Συνέντευξη στον Τάσο Ρέτζιο
Ο Γρηγόρης Αζαριάδης δεν χρειάζεται πια ιδιαίτερες συστάσεις στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τόσο με τα βιβλία του όσο και με τα άρθρα και τη γενικότερη ενασχόλησή του με τον χώρο, έχει κερδίσει τη θέση του ως «μια πολύ ζωντανή φωνή», όπως γράφει ο εγκληματολόγος και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης σε σημείωμά του.
Ειδικά το τελευταίο του βιβλίο «Η Οργάνωση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell, είναι μια προσπάθεια να ανιχνευτεί ο χαοτικός χώρος του κοινωνικοπολιτικού οργανωμένου εγκλήματος με αναφορές προς πολλές κατευθύνσεις, με γνωστές και άγνωστες απολήξεις. «Είναι αυτό που λέγαμε παλιά γροθιά στο στομάχι», λέει ο ίδιος. «Είναι ένα βιβλίο τολμηρό, ακραίο έως και επικίνδυνο! Μόλις βγήκε το βιβλίο άκουσα από φίλους ότι έπρεπε να το σκεφτώ πριν το βγάλω και άλλα τέτοια. Αλλά κάποιος έπρεπε να μιλήσει γι αυτά. Γιατί η μυθοπλασία καμιά φορά είναι πιο δυνατή και από τα ίδια τα γεγονότα».
Φαντάζομαι ότι η έμπνευση σ’ αυτό το βιβλίο δεν δυσκολεύτηκε να σας βρει…
Έχω την άποψη ότι ένας συγγραφέας που ζει στην κοινωνία και βγαίνει έξω και βλέπει κάποια πράγματα έχει την υποχρέωση να τα πει. Αν, δηλαδή, βλέπει μια κοινωνία όπου κυριαρχεί το οργανωμένο έγκλημα η μια επιλογή είναι να κλείσουμε τα μάτια και η άλλη είναι να γράψει, έστω μυθοπλασία. Η Οργάνωση είναι μια υπερκυβέρνηση του εγκλήματος, η οποία έχει χωρίσει σε τομείς τις δραστηριότητες της, σε ναρκωτικά, σε πορνεία, σε όπλα, σε εκβιασμούς, σε συμβόλαια θανάτου κλπ. Τα έχει μοιράσει πολύ ωραία και έχει βάλει υπεύθυνους τομέων που απολογούνται στον αρχηγό, ακριβώς στα πρότυπα μιας πολυεθνικής εταιρίας που λειτουργεί με κανόνες και φέρνει αποτελέσματα.
Είναι έτσι οργανωμένο και στην πραγματικότητα το έγκλημα;
Όπως λέει και ένας ήρωας από την ομάδα της αστυνόμου Τρύπη, δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι, αλλά κάποιοι είναι και λειτουργεί το σύστημα μ’ αυτούς. Οι υπόλοιποι που δεν είναι είτε σιωπούν κι έχουν συνενοχή, είτε δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν. Το αποτέλεσμα; Το οργανωμένο έγκλημα, αυτή η υπερκυβέρνηση περνάει στην καθημερινότητα της κοινωνίας.
Συνεχίζεται με γυναίκα ηρωίδα…
Η αστυνόμος Τρύπη είναι μαζί μου από το δεύτερο βιβλίο. Είναι όχι μόνο ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, αλλά ήθελα να αποδείξω ότι και η γυναίκα μπορεί να κάνει καριέρα και να δουλέψει σε ένα ανδροκρατούμενο πεδίο. Να είναι μια δυναμική, ανεξάρτητη γυναίκα, να έχει καλό αναλυτικό μυαλό, επίμονη στη δουλειά και να φέρνει αποτελέσματα. Ήθελα να τονίσω τη σημασία των γυναικών. Από την άλλη μεταφέρει και μια αίσθηση καθήκοντος και αποστολής.
Το έγκλημα είναι πάντα πιο προχωρημένο από τους διώκτες του;
Είναι μια τεράστια μπίζνα από την οποία τρώνε πολλοί κι αν έρθει κανείς αγνός και αμόλυντος που θα τα βάλει μ’ αυτήν, μπορεί να τον βρούμε σε κανένα χαντάκι, με δυσμενή μετάθεση κλπ. Δεν τα ανέχεται το σύστημα αυτά. Περιγράφω την Οργάνωση σαν ένα χταπόδι το οποίο απλώνει τα πλοκάμια του παντού και δύσκολα ξεφεύγεις…
Πήρατε πράγματα από διηγήσεις ανθρώπων που διώκουν το οργανωμένο έγκλημα;
Φυσικά. Είμαι του ρεαλιστικού στο μυθιστόρημα κι έχω ένα επιτελείο που μιλάω μαζί τους: αστυνόμους, ψυχολόγους, εγκληματολόγους όπως τον Γιάννη Πανούση, μέχρι και με ιατροδικαστές. Θέλω να γράφω πράγματα που να πατάνε πάνω στην πραγματικότητα.
Πηγές από την άλλη πλευρά σας μίλησαν;
Είναι κάποια πράγματα που μπορούν μόνο να υπονοηθούν και όχι να λεχθούν. Προφανώς υπήρξαν οι επαφές σε νυκτερινά μπαρ, στο σκοτάδι και κάποιοι άνθρωποι μιλάνε… μεταφορικά.
Πιστεύετε ότι το οργανωμένο έγκλημα διαμορφώνει σταδιακά και τον τρόπο λειτουργίας των επίσημων θεσμών;
Υπάρχει ένα εύρημα στο βιβλίο, όπου η Οργάνωση βρίσκει ένα άλλο πράγμα, τους επενδυτές, όπου στις δραστηριότητες του εγκλήματος προσθέτουν και τον πολιτικό εκβιασμό. Το πάνε, δηλαδή, σε άλλη διάσταση το έγκλημα.
Έχει αγκιστρωθεί το αστυνομικό μυθιστόρημα πλέον στους Έλληνες αναγνώστες;
Υπάρχει μια μεγάλη διεύρυνση στο αναγνωστικό κοινό και σε έρευνες αποδείχτηκε ότι το 70% είναι γυναίκες. Γιατί; Γιατί το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει ξεφύγει από τα παλιά, όπου ψάχναμε να βρούμε απλώς τον ένοχο. Έχει βάλει πλέον το κοινωνικό στοιχείο μέσα, αλλά και το πολιτικό κι αυτή η διεύρυνση έχει φέρει πολλούς νέους αναγνώστες.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.