Άννα Ευθυμίου,Βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης «Από εδώ και πέρα ξεκινάει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές…»

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τα μηνύματα που βγήκαν από το συνέδριο της ΝΔ, για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίνουμε όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, για την στήριξη των επιχειρήσεων που πιστεύει ότι είναι απαραίτητη, και για την αμηχανία της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες της.

 

Κυρία Ευθυμίου,

Πως αποτιμάτε το Συνέδριο της ΝΔ που μόλις ολοκληρώθηκε; Με ποιο τρόπο επηρέασε πιστεύετε την πολιτική επικαιρότητα;

Όποτε γίνεται ένα συνέδριο, για μένα που είμαι ενεργή 20 χρόνια τώρα στην παράταξη αυτή, είναι μία γιορτή. Ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας που υπήρξε μια απομόνωση. Σε κάθε περίπτωση τα πολιτικά μηνύματα ήταν συγκεκριμένα. Αναδείχθηκαν τα μέλη της Νέας Πολιτικής Επιτροπής που σηματοδότησαν την βούληση της ανανέωσης. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής είναι νέα μέλη. Άρα αυτό είναι σημαντικό. Επίσης το μήνυμα που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη ομιλία του την Παρασκευή, ότι είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, με έντονα κοινωνικό πρόσημο και βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, δεδομένου και όλου αυτού του κύματος της ακρίβειας που βιώνουν οι πολίτες.

Θεωρώ λοιπόν ότι όλο αυτό λειτούργησε θετικά, καθώς από δω και πέρα ξεκινάει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, που ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνουν στην ώρα τους και εγώ προσωπικά είναι κάτι που το πιστεύω. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, εγώ τουλάχιστον έτσι το νιώθω, έτσι το εισπράττω, και  ο πρωθυπουργός είπε πως θα πρέπει κάθε στέλεχος να μιλάει με υπευθυνότητα και να είναι ενεργό, για να μπορέσει ακριβώς αυτό το μήνυμα και όλο το έργο της κυβέρνησης να διαχυθεί στην κοινωνία, γιατί στόχος είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

Την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας από τον πρωθυπουργό, ακολούθησε η ανακοίνωση του πληθωρισμού που είναι πια σε διψήφιο νούμερο. Πως θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Θα χρειαστούν πιστεύετε νέα μέτρα;

 

Κατ ’αρχάς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα, στο επίπεδο της ενέργειας, των τιμολογίων της ΔΕΗ. Γιατί αυτό το πακέτο στήριξης είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι είναι μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση, που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας. Τώρα αν αυτά θα φτάσουν θα το δούμε, γιατί υπάρχει και το καλάθι της νοικοκυράς, με τον πληθωρισμό, ενώ παραμένει αυξημένο και το κόστος της βενζίνης. Η δικιά μου προσωπική άποψη είναι ότι θα πρέπει τα μέτρα αυτά να συνδυαστούν με διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό που μειώθηκε η ανεργία, αλλά θα πρέπει σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που χρειάζεται να στηριχτούν και πάλι επιχειρήσεις και  εργαζόμενοι, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο επικράτησης και πάλι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Πρώτον πρέπει να βγουν προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και στήριξης των επιχειρήσεων, συνοδευόμενα από την ρήτρα περί μη απόλυσης. Δεύτερον, να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, υπό την έννοια της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που έχουν τους εργαζόμενούς τους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Και επίσης για τις επιχειρήσεις συγκεκριμένα θεωρώ ότι θα μπορούσε να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο την ένταξη όλων των χρεών στην γενική ρύθμιση των 120 δόσεων.

Είτε αφορά τα χρέη της πανδημίας, είτε τα χρέη μετά την πανδημία γιατί και τώρα δημιουργούνται χρέη, είτε πολύ δε περισσότερο τα χρέη πριν την πανδημία. Αυτό είναι κάτι που προσλαμβάνω από πολλούς επιχειρηματίες που έχουν πρόβλημα και νομίζω ότι θα έδινε μία ανάσα και για τις επιχειρήσεις να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, αλλά και φυσικά να πέφτουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

 

Η σκέψη για πλαφόν στις τιμές που μέχρι τώρα αποφεύγει η κυβέρνηση, είναι κάτι εφικτό;

Στην ουσία με το νέο μέτρο που λαμβάνεται με την επιδότηση στο ρεύμα, είναι στην ουσία σαν να μπαίνει για τους καταναλωτές ένα πλαφόν. Δεν έχω τη γνώση να σας πω γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτό, δεν έχω όλα τα στοιχεία. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει είναι δυο πράγματα. Πρώτον να στηριχτεί ουσιαστικά η κοινωνία. Που Θεωρώ ότι το κομμάτι της ενέργειας είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, και σας είπα ότι παραπάνω θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα. Και το δεύτερο πολύ ουσιαστικό είναι όλα αυτά τα μέτρα να μην οδηγήσουν σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Γιατί ήδη οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί πάρα πολλές θυσίες, και είναι κομβικό αυτές οι θυσίες να μην εξανεμιστούν με μη λελογισμένη χρήση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Άρα η κυβέρνηση έχει μια πολύ δύσκολη εξίσωση να αντιμετωπίσει,  και ήδη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι όσο υπάρχει ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, τόσο αυτή θα στηρίζεται.

 

Είστε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που υποστήριξαν από νωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είστε ικανοποιημένη από το ύψος της αύξησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη;

Ήμουν η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που είχα θέσει το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού από πέρυσι. Και μάλιστα είχα μιλήσει για μία γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Θεωρώ ότι αυτή η αύξηση που ανακοινώθηκε είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι ουσιαστικά ένας 15ος μισθός, Θα μου πείτε τώρα με το τον πληθωρισμό αυτή η αύξηση δυστυχώς συρρικνώνεται πολύ,  αλλά σε κάθε περίπτωση δίνει μια δυνατότητα περαιτέρω στους πολίτες και τους εργαζόμενους, συμπαρασύρει σε αυξήσεις  και κάποια επιδόματα, και κατατείνει στην μόνιμη αύξηση του εισοδήματος, και αυτά όλα είναι επίσης σημαντικά. Τώρα εάν κριθεί και μπορούμε μέσα από δημοσιονομικά δεδομένα να έχουμε και μία περαιτέρω αύξηση, μακάρι να γίνει και να πάμε και σε μια τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είναι σαφές ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα συνεχίζεται και η κρίση. Ακούσαμε πριν λίγες μέρες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μη χρήση του αυτοκινήτου τα Σαββατοκύριακα, στη Γερμανία προτάθηκε στους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα! Πιστεύετε ότι θα φτάσουμε εκεί; Πως θα προστατευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις συνέπειες ενός πολέμου διαρκείας; Διακρίνετε μια έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ΕΕ;

 

Εγώ πραγματικά θεωρώ πως όταν εκδηλώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε. δεν στάθηκε ικανή να σταθμίσει τις συνέπειες που θα έχει, με αποτέλεσμα δυστυχώς ακόμα να προσπαθεί να πάρει αποφάσεις, να συντονιστεί σε αποφάσεις που έπρεπε ήδη να έχει λάβει όχι χθες, προχθές! Αυτό όμως έχει βαρύτατες συνέπειες για τις κοινωνίες και τους λαούς των ευρωπαϊκών κρατών, για τους λαούς της Ευρώπης.

Δηλαδή οι λαοί πληρώνουν τις συμφωνίες, και η Ε.Ε. δεν αντιλήφθηκε ότι όταν επιβάλλεις κυρώσεις, αυτές έχουν συνέπειες και προς αυτόν προς τον οποίον τις επιβάλλεις, αλλά και προς εσένα που τις επιβάλλεις. Από την άλλη θεωρώ αδιανόητο να συζητάει η Ευρώπη, τι; Να μεταφερόμαστε με ποδήλατα το Σαββατοκύριακο; Το θεωρώ πραγματικά πολύ κατώτερο των περιστάσεων αυτό που έχει γίνει και θα πρέπει άμεσα να οδηγηθούμε σε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν σταθεί η Ε.Ε. περαιτέρω αμήχανη, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό θα έχει επιβλαβείς και επικίνδυνες ίσως συνέπειες.

 

Παρά τα έργα που τρέχουν ή που έχουν προκηρυχθεί για τη Θεσσαλονίκη, τα βασικά της προβλήματα παραμένουν. Ποιες είναι οι γενναίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα της πόλης;

Ένα βασικό θέμα που έχει η Θεσσαλονίκη είναι το κυκλοφοριακό και πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση μέτρα. Το μετρό σίγουρα θα φέρει ανακούφιση στο κομμάτι αυτό, και σε κάθε περίπτωση σε ό τι αφορά το μετρό ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένη απόφαση για το σταθμό της Βενιζέλου, έχει αναλώσει πολιτικό κεφάλαιο στην κατεύθυνση αυτή, και είναι γι’ αυτό το λόγο επιβεβλημένο από τους ιθύνοντες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να δοθεί σε λειτουργία μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί.  Ως βουλευτής γνωρίζω πολύ καλά το θέμα του ΜΕΤΡΟ, το παρακολουθώ επισταμένως χρόνια τώρα, έχει ταλανίσει πάρα πολύ τους Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό ξέρω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής στο κομμάτι αυτό.

«Να κρατήσουμε τους νέους»

Σε ότι αφορά τώρα τα υπόλοιπα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της πόλης, διότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται να κρατήσουμε τους νέους. Στη Θεσσαλονίκη το πλεονέκτημα της είναι τα ταλαντούχα μυαλά της, το οποίο συνδυάζεται με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τα εξαιρετικά πανεπιστήμιά της και τα ερευνητικά κέντρα που έχει. Εγώ το έλεγα από τότε που ήμουν δημοτική σύμβουλος το  2010, ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ένας κόμβος νέων τεχνολογιών, ένας κόμβος καινοτομίας.

Νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, ήδη υπάρχει ένα καλό οικοσύστημα που προσελκύει επενδύσεις καινοτόμες, όπως η Pfizer, και το πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκη Thess INTEC. Εγώ προσωπικά ως βουλευτής της Θεσσαλονίκης το παρακολουθώ και θέλω να συνδράμω στο να γίνει αυτή η επένδυση, που θα αποφέρει 7000 θέσεις εργασίας. Διότι δεν αρκεί να γίνει μια επένδυση, είναι και πόσες θέσεις εργασίες αυτή η επένδυση δημιουργεί, αν αυτές οι θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης και καλά αμειβόμενες, και αν τα χρήματα μένουν στην ελληνική κοινωνία, μένουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι σημαντικό.

«Ισόρροπη Ανάπτυξη»

Και επίσης στο πλαίσιο της ανάπτυξης, πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμιστεί μία ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη των δυτικών συνοικιών με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Και εδώ επιτρέψτε μου να καταθέσω την πρότασή μου. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα μπορούσε να κατασκευαστεί το νοσοκομείο αυτό στο στρατόπεδο Καρατάσου. Και με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το τι θα γίνει με την Ιατρική Σχολή και το ΑΧΕΠΑ γιατί λήγει η σύμβαση, μπορούν πιστεύω να έρθουν και αυτά στο στρατόπεδο Καρατάσου, και εκεί πραγματικά να γίνει ένα cluster της ιατρικής έρευνας μαζί με το νοσοκομείο, και νομίζω ότι θα δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

 

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει πρώτη σε ανεργία, ιδίως στους νέους. Είναι προφανές ότι λείπουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πως μπορεί να βγει η περιοχή από αυτό το αδιέξοδο;

 

Δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι και ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό των εργαζομένων που τείνει να είναι πιο κοντά στο όριο της φτωχοποίησης, είναι το μεγαλύτερο. Και αυτό κάτι σημαίνει, γιατί οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι καλά αμειβόμενες. Σας είπα, πέρα από τις τουριστικές δυνατότητες, γιατί και αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν, για μένα η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Θεσσαλονίκη είναι καθαρά στο κομμάτι των τεχνολογιών και της έρευνας.

Συν βέβαια το γεγονός ότι τα μεγάλα έργα που έχουμε δει  να εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εγκαινιάζει εργοτάξια, δεν εγκαινιάζει μουσαμάδες όπως έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, πιστεύω ότι τα έργα αυτά θα δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης όταν θα ολοκληρωθούν. Αλλά νομίζω ότι ο στόχος είναι τα νέα ταλαντούχα μυαλά της Θεσσαλονίκης, τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε εδώ, καθιστώντας την πόλη με συγκεκριμένες ενέργειες και συμπράξεις κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ