματοδότηση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και δεδομένης της εκρηκτικής διάστασης των αυξήσεων στο ρεύμα, ποια είναι η συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ενεργειακής φτώχειας το επόμενο διάστημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Στοιχεία για τους ωφελούμενους του Ταμείου Επανασυνδέσεων
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 36 του ν.4508/2017 (Α΄200) σύστησε για πρώτη φορά τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαχειριστεί τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που της κληροδότησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Μέσω του Ταμείου Επανασυνδέσεων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, αν και υπό την ασφυκτική πίεση του μνημονίου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να στηρίξει 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού μέχρι τον Αύγουστο του 2019.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολιτική πίεση, στη συνέχιση της εν λόγω πρωτοβουλίας με μειωμένα όμως κονδύλια και ωφελούμενους (περί τα 1500 νοικοκυριά) επί Υπουργίας του κ. Χατζηδάκη (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/14.07.2020).
Αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποίησε στις 29.12.2021, με την ΚΥΑ υπ’ αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/124788/2150, ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όπου προβλέπει ότι το Ταμείο Επανασυνδέσεων χρηματοδοτείται από τον ειδικό λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», με το ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ (9.000.000 €) .
Στις 24.12.2021, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, τέθηκε σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 όπου θα μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους, με προϋπόθεση όμως τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31.3.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το δελτίο Τύπου ανέφερε ακόμη πως ο συνολικός προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Επειδή, σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της ακραίας κρίσης ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα βασικά αγαθά και ειδικότερα στο ρεύμα, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επειδή, με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) και ειδικότερα με την παρ. 4 του άρθρου 34 του κεφαλαίου 6, απαγορεύεται στον προμηθευτή να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ή να καταγγείλει τη Σύμβαση κατά Ευάλωτων Οικιακών Πελατών για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
Επειδή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αρκετοί δικαιούχοι ένταξης στο Ταμείο Επανασυνδέσεων να έχουν μείνει τελικά εκτός του προγράμματος καθώς ως προϋπόθεση τίθεται η διακοπή ηλεκτροδότησης μέχρι και τις 31.3.2022 ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας το διάστημα από το Νοέμβριο έως και Μάρτιο απαγορεύεται η αποκοπή ρευματοδότησης κατά των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών.
Επειδή, είναι σαφές ότι προκύπτει «κενό» από το τελευταίο πρόγραμμα επανασυνδέσεων
Επειδή, το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας εντείνεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Πόσα νοικοκυριά και πόσους δικαιούχους κάλυψε το πρόγραμμα επανασυνδέσεων μέχρι σήμερα;
2. Ποιο είναι το τελικό ποσό που διατέθηκε για το Ταμείο Επανασυνδέσεων και από ποιο λογαριασμό χρηματοδοτήθηκε;
3. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους ευάλωτους που βάσει του Κώδικα Προμήθειας θα τους κόβεται η ρευματοδότηση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου;
4. Δεδομένης της εκρηκτικής διάστασης των αυξήσεων στο ρεύμα, ποια είναι η συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ενεργειακής φτώχειας το επόμενο διάστημα;
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.