«Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κατανοούν την ανάγκη για δημιουργία ή ανάκτηση δημόσιων εργαλείων για την άσκηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής,η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την ΔΕΗ και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτησή του στο RGC 2022. Επισήμανε επίσης ότι «αντί για μια στρατηγική ουσιαστικής πράσινης μετάβασης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε χωρίς σχέδιο στην απολιγνιτοποίση και την αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, μετατρέποντας την χώρα μας στο μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης».
«Επί ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε μεσοσταθμική μείωση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 12%» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, «ενώ η ΔΕΗ μείωσε το χρέος της πάνω από 1 δισ., προχώρησε σε νέες επενδύσεις που και έπαιξε τον κοινωνικό ρόλο στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την βιομηχανία».
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν όμως σοβαρές δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται από την σημερινή κυβέρνηση» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη, για «αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, με επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, όπως διεκδίκησαν και πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία», «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής» και «δυνατότητα προθεσμιακών συμβολαίων».
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να σχεδιάσει μαζί με την κοινωνία ετοίμασε ένα πρόγραμμα εν κρυπτώ, χωρίς καμιά περιφερική διάσταση, χωρίς κανέναν κλαδικό σχεδιασμό και αποκλείοντας την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». «Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθούν όσοι ήδη έχουν ανοιχτές τις πόρτες των τραπεζών» τόνισε.
«Ας αναρωτηθούμε σήμερα με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που θα βρισκόμασταν δημοσιονομικά αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προνοήσει να αφήσει ταμειακά διαθέσιμα 37δισ.» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Καταθέτουμε σήμερα μια πρόταση ριζοσπαστικού ρεαλισμού που περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές στην ενέργεια, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πολιτική για τη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Η πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζουμε πολλαπλασιάζεται και βαθαίνει με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».