«Η ιδέα ενός πολέμου, ενός αληθινού πολέμου, σχετικά κοντά μας, στην εποχή που ζούμε φαντάζει κάτι τρελό» Τι λέει η νέα γενιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρεπορτάζ: Χελβατζόγλου Έλενα

«Είναι κρίμα που καθώς αποκτούμε σιγά-σιγά εμπειρία, χάνουμε τη νιότη μας», είχε πει ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ένα γνωμικό που φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ με τους νέους να αντιμετωπίζουν μνημόνια, πανδημίες, οικονομική κρίση, και τώρα έναν πόλεμο μεταξύ της πανίσχυρης Ρωσίας και της μικρότερης Ουκρανίας. Όταν σε έναν περιορισμό προσθέσεις και έναν φόβο, τότε κόβεις την ρίζα στον ανθό… Τρεις νέοι καταθέτουν τις δικές τους απόψεις στο SPEAKNEWS. Τι νιώθουν; Τι πιστεύουν; Πως τους  επηρεάζει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας;

Σαράντης Κοιλανίτης: Απόφοιτος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φοιτητής Νομικής, Ενεργειακός Σύμβουλος

Πόσο νιώθετε ότι σας αφορά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εξελισσόμενος πόλεμος;

Η ρωσική εισβολή μας αφορά και μάλιστα ιδιαίτερα. Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο που βρίσκεται γεωγραφικά μακριά μας και αυτό φαίνεται και στην πράξη στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας κινείται φυσικά και η ελληνική οικονομία. Πέρα όμως από το σαφές στίγμα στην οικονομία, ο πόλεμος μας αφορά και για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ενέργειες των Ρώσων έχουν αποσταθεροποιήσει ένα ολόκληρο κυρίαρχο κράτος και έχουν προξενήσει πόνο και δυστυχία στον ουκρανικό λαό, μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει ήδη πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Πιστεύετε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθεί ως μέλος της την Ουκρανία;

Η εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωταρχικά τους ίδιους τους Ουκρανούς και μόνο. Στο πλαίσιο της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών, όλα τα πολιτισμένα κράτη οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση του ουκρανικού λαού και εάν αυτή κατευθύνεται προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε κράτος – μέλος έχει το χρέος να την στηρίξει και να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χώρα από τους πολέμιους της ενωσιακής προοπτικής της.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας;

Η Ε.Ε. έχει καθήκον να επιβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, αν και δυστυχώς αυτές φαίνεται να αδυνατούν να κάμψουν μέχρι στιγμής τη ρωσική επιθετικότητα, καθώς περιορίζονται αναγκαστικά σε σημαντικό βαθμό από την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Βιώνουμε μια κρίση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου , πετρέλαιο θέρμανσης , τρόφιμα και καύσιμα. Ποια είναι η γνώμη σας για την κρίση αυτή σε συνδυασμό με το Ουκρανικό;

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κρίση αυτή ήρθε σε άσχημη συγκυρία, καθώς διανύουμε εποχή κατά την οποία η ενεργειακή μετάβαση των ευρωπαϊκών κρατών προς την πράσινη ενέργεια είχε ήδη δημιουργήσει ένα προηγούμενο αυξημένων σχετικά τιμών στα χρηματιστήρια ενέργειας. Όλα αυτά τα προβλήματα που έχει προξενήσει η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία πρέπει να αποτελέσουν ένα σκληρό μάθημα, ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας ως σημαντική προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον.

Νικολεττα Χαριτίδου: Νηπιαγωγός

Πόσο νιώθετε ότι σας αφορά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εξελισσόμενος πόλεμος;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θεωρώ πως με αφορά αρκετά, αρχικά ως άνθρωπο. Εννοώ, πως ένας πόλεμος, από όποια πλευρά κι αν προκαλείται, επιφέρει δυσάρεστες εξελίξεις και αποτελεί μία γενικότερη τραγική κατάσταση, η οποία θα έπρεπε να αποφεύγεται. Πιο σφαιρικά, λόγω του ότι η Ελλάδα ως χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ από το 1952 και η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μας αφορούν σαν χώρα οι εξελίξεις και η κατάληξη του πολέμου.

Πόσο ενημερωμένος/η ήσασταν για τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, πριν γίνει η εισβολή;

Δεν γνώριζα ιδιαίτερα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παρά μόνο πως οι εντάσεις τον τελευταίο μήνα έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Πιστεύετε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθεί ως μέλος της την Ουκρανία;

Θεωρώ πως η Ουκρανία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Ε.Ε., διότι μια τέτοια ενέργεια, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει. Η Ουκρανία αποτελεί μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης, η οποία μέσω της μαύρης Θάλασσας συνδέεται εμπορικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. Η ενσωμάτωσή της θα συμβάλλει με θετικό τρόπο σε μια ομαδικότερη διαχείριση ευρωπαϊκών ζητημάτων, όπου όλες οι χώρες θα αποτελούν ισότιμα μέλη μιας ενότητας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας;

Με την παράνομη είσοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στα σύνορα της Ευρώπης, η πολιτεία όφειλε να λάβει κάποια μέτρα απέναντι στην χώρα που πραγματοποίησε την επίθεση. Κατά την γνώμη μου ο πόλεμος με αυτήν την πιο στυγνή μορφή του, αποτελεί την τελευταία και πιο επώδυνη ενέργεια, ανάμεσα σε δύο χώρες.  Επομένως, κατ’ εμέ οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας έχουν βάση.

Θεωρείτε πως η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τον δικό της ευρωπαϊκό στρατό δεδομένου ότι οι περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ;

Με βάση  τους όρους του ΝΑΤΟ όταν μια χώρα της απειλείται από κάποια άλλη, είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες που εντάσσονται σε αυτό, να προσφέρουν ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Άρα, θα θεωρούσα περιττή την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού από την στιγμή υπάρχει αυτή η βοήθεια. Μάλιστα αποδείχθηκε πως ενόψει του πολέμου πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έσπευσαν να προσφέρουν  βοήθεια.

Μαρία Χατζηδημητρίου: Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πόσο νιώθετε ότι σας αφορά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εξελισσόμενος πόλεμος; Είναι αυτός ο πρώτος πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους που θυμάστε;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο θα έλεγα γεγονός που συντάραξε τον κόσμο. Προσωπικά πρώτη φόρα βιώνω κάτι τέτοιο. Τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα. Μπορεί να ακούμε, να διαβάζουμε, ακόμη και να βλέπουμε διάφορες σκηνές πολέμου σε ταινίες, ντοκιμαντέρ κτλ. Μερικές φορές μάλιστα μας αρέσει κιόλας, καθώς συζητάμε αυτές τις εκπληκτικές σκηνές με ενθουσιασμό. Όμως η ιδέα ενός πολέμου, ενός αληθινού πολέμου, σχετικά κοντά μας, στην εποχή που ζούμε φαντάζει τρελό.

Πόσο ενημερωμένη ήσασταν για τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, πριν γίνει η εισβολή;

Η ενημέρωση σχετικά με αυτό το θέμα θα μπορούσα να πω πως ήταν πενιχρή . Ήδη από το 2014 υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει. Δεν υπήρξε μια εκ βάθους ενημέρωση. Να ξεκινήσουμε από την ρίζα του προβλήματος που δημιούργησαν τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας;

Το μόνο που σκέφτομαι σχετικά με αυτό το θέμα είναι οι ¨άμαχοι¨ της Ρωσίας. Οι απλοί πολίτες που δεν επέλεξαν τον πόλεμο, αλλά έχασαν τις δουλειές τους. Πώς θα ζήσουν την οικογένειά τους αυτοί; Στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι.

Θεωρείτε πως η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τον δικό της ευρωπαϊκό στρατό δεδομένου ότι οι περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ;

Το καλύτερο θα ήταν να μην σκεφτόμαστε καθόλου το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού για κάποιον επερχόμενο πόλεμο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ