Aλ. Τσίπρας: Δίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F-16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις

tsipras-vl

Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή επιλέγει «την πιο επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, από τη Μεταπολίτευση και μετά», άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Τόνισε ότι αυτή ενέχει σημαντικές παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του αφιέρωσε λίγο χρόνο για να την υπερασπιστεί και αντίθετα μίλησε για το θέμα της ακρίβειας. Είπε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μετά τη «δημοσιογραφική αποκάλυψη» ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία με 40 F16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80 και κάλεσε τον πρωθυπουργό, εν είδει διαπραγματευτικού όπλου, να αναστείλει τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας, να αποδείξει κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ότι αυτό είναι ψέμα και εν συνεχεία να την ψηφίσει όταν επιστρέψει. Τόνισε πως το αν είναι ψέμα ή όχι θα φανεί από τις δηλώσεις που θα έχουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπάιντεν και από το αν θα δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψέμα.

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’», είπε, χαρακτηρίζοντας τον «αμήχανο και στριμωγμένο». Αναφέρθηκε σε «αντιπολιτευτική ομιλία», του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι η σημερινή συζήτηση ουσιαστικά αφορά στη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο, μετά την «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», με γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μια ολοένα επιδεινούμενη παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίσης. Επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου που βρισκόμαστε και ότι εγκαταλείπει τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Τον κατηγόρησε ότι επιμένει πως η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να ανήκει στη Δύση αλλά να αποτελεί «το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» και πως το συμφέρον της Ελλάδας «δήθεν υπαγορεύει, να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είτε παραχωρώντας επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, είτε αποστέλλοντας όπλα στην Ουκρανία». Επιπλέον τον κατηγόρησε πως επιμένει ότι η χώρα πρέπει να είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος που παραχωρεί εκ των προτέρων τις αμυντικές της δυνατότητες προς όφελος των συλλογικών αμυντικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει στο απροσδιόριστο μέλλον στήριξη των Συμμάχων της στα δικά της αμυντικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι τα αποτελέσματα του «νέου δόγματος» της εξωτερικής πολιτικής, παραπέμποντας στην «κλιμάκωση» της τουρκικής επιθετικότητας το 2020 και, σήμερα, στην «αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας». Υποστήριξε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι «αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγικής που έχετε υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική».
Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει στον πρωθυπουργό πως ήταν λάθος να υπογράψει την πρώτη αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προτού συναντήσει τον τότε Πρόεδρο Τραμπ και πως, τελικά, παρά την τότε ανακοίνωση του State Department «που υποστήριζε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» και την επιστολή Pompeo που έλεγε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες στην ασφάλεια της Ελλάδας», το καλοκαίρι «το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα φτάνοντας στο σημείο να φτάσει στα 6 μίλια, στη Ρόδο και το Καστελόριζο ακόμα και στην Κρήτη».

«Σήμερα, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά ενόψει του ταξιδιού σας, μας καλείτε να υποστηρίξουμε μια ακόμη αναθεώρηση της Συμφωνίας, με την οποία προβαίνετε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στις ΗΠΑ», τόνισε. Είπε ότι πρώτον απεμπολεί το «εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, και γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. Και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξ/πολης». Είπε ότι επιχειρεί «απίστευτη κοροϊδία», με την αναφορά του σε «5ετή συμφωνία», καθώς σε αυτήν προβλέπεται ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι μετά την παρέλευση 5 ετών θα έχει τη δυνατότητα μια εκ των δυο πλευρών να την καταγγείλει και να ενημερώσει ώστε δυο χρόνια μετά να λήξει. Αν την καταγγείλει…».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «ντρέπεται να πει την αλήθεια και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις με τεχνάσματα και αυτό φανερώνει την ενοχή του». «Αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο εμείς που σας λέμε τι αναγράφεται στη συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση με τον κ. Δένδια σας κάρφωσε ενώπιον του, λέγοντας επί λέξη ότι ‘αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει εν ισχύ επ’ αόριστον’».

Αναφορικά με τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, είπε ότι ο πρωθυπουργός τις παραχωρεί «προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, των τελευταίων δεκαετιών». Σημείωσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε με τις ΗΠΑ την αναθεώρηση της συμφωνίας, «στη βάση, όμως, συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων για την θωράκιση των εθνικών συμφερόντων και δεν προχωρήσαμε, διότι προφανώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια ανταλλάγματα σε σχέση με τα άμεσα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας, προβήκατε σε αυτές τις παραχωρήσεις», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν εξασφάλισε τα ανταλλάγματα «ακόμα κι αυτά που εσείς κ. Μητσοτάκη, ορθώς αρχικά διεκδικήσατε. Αλλά η υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας, συνοδεύτηκε από μια ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και συνακόλουθη επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης Ελλάδας-Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας. Με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων, από τις ΗΠΑ». Ως προς το ποια ήταν η διαπραγμάτευση που διεξήγαγε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε άρθρα της Καθημερινής και του ΒΗΜΑΤΟΣ ότι υπέβαλε αίτημα για «σημαντική χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος FMF (Foreign Military Financing) ανάλογη με εκείνη της Αιγύπτου, του Ισραήλ, και της Ιορδανίας», αίτημα που «προφανώς απορρίφθηκε». Πρόσθεσε ότι πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε αμερικανική συνεισφορά στην οικοδόμηση ελληνικών στρατιωτικών υποδομών από κονδύλια που εκείνη την περίοδο θα ενέκρινε το Κογκρέσσο, όμως «δυστυχώς, ούτε εκεί εξασφαλίσθηκε στήριξη παρότι το Κογκρέσσο ενέκρινε ένα ποσό για την ενίσχυση υποδομών στη Σούδα’. Ανέφερε, τρίτον, ότι διεκδίκησε «πολύ σωστά και συμπερίληψη και άλλων – πολλών – στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συμφωνία, σε τοποθεσίες που είχαν αξία για τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Σκύρο. Οι ΗΠΑ όμως, απέρριψαν κάθε πρόταση συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, κάνοντας κάποιες ασαφείς αναφορές για το ότι θα μπορούν να εξετάσουν το θέμα στο μέλλον».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει ότι «οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αξιοποιήσουν την ενδοχώρα της Ελλάδας για τις επιχειρήσεις τους, αλλά αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με νησιά ακόμα και του Δυτικού Αιγαίου προκειμένου να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά». Σχολίασε πως το «τρομερό» δεν είναι τι αποφάσισαν οι ΗΠΑ, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης «αφού εισέπραξε όλες αυτές τις αρνήσεις στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δεν απέρριψε κάποια αμερικανικά αιτήματα αλλά ικανοποίησε το 100%». Ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 δεν είχε συμφωνήσει επ’ αόριστον συμφωνία και πως αυτό που κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός «όχι μόνο δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά δεν θα το έκανε ποτέ μια χώρα Σύμμαχος». «Το κάνει μόνο μια χώρα δορυφόρος. Αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διατυμπάνιζε ότι αυτή η Συμφωνία αναδεικνύει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και ισχυρή στήριξή μας απέναντι στο τουρκικό casus belli και τις παραβιάσεις» και όμως ακολούθησε «ένα τσουνάμι υπερπτήσεων στο Αιγαίο και παραβιάσεων κυριαρχίας». «Πού είναι η στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική μας ακεραιότητας που λέτε αποτυπώνεται στη συμφωνία;», ρώτησε, για να τονίσει πως η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ κ. Νούλαν «αναφέρεται γενικά και αόριστα σε ‘προκλητικές ενέργειες’ και το State Department, απαντά εξίσου γενικά και αόριστα χωρίς όχι μόνο να καταδικάζει αλλά ούτε καν να αναφέρει την Τουρκία» και πως τονίζει ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον ενάεριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση…». «Παραβλέπει, δηλαδή, συνειδητά ότι ειδικά οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις κάτω από 6 νμ στα νησιά, δεν είναι θέμα εναερίου χώρου αλλά θέμα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας από την πλευρά της γείτονος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Toυρκία ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά επιπλέον 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80, Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμός δύναμης στον αέρα, στο Αιγαίο». Πρόσθεσε ότι διαβάζει στη WSJ «πως όχι μόνο δεν απορρίπτεται από τις ΗΠΑ το αίτημα αυτό, αλλά o Πρόεδρος Μπάιντεν το αποδέχεται και το προωθεί στο Κογκρέσσο, λίγες ώρες πριν εσείς ψηφίσετε την επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης και των άλλων εγκαταστάσεων και πριν πετάξετε για την Ουάσιγκτον». Δηλαδή «εμείς στέλνουμε όπλα κατόπιν αμερικανικής προτροπής, στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ στέλνουν στην Τουρκία F16, για να πετάνε πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όμως «η υποβάθμιση των στρατηγικών μας συμφερόντων» έναντι της Τουρκίας δε σταματούν στους εξοπλισμούς και στις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται και στην ενέργεια. Ανέφερε επ’ αυτού ότι «πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας που υπογράψατε, οι ΗΠΑ με non paper τους, ανακαλούν εγγράφως την στήριξή τους στον αγωγό Eastmed και το κάνουν αυτό όχι μόνο επικαλούμενες τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες του έργου, αλλά επικαλούμενες και την ανάγκη να αποφευχθεί η ένταση με την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι επίσης φάνηκε σε συνέντευξη της κ. Νούλαντ ότι «οι ΗΠΑ απορρίπτουν και τη στήριξη σε οποιοδήποτε άλλο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο…». Επιπλέον είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα έχει στόχο την ανάπτυξη νέων διαδρόμων LNG, «η οποία όπως ξεκάθαρα δηλώνουν, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία», σημειώνοντας ως χαρακτηριστικές την τοποθέτηση του πρώην εδώ Αμερικανού Πρέσβη, κ. Πάιατ, ότι η Τουρκία πρέπει να προσκληθεί στο East Med Gas Forum της Αιγύπτου και της κ. Νούλαντ ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο». Κατόπιν αυτών ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει θέσει προϋποθέσεις στις ΗΠΑ για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αυτή περιφερειακή ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Μιλώντας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα γιατί η Τουρκία εφόσον είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς, όπως είπε, ότι αυτό που ισχύει για την Ελλάδα και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις κυρώσεις, δεν είναι ανάγκη να το εφαρμόσει η Τουρκία. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν θεωρεί σωστό ο Τούρκος Πρόεδρος να διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή και να αναπτύσσει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία «ενώ η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα» και γιατί, αφού όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του ότι υποστηρίζει την επαφή του Γάλλου Προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο, δεν ακολουθεί κι εκείνος την ίδια στάση. «Nα σας πω γιατί. Πρώτον, διότι θέλετε εδώ στην Ελλάδα να συντηρείται ένα κλίμα όπου απαγορεύεται να συζητούμε για το Ουκρανικό στην πραγματική του διάσταση». «Όταν όμως είναι να προστατέψετε τους Έλληνες εφοπλιστές που συναλλάσσονται με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, τότε τα πράγματα αλλάζουν και το ουκρανικό δεν είναι θέμα ηθικής αλλά θέμα εθνικών συμφερόντων. Και ξεχνάτε τη σωστή πλευρά της ιστορίας», σχολίασε. Είπε ότι ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θέλε πραγματικά η Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, «ούτε θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον της». Διότι, συνέχισε, «εσείς κ. Μητσοτάκη, θέλετε η Ελλάδα να αποτελεί πρώτα και κύρια δεδομένο σύμμαχο και δορυφόρο», σχολιάζοντας ότι γινόμαστε «αφύλακτο φυλάκιο».

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα που «μπορεί και πρέπει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», «είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με λίγο μεγαλύτερη σημασία, λόγω της στρατηγικής θέσης και λόγω της ιστορικής της δυνατότητας να συνομιλεί και με χώρες του Βορά και του Νότου και της Ανατολής», είναι χώρα που «έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται για τα συμφέροντά της σε βάση ισοτιμίας και σεβασμού με τους συμμάχους της, με τις ΗΠΑ» και να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σημείωσε ότι για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει τη Συμφωνία και πως μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, την αξιοποίηση την Παρ.1 του ‘Αρθρου 7 για τροποποίηση της.

Δευτερολογία Αλ.Τσίπρα: Δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά στον Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Tην επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση για “διπλή γλώσσα” και “υποκριτικό αντιαμερικανισμό” όσον αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αντέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στα όσα τον κατηγόρησε ο πρωθυπουργός σχετικά με “μυστική” συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «έχει να αναγορευτεί ο Αμερικανός πρέσβης σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς», ενώ παρέπεμψε σε ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα μετά την εν λόγω συνάντηση στις 17/2. Σε αυτή γίνεται λόγος για «διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». «Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως “πάει πολύ” να μιλάει εκείνος για “διπλή γλώσσα” στην εξωτερική πολιτική και κατηγορώντας τον ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τώρα “τιμάει” και “τηρεί” τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως όντως ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αμυντική συμφωνία, σχολιάζοντας: «Και τώρα έρχεστε να με κατηγορήσετε για υποκριτικό αντιαμερικανισμό».
Αναφέρθηκε, δε στα «πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ» που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ -και συγκεκριμένα στο 3+1, στον EastMed, σε επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU ή στα ναυπηγεία της Σύρου- και που “ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε πως η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ «τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τα περί πενταετούς συμφωνίας. «Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα», σημείωσε.
Εξάλλου, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού δεν αποδέχεται ενόψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ «ως διαπραγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί η αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία», τουλάχιστον να δεσμευθεί ότι θα θέσει “επιτακτικά” το ζήτημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σχετικά με τα F-35 τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία και ότι επρόκειτο για συμπαραγωγή των ΗΠΑ με την Τουρκία, κατά της οποίας αγωνίστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Σε αναφορά του στην αντίστοιχη πολιτική αντιπαράθεση του 1990 μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε, πως τότε ο Α.Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν δύο όψεις στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις με τις ΗΠΑ: η μία να αναγνωρίσει ότι είναι υπερδύναμη και να τα δώσει όλα και η άλλη να ζητήσει ως αντάλλαγμα την παροχή κάλυψης από την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία», ενώ «η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία». «Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου», τόνισε.
Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ρήση του Μαρκ Τουέιν περί “πίστης στην κυβέρνηση” και κατέληξε: «Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δεν αξίζετε την πίστη στην κυβέρνηση. Οδηγείτε τη χώρα κάθε μέρα από ήταν σε ήττα, και κοινωνική και εθνική».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ