Καράογλου: «Η Ελλάδα ψηλώνει, δυναμώνει και κερδίζει τον σεβασμό της υφηλίου»

karaoglou

Εκατοντάδες παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στη μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, μέσω της οποίας φώτισε όλες τις πτυχές όσον αφορά στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Νικολαΐδης, η εμπειρία του οποίου στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μαριούπολη και το Κίεβο βοήθησε καταλυτικά να αντιληφθούν οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι τις εφιαλτικές συνθήκες που βιώνουν οι Ουκρανοί.

Από την πλευρά τους οι κύριοι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιχαήλ Κωσταράκος έθεσαν με τις τοποθετήσεις τους το πολιτικό, επιχειρησιακό και στρατιωτικό διακύβευμα της πολεμικής σύρραξης που κρατά κομμένη την ανάσα της υφηλίου, διατυπώνοντας παράλληλα χρήσιμες αλήθειες για τις συνέπειες του πολέμου, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση καθώς νοσεί με κορωνοϊό.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου. Στην τοποθέτηση του εστίασε στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παρεμβάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, χάρη στις οποίες η πατρίδα μας προσαρμόζεται τάχιστα στις τεκτονικές αλλαγές που καταγράφονται στο γεωστρατηγικό πεδίο.

«Κατά γενική ομολογία η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις του σήμερα με δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ούσα συνεπής στη δέσμευσή της να παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας» σημείωσε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως η χώρα μας δεν μπορούσε να δεχθεί παθητικά την αδιαμφισβήτητη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από την πλευρά της Ρωσίας.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί ως… επιτήδειος ουδέτερος σε εμφανείς καταστάσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η απουσία ισχυρής και “καθαρής” αντίδρασης είναι βέβαιο πως θα ενίσχυε τάσεις αναθεωρητισμού και στη δική μας γεωγραφική “γειτονιά”».

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον του σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη παλαιών βεβαιοτήτων, επιβάλλουν την περαιτέρω ενίσχυση των εθνικών μηχανισμών στρατηγικού σχεδιασμού.

«Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Η Ελλάδα πιστεύει και υπηρετεί αυτήν την αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να «γονατίσει» τη Δύση. «Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Εξαρχής είχε πει πως δεν είναι πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η Ουκρανία και οι Ουκρανοί είναι τα θύματα αυτής της ιστορίας» παρατήρησε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν απειλείται όσο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «γιατί οι γείτονες μας ποτέ δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν μέτωπο με την Ευρώπη. Πάντοτε έβλεπαν προς την Ευρώπη, είτε εχθρικά, είτε φιλικά».

Εξήγησε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι «παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», η οποία παρατήρησε ότι «μετά τα απόνερα της κρίσης στην Ουκρανία γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη πως «είναι περισσότερο σημαντική από όσο μπορούμε να φανταστούμε», διότι αναδεικνύει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

«Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έβγαλε προς τα έξω την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά της Ελλάδος και πολύ ορθά μίλησε και για την ιστορική μας κληρονομιά, αλλά και για το νέο σύγχρονο ρόλο της χώρας. Αν δεν απαλλαγούμε από ξεπερασμένα στερεότυπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα δούμε ποτέ την πατρίδα μας να διαδραματίζει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που της αναθέτει η ιστορία και η εποχή μας» τόνισε.

Όσον αφορά στη στάση της Ευρώπης, σημείωσε πως ήταν πάντα «απροετοίμαστη».

«Ήταν έτοιμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση; Που είναι οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, οι οποίες είναι αυτές που καθορίζουν το πνεύμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης; Στα ιδρυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει 17 φορές η λέξη αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη κλονίστηκε. Όταν λοιπόν δυο βασικές αρχές στις οποίες έχει στηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζονται, τότε κάτι δεν πάει καλά με την Ευρώπη. Και σήμερα μπροστά σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη προσπαθεί να σταθεί αλλά κατά τη γνώμη μου δεν το μπορεί γιατί είναι διαιρεμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ε.Ε. κ. Μιχάλης Κωσταράκος, εξήγησε πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη βιώνει μια στιγμή μεταμόρφωσης του εξωτερικού της περιβάλλοντος και του ίδιου της του εαυτού.

«Είναι σαφές πως η Ρωσία προσπαθεί να αναθεωρήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά τον ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη, η οποία αρχιτεκτονική ασφαλείας στηρίχθηκε στη συλλογική στρατιωτική άμυνα που παρέχει το ΝΑΤΟ και τον ενωτικό, διπλωματικό και οικονομικό ρόλο της Ε.Ε., προσπαθώντας να ανακτήσει τη σοβιετική σφαίρα επιρροής που έχασε το 1990 όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει την απροκάλυπτη χρήση της στρατιωτικής ισχύος για επίτευξη πολιτικών στόχων από χρόνια, αλλά δυστυχώς είχαμε κάνει λάθος. Αυτές οι επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες για τις οποίες η Ρωσική Κυβέρνηση είναι εξολοκλήρου υπεύθυνη απειλούν άμεσα, σοβαρά και με βίαιο τρόπο την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του υποστήριξε ότι «Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει και να αποφασίσει πως θέλει να εξελιχθεί και μαζί της βέβαια σε κοινή πορεία η Ελλάδα. Πρέπει να βάλουμε περισσότερη άμυνα και ασφάλεια στη νοοτροπία μας και να πάρουμε την ασφάλεια μας στα χέρια μας. Για να αποφύγουμε να είμαστε στο έλεος των άλλων πρέπει έστω και τώρα η Ευρώπη να γίνει ένας παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης».

Ακολούθως το λόγο πήρε πάλι ο κ. Καράογλου. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης παρατήρησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το τέλος εποχής για την Ευρώπη όπως τη γνωρίζαμε από τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα. Μίλησε ακόμη για το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί στην Ευρώπη λόγω της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα επανατοποθετείται με σαφήνεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σεβόμενη την ανάγκη τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των εθνικών συνόρων.

«Δεν πιστεύω στη φιλία των λαών δίχως όρια. Στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία παραβίασε “κόκκινες γραμμές”. Στηρίζουμε την Ουκρανία για λόγους αρχής οι οποίοι είναι προφανείς, αλλά και γιατί θέλουμε να διαφυλάξουμε το σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα πως η πατρίδα μας πατά ξανά γερά στα πόδια της. «Η Ελλάδα ψηλώνει. Η Ελλάδα δυναμώνει. Η Ελλάδα κερδίζει το σεβασμό της υφηλίου. Είμαστε ένας φάρος δημοκρατίας, σταθερότητας και ασφάλειας μέσα στα ταραγμένα νερά ενός παγκόσμιου γεωστρατηγικού πεδίου που μεταβάλλεται ραγδαία» ανέφερε στον επίλογο της τοποθέτησης του.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ