Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Tο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1946 και έχει κύριο σκοπό την προστασία και προβολή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, Από το 1977, έχει καθιερώσει τη 18η Μαῒου για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η οποία κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, η ενίσχυση της μόρφωσης, η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των λαών.

Το φετινό θέμα της επετείου, «Η δύναμη των μουσείων», πιο επίκαιρο από ποτέ,  επικεντρώνεται στα ζητήματα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της προσβασιμότητας, καθώς και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη φιλοξενία της πρώτης επίσημης συνάντησης του CIVIS Museums Network. Το CIVIS Museums Network αποτελεί έναν νέο θεσμό μεταξύ των εταίρων που απαρτίζουν το Δίκτυο CIVIS, των πανεπιστημιακών μουσείων και συλλογών. Στο CIVIS Museums Network συμμετέχουν επίσης κοινωνικοί εταίροι – μεγάλα μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί εκτός πανεπιστημίων του Δικτύου CIVIS, με γενικότερο στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μουσειακού περιβάλλοντος και την ευρύτερη ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θεσμικούς φορείς στο ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον για την ανάδειξη της πανεπιστημιακής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της για τις επόμενες γενιές.

Η επίσημη συνάντηση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 20 Μαΐου, στις 14:30, στο Κεντρικό Κτήριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30.

 

Τα Μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διακρίνονται με βάση τις σχολές στις οποίες υπάγονται ως εξής:

 

Μουσεία της Σχολής Επιστημών Υγείας

  1. Μουσείο Ανατομίας

Διευθυντής: Θεόδωρος Γ. Τρουπής, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής,

τηλ.: 210 7462304, email: anatomeio-ekpa@med.uoa.gr   

Το Μουσείο Ανατομίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής. Τα εκθέματα του αποτελούνται από συλλογές ανατομικών παρασκευασμάτων, παλαιών και νέων (φυσικών, τεχνητών, ξηρών, νωπών, πλαστικοποιημένων), καθώς και παλιών οργάνων και ανατομικών εργαλείων.

  1. Ανθρωπολογικό Μουσείο

Διευθύντρια: Μυρσίνη Κουλούκουσα Γιαννιού,

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7462358, 210 7462359, email: anthropology-museum@med.uoa.gr

Το Ανθρωπολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη. Η έκθεση του περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του γεωγραφικού μας χώρου και παρουσιάζει θέματα σχετικά με τη προϊστορική και ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου ελλαδικού πληθυσμού.

  1. Εγκληματολογικό Μουσείο

Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7462415, email: criminology-museum@med.uoa.gr

Το Εγκληματολογικό Μουσείο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.

 

  1. Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής

 Διευθύντρια: Αναστασία Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7462158,

email: mgiannari@med.uoa.gr

Το Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής περιλαμβάνει την ιστορική συλλογή Rokitansky, εμπλουτισμένη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα με μεγάλο αριθμό παθολογοανατομικών εκθεμάτων και αποτελεί τον πυρήνα της παθολογοανατομικής συλλογής της Ιατρικής Σχολής. Τα παρασκευάσματα που διασώζονται στο Μουσείο καλύπτουν ευρύ φάσμα ογκολογικών και μη ογκολογικών νόσων από όλα τα όργανα και συστήματα.

  1. Μουσείο Φαρμακολογίας

Διευθύντρια: Χάρις Λιάπη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7462504, email: cgaki@med.uoa.gr

Οι συλλογές του Μουσείου Φαρμακολογίας περιλαμβάνουν φυτά και ουσίες που χρησίμευαν ως πρώτες ύλες για φάρμακα, εργαστηριακό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση πειραμάτων, επιστημονικά συγγράμματα φαρμακολογίας από τις αρχές του 20ου αιώνα, διαφημιστικές αφίσες από τα μέσα του 20ου αιώνα που αφορούν σε νοσοκομεία, φαρμακεία, φάρμακα, αφίσες του Υπουργείου Υγείας που αναφέρονται σε κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά, πίνακες στατιστικών δεδομένων για θανάτους από ναρκωτικά, κ.α.

 

  1. Μουσείο Οδοντιατρικής

Διευθυντής: Γεώργιος Βουγιουκλάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7461319, email: marsakel@dent.uoa.gr

Το Μουσείο Οδοντιατρικής περιλαμβάνει οδοντιατρικά εργαλεία, συσκευές, υλικά, πλήρεις οδοντιατρικές μονάδες, φωτογραφικό και αρχειακό  υλικό που αφορούν στην εξέλιξη της οδοντιατρικής θεωρίας και πράξης. Ο κεντρικός πυρήνας των παραπάνω εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές κοινωνικών φορέων (κυρίως της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής ‘Ερευνας και ορισμένων εργαστηρίων του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας) αλλά και ιδιωτών.

 

  1. Μουσείο Φυσιολογίας “Γεώργιος Κοτζιάς”

 Διευθυντής: Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, τηλ.: 210 7462690, 210 7462592, email: tfilipou@med.uoa.gr

Οι συλλογές του Μουσείου Φυσιολογίας χωρίζονται σε δύο ενότητες: τα ιστορικά όργανα της Φυσιολογίας και το ιστορικό αρχείο Γ. Κοτζιά. Το Μουσείο στοχεύει στη συστηματική διατήρηση, έκθεση και ανάπτυξη του αριθμού των αντικειμένων των συλλογών του, καθώς και στον εμπλουτισμό των σχετικών επιστημονικών πληροφοριών προέλευσης και τεκμηρίωσής τους. Για τις συλλογές του Μουσείου συγκροτούνται αρχεία καταγραφών, εποπτικού υλικού και άλλου υλικού τεκμηρίωσης.

Μουσεία της Φιλοσοφικής Σχολής 

  1. Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Διευθυντής: Πλάτων Πετρίδης, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τηλ.: 210 727 7628, 210 727 7946,

email:  museum@arch.uoa.gr

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης περιλαμβάνει συλλογές της Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας, συλλογή εκμαγείων, συλλογές βυζαντινής ζωγραφικής και κεραμεικής, διαχρονική και διαμεσογειακή συλλογή κεραμεικής, συλλογή περιβαλλοντικής αρχαιολογίας και συλλογή πετρωμάτων, μεταλλευμάτων και αρχαίας τεχνολογίας. Η νεότερη τέχνη εκπροσωπείται από πίνακες σημαντικών νεοελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι κατά καιρούς δανείζονται σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πρόσφατη δωρεά οφείλεται και η Συλλογή έργων Λαϊκής Αιθιοπικής Τέχνης.

 

  1. Μουσείο της Παιδείας

Διευθυντής: Δημήτριος Φωτεινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

τηλ.: 210 7277564, email: mouseiopaideias@eds.uoa.gr

Στις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου Παιδείας περιλαμβάνονται:
μια προσομοίωση σχολικής τάξης του παρελθόντος (θρανία, μαυροπίνακας, πλάκες και γραφίδες, κουδούνι, σχολική τσάντα, σχολικές ποδιές, πηλίκια), όργανα γυμναστικής, μουσικά όργανα, πρωτότυπα όργανα του Εργαστηρίου Πειραματικής Παιδαγωγικής από τη δεκαετία του 1920, μια συλλογή σχολικών εγχειριδίων και βιβλίων που χρονολογούνται από το 1771, παλαιά πτυχία, απολυτήρια, κ.α.

 

  1. Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο

Διευθύντρια: Μαριάνθη Καπλάνογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας,

email: fma@phil.uoa.gr

 

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο είναι υπό διαμόρφωση, και οι σπουδαιότερες συλλογές του είναι: το Αρχείο χειρογράφων, κοσμήματα του 19ου και 20ου αι., λαογραφικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής και του αγροτικού και ποιμενικού βίου, διδακτικό υλικό σε γυάλινες πλάκες των πρώτων καθηγητών Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τοπικές ενδυμασίες από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, το Αρχείο δικαιοπρακτικών κυρίως εγγράφων 18ου-20ου αι.

Μουσείο της Θεολογικής Σχολής

  1. Μουσείο Βιβλικής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Διευθυντής: Χρήστος Γ. Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, τηλ.: 210 7275870, 210 7275762, email: deantheol@uoa.gr

 

Τα εκθέματα του Μουσείου της Θεολογικής Σχολής αποτελούνται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί, η Στήλη του Μεσά και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Εκτίθεται επίσης σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού).

 

 

Μουσεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

  1. Βοτανικό Μουσείο

Διευθυντής: Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, τηλ.: 210 7274258,

email: botmuseum@biol.uoa.gr, constgr@biol.uoa.gr

 

Το Βοτανικό Μουσείο περιλαμβάνει περισσότερες από 80.000 συλλογές βοτανικού υλικού, διευθετημένες σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το ιστορικό ερμπάριο (από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα) και το νεότερο ερμπάριο με συλλογές που συνεχίζουν να εμπλουτίζονται μέχρι σήμερα. Από τις παλαιές συλλογές του Μουσείου ως σημαντικότερες θεωρούνται τα αποξηραμένα δείγματα φυτών του T. von Heldreich, του Τ.Γ. Ορφανίδη και του Β. Τούντα. Το Μουσείο είναι πλούσιο σε δείγματα-τύπους, στα οποία έχουν στηριχθεί τα δημοσιευμένα επιστημονικά ονόματα φυτικών οργανισμών.

 

  1. Βοτανικός Κήπος

Διευθύντρια: Ζαχαρούλα Γκόνου-Ζάγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας, τηλ.: 210 7274324,

email: botgarden@biol.uoa.gr, zgonou@biol.uoa.gr

Ο Βοτανικός Κήπος εγκαταστάθηκε στο δημόσιο κτήμα του Χασεκή, έκτασης 120 στρεμμάτων, στην Ιερά Οδό. Το κτήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δενδροκομείο από το 1836 και ως Βοτανικός Κήπος από το 1838.  Ο Βοτανικός Κήπος αναγνωρίσθηκε ως επιστημονικό παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1867. Σήμερα στον Κήπο καλλιεργούνται περίπου 200 είδη φυτών. Τα ιστορικά δέντρα μεγάλης ηλικίας που αναπτύσσονται στον χώρο του Κήπου αποτελούν τα σημαντικότερα σημερινά εκθέματα.

 

  1. Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διευθύντρια: Μαρία Ρούσσου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τηλ.: 210 7275225, 210 7275238,

email: mroussou@di.uoa.gr, skazi@di.uoa.gr

Το Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται υπό διαμόρφωση και η συλλογή του αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των ειδών, περιφερειακά και αποθηκευτικά μέσα, συστήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και εποπτικό υλικό και έντυπα, φωτογραφικά και βίντεο τεκμήρια. Τα εκθέματα του Μουσείου θα αφορούν στην Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και στην Ιστορία του ομώνυμου Τμήματος. Η έκθεση θα πραγματεύεται τις βασικές χρήσεις των επιστημονικών αυτών πεδίων διαχρονικά, ξεκινώντας στη δεκαετία του ’40 και καταλήγοντας να θέτει τις βάσεις για τις εξελίξεις του μέλλοντος.

 

  1. Μουσείο Ζωολογίας

Διευθυντής: Ευστράτιος Δ. Βαλάκος, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, τηλ.: 210 7274609, email: zoolmuse@biol.uoa.gr

Το Μουσείο Ζωολογίας είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα. Τα εκθέματα του παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές της βιοποικιλότητας: η έκθεση των Πτηνών δίνει τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί όλη η πανδαισία χρωμάτων και μορφών που διαθέτουν τα πτηνά, η έκθεση των Θηλαστικών περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη (φάλαινα, καμηλοπάρδαλη, λιοντάρια τίγρεις, πολικές αρκούδες, τεράστια Ελαφοειδή). Το ίδιο συμβαίνει με τα Ερπετά (Κροκόδειλοι, μεγάλα φίδια) και τα ψάρια (καρχαρίας, σελάχια). Η έκθεση των κρανίων των προγονικών μορφών του ανθρώπου, δίνει τη δυνατότητα κατανόησης της εξέλιξη μας. Τέλος η έκθεση των ασπόνδυλων περιλαμβάνει μια θαυμαστή ποικιλία χρωμάτων και μορφών.

 

  1. Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Διευθύντρια: Ευτέρπη Κοσκερίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, τηλ.: 210 7274086, email: ekosker@geol.uoa.gr

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Κεντρική θέση στην αίθουσα του Μουσείου καταλαμβάνει η παγκοσμίως γνωστή πικερμική πανίδα, καθώς και τα περίφημα απολιθωμένα θηλαστικά του Ισιώματος Καρυών Μεγαλόπολης που έζησαν κατά την διάρκεια του Πλειστοκαίνου. Πρόσφατα εντάχθηκε στις συλλογές του Μουσείου μια φυσική αναπαράσταση νάνου ελέφαντα της Τήλου Elephas tiliensis, μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος γιγαντιαίας χελώνας, η οποία έζησε στο ανώτερο Μειόκαινο.

 

  1. Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Διευθυντής: Παναγιώτης Βουδούρης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,

τηλ.: 210 7274112, 210 7274180, email: mineralmuseum@geol.uoa.gr

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας διαθέτει την παλαιότερη ορυκτολογική-πετρογραφική συλλογή στην Ελλάδα, με παγκοσμίου κλάσης δείγματα ορυκτών και την καλύτερη συστηματική συλλογή ορυκτών στην Ελλάδα με περισσότερα από 700 ταξινομημένα είδη. Διαθέτει τουλάχιστον 10.000 δείγματα ορυκτών και 15.000 δείγματα πετρωμάτων και μεταλλευμάτων, καθώς και πλούσιο ιστορικό αρχείο με πρωτότυπα έγγραφα δωρεών και ιστορικών γεωλογικών χαρτών.  Στις συλλογές του Μουσείου υπάρχει πληθώρα δειγμάτων από τα Μεταλλικά όρη της Βοημίας στη Σλοβακία, το Freiberg της Σαξονίας, τα όρη Harz της Γερμανίας, το Siebenbuergen της Ρουμανίας, τα Ουράλια όρη, την Σιβηρία (περιοχή Nertschinsk), την Κορνουάλη της Αγγλίας. Επίσης, εξέχουσα θέση στο Μουσείο κατέχουν δείγματα από “κλασικές” θέσεις του Ελλαδικού χώρου, όπως το Λαύριο, τη Σέριφο, τη Χαλκιδική, τη Νάξο.

 

  1. Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Διευθυντής: Δρ. Χρυσολέων Συμεωνίδης, Τμήμα Φυσικής, τηλ.: 210 3688053, email: stmuseum@uoa.gr

Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας διαθέτει μια σπάνια συλλογή ιστορικών επιστημονικών οργάνων φυσική και χημείας όπως: όργανα του Εθνικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, πρότυπα μεγέθη, την πρώτη γεννήτρια ακτίνων Roentgen στην Ελλάδα (από το έτος 1897), την γεννήτρια ηλεκτρικής τάσης υψηλής συχνότητας (Alexanderson) του ασυρμάτου που συνέθεσε το Χημείο με το εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία, τους μυστικούς πομπούς της Κατοχής, το ραντάρ του Χημείου, τη μηχανή Rarmsden, τις κεραίες του ασυρμάτου και του Radar στην οροφή του κτηρίου, τα όργανα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το παραβολικό κάτοπτρο αφής της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τμήμα Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ

  1. Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής: Δρ. Ευάγγελος Παπούλιας, Προϊστάμενος Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ, τηλ.: 210 3689500-10, email: museum@uoa.gr

Οι συλλογές του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απαρτίζονται από αυθεντικά και σπάνια εκθέματα, που αναδεικνύουν τις απαρχές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, από το 1837 (όταν αυτή θεμελιώθηκε με την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας στον ίδιο χώρο) μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα. Περιλαμβάνουν συγγράμματα καθηγητών του Πανεπιστημίου, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, επιστημονικά όργανα, φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες, προσωπογραφίες Καθηγητών, το πρώτο Μητρώο των Φοιτητών, το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδιασμένο από τον Νικόλαο Γύζη και τον Γεώργιο Ιακωβίδη. Το 2015 το Μουσείο εγκαινίασε την ενότητα αφιερωμένη στην Σχολή Θετικών Επιστημών και το 2016 την ενότητα για την ιστορία του κτηρίου, ενώ το 2019, ολοκληρώθηκε η επέκταση του στο υπό παραχωρηθέν κτήριο από το Υπουργείο Πολιτισμού με δύο μόνιμες εκθέσεις.

 

  1. Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

τηλ.: 210 3689522, 210 3689529, email: istorikoarxeio@uoa.gr

 

Το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ι.Α.ΕΚΠΑ), αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο φορέα για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Διαθέτει ένα μοναδικό πλούτο τεκμηρίων γύρω από την ιστορία του Πανεπιστημίου αλλά και της χώρας όπως τα χειρόγραφα τεκμήρια προσωπικοτήτων (του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, του Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Παπανδρέου κ.ά.), σπάνια τεκμήρια (επιστολές, υπομνήματα, εκθέσεις κ.ά) που συνδέονται με την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ιστορία. Οι κυριότερες αρχειακές συλλογές είναι: τα τέσσερα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σε πληροφοριακή ύλη διοικητικά αρχεία (Συγκλήτου, Πρωτοκόλλου, Εθιμοτυπίας, Αρχείο Διεύθυνσης Σχολών), τα αρχεία που τήρησαν οι γραμματείες των πέντε Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσωπικά αρχεία Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, φωτογραφικό, ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό από εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και προσωπογραφίες των Καθηγητών του Πανεπιστημίου από την πλούσια συλλογή του ΕΚΠΑ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορείτε να ανατρέξετε στην ψηφιακή πλατφόρμα του ιδρύματος:

https://estories.uoa.gr/politistikh_klhronomia/mouseia


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ