Η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, από τις 16 έως τις 20 Μαΐου. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει την ευκαιρία να επιβραβευθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της επαγγελματικής
εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να επιδείξουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕΚ στους νέους αλλά και στους ενήλικες. Το θέμα της φετινής, 6ης χρονιάς των βραβείων είναι η «ΕΕΚ και η πράσινη μετάβαση», με σκοπό να βασιστούν οι πολίτες στην απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τους 12 νικητές των βραβείων αριστείας ΕΕΚ, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική από τις 27 συμμετέχουσες χώρες, που κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία για τα έργα που υπέβαλλε. Μεταξύ των υπολοίπων νικητών ήταν η περιφέρεια του Πιεμόντε στην Ιταλία, ένα σουηδικό πρόγραμμα φροντίδας δέντρων, ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής και γεωργικής εκπαίδευσης στο σχολεία από την Γεωργία, κ.α.
Πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα διακρίθηκαν:
- Ο Ευάγγελος Πούφτας, μαθητευόμενος σε λογιστική εταιρεία, ο οποίος απέσπασε βραβείο αριστείας για τη συνδρομή του σε πελάτες της εταιρείας προκειμένου να ψηφιοποιήσουν τις εργασίες τους, για παράδειγμα να δημιουργήσουν επιγραμμικές υπηρεσίες ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και της αυξανόμενης εργασίας εξ αποστάσεως. Επιπρόσθετα, κατέδειξε τον καίριο ρόλο των μαθητευόμενων, όσον αφορά την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
- Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το Πρόγραμμα «Εργασιακή ένταξη και ίσες ευκαιρίες για τους πλέον μειονεκτούντες». Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι από τα κορυφαία ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και επενδύει σε υποδομές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προωθεί ενεργά πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και έχει γίνει ένας από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του στην Ελλάδα, διαθέτοντας 16 μοντέρνους χώρους και 360 εργαστήρια υψηλής ποιότητας που προάγουν την μάθηση. Επιπλέον, μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με εταιρείες εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα απασχόλησης και αποκατάστασης για τους σπουδαστές του.
- Η ομάδα «Κυκλάδες» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας η οποία έλαβε το #CedefopPhotoAward “Your green or digital skills story” για την φωτο-ιστορία με τίτλο Re-Create the Sea, που σκοπό είχε να μας παρακινήσει να «Ξαναδημιουργήσουμε τη Θάλασσα» μέσα από τα «4Cs for the sea!», δηλαδή να Καθαρίζουμε (Clean), να Συλλέγουμε (Collect), να Δημιουργούμε (Create) και να Αλλάζουμε (Change). Έτσι, αφαιρούμε και επαναχρησιμοποιούμε τα θαλάσσια απορρίμματα από την ακτογραμμή της περιοχής μας, ενώ χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες και εργαλεία, όχι μόνο δίνουμε στα ευρήματά μας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, αλλά και διατηρούμε την οικολογική ακεραιότητα.
Οι υπόλοιποι νικητές των βραβείων είναι:
- Η περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας, για την προώθηση της βιωσιμότητας στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα
- Το έργο «Veteran Tree Management Skills Certification» (Πιστοποίηση δεξιοτήτων διαχείρισης μακρόβιων δένδρων) του Stiftelsen Pro Natura.
- Το ALMI BILBAO S.A.L., Ισπανία
- Περιβαλλοντική και γεωργική εκπαίδευση στο σχολείο, Γεωργία
- Δρ. Linda Clarke, Πανεπιστήμιο του Westminster, Ηνωμένο Βασίλειο
- ÖBB Infrastruktur AG, Αυστρία
- Otto Stöckl Elektroinstallationen GmbH, Αυστρία
- Κρατική Τεχνική Σχολή Ρίγας, Λετονία
- Virtual Dawn, Φινλανδία
Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διακριθέντες υποψήφιοι και νικητές, που αναδεικνύουν τα πραγματικά οφέλη που προσφέρουν η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες. Επιδεικνύουν τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη σταδιοδρομία και τη ζωή των ανθρώπων. Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους εταίρους μας στην Ουκρανία. Συνεργαστήκαμε εκ του σύνεγγυς, μεταξύ άλλων και μέσω του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για τη στήριξη σε θέματα όπως τα τυπικά προσόντα, ώστε να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες.»
Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Η πράσινη μετάβαση μπορεί να καταστεί πραγματική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση, εάν οι άνθρωποι λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν στις σταδιοδρομίες τους και στις μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας. Τα βραβεία αριστείας ΕΕΚ μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις βέλτιστες προσεγγίσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για την πράσινη οικονομία, υπερβαίνοντας τις σημερινές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η ενέργεια. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους και τους σπουδαστές ΕΕΚ και να ευχαριστήσω τους χιλιάδες παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προσήλωσή τους.»
Η Επιτροπή απένειμε 12 βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες, καθώς και μία ειδική μνεία σε μαθητευόμενους, έργα, επιχειρήσεις, περιφέρειες της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, που έχουν αξιοποιήσει επιτυχώς την ΕΕΚ για να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Εκτός από τα βραβεία των διαφόρων κατηγοριών, ειδική μνεία απονεμήθηκε στους Ουκρανούς εταίρους οι οποίοι, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μεταρρυθμίζουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, εστιάζοντας στα προσόντα, στο μέλλον των δεξιοτήτων, σε βασικούς οικονομικούς τομείς και σε ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την προσέγγισή του στο σύστημα της ΕΕ.
Δράσεις της ΕΕ για την προώθηση της ΕΕΚ
Η Επιτροπή προωθεί ενεργά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο πλαίσιο των εργασιών της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, και ειδικότερα του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την επίτευξη του πρωταρχικού ενωσιακού στόχου του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, στον οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι εταίροι στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο: ότι τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων θα συμμετέχουν σε κατάρτιση κάθε χρόνο.
Την 1η Ιουλίου 2020 η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να καταστήσει την ΕΕΚ πιο σύγχρονη, ελκυστική, ευέλικτη και κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση. Η πρόταση αυτή ενσωματώνεται σε άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και η ανακοίνωση με
τίτλο «Στήριξη της απασχόλησης των νέων: Γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά». Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2021 προτάσεις σχετικά με ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και μικρο-διαπιστευτήρια, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους νέους να βρουν προσφορές μάθησης και ευκαιρίες απασχόλησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με σημαντική χρηματοδότηση, για παράδειγμα, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 99,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027), του Erasmus+ και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, του οποίου ένας από τους επτά εμβληματικούς τομείς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.