Σπάει ένα ακόμη ταμπού ο πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο κοινών αμυντικών δαπανών παρουσιάζει η Κομισιόν

Σχέδιο βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκτήσει έναν νέο, καινοτόμο ρόλο στον τομέα της Άμυνας, πρόκειται να υποβάλει σήμερα το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο, όπως αναφέρει το Politico.

Στόχος του σχεδίου είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις αυξανόμενες στρατιωτικές τους δαπάνες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει σαρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ωθώντας την Σουηδία και την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αναγκάζοντας τις χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Σε μια ιστορική αλλαγή, ακόμη και η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της, ενώ προχώρησε και στην αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία.

Απέναντι σε αυτή την νέα πραγματικότητα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Politico ότι το σχέδιο «Άμυνα-ΕΕ» που θα παρουσιασθεί σήμερα, Τετάρτη, θα επιδιώξει να δώσει στις Βρυξέλλες ρόλο στη διασφάλιση μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στις δαπάνες για όπλα, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους αγοραστές να συνεργαστούν για τη μόχλευση της αγοράς.

Συνδυάζοντας τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για ευρύτερη «στρατηγική αυτονομία», οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το πακέτο θα επικεντρώνει στην βιομηχανία. Κεντρικό στοιχείο της ανακοίνωσης αναμένεται να είναι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τα «κενά αμυντικών επενδύσεων» της Ευρώπης.

Οι ανάγκες της Ευρώπης είναι πιεστικές. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη όπλων αξίας 2 δισ. ευρώ που η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει να παράσχει στην Ουκρανία σημαίνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα με πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής, έχουν αδειάσει τα αποθέματά τους. Και τώρα πρέπει να «ξαναγεμίσουν».

Σε μια συνοπτική περίληψη του τι πρόκειται να επιτύχει η ΕΕ, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ είπε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξοδεύουν μαζί, περισσότερα και καλύτερα».

Πάντως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ιστορικά διαφωνούν με την παρέκκλιση από την αμυντική πολιτική λόγω οποιασδήποτε πιθανής επικάλυψης με το ΝΑΤΟ και φόβου να εξοργίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ηγούνται της δυτικής συμμαχίας ασφάλειας.

Πηγή: skai.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ