Γενικό Λύκειο : Ο Οδικός χάρτης για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο

Στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να διεκδικήσουν την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με νέα δεδομένα. Ειδικότερα, έχουν να αντιμετωπίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους Συντελεστές Βαρύτητας και βέβαια τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου που διαχρονικά αποτελεί γρίφο για τους περισσότερους και τις περισσότερες. Ακολούθως παρατίθενται αναλυτικότερα τα τρία (3) σημεία-κλειδιά που αφορούν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και τους υποψήφιους.

 

  1. Α. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η ΕΒΕ αφορα κάθε μαθητή και υποψήφιο των Πανελληνίων ανεξαρτήτως του τύπου Λυκείου.

Για την εισαγωγή πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η οικεία ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), και β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου/τομέα.

Αναλυτικότερα, η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που αποφασίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε τμήμα και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο τύπος που θα εξάγεται η ΕΒΕ είναι ο εξής

ΜΟ = (ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4) /4

Για παράδειγμα:

Αν ο Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12 στα 20 και ο συντελεστής που ορίζεται από το χ Πανεπιστημιακό τμήμα είναι 0,9 (τα τμήματα επιλέγουν και ορίζουν τους συντελεστές από 0,8 μέχρι 1,2) τότε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το χ τμήμα θα είναι 10,8. Στην εικοσαβάθμια, δηλαδή, κλίμακα θα πρέπει κάποιος/α να έχει γράψει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10,8 στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει το τμήμα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

 

Β. Οι επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε κάποια τμήματα

Με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, διακυβεύεται η βιωσιμότητα τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -κυρίως στην περιφέρεια- όπου ο αριθμός εισακτέων είναι μηδενικός ή μονοψήφιος. Επακόλουθα, αυτά τα τμήματα ενδεχομένως να μη συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο επόμενων ετών. Δεν επηρεάζεται, ωστόσο η προσπάθεια των μαθητών και των μαθητριών που διεκδικούν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.

 

 

 

 

  1. Οι Συντελεστές Βαρύτητας και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας

Πλέον αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων ανά τμήμα! Από τις Πανελλήνιες του 2022 οι συντελεστές σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα των Πανελληνίων ορίζονται από τα ίδια τα τμήματα. Ο συντελεστής βαρύτητας που θα αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Σχολές που ανήκουν σε περισσότερα επιστημονικά πεδία αποδίδουν ίδιο συντελεστή βαρύτητας για τα κοινά μαθήματα των επιστημονικών πεδίων. Ωστόσο, ένας υποψήφιος θα εξάγει εντελώς διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα καθώς θα υπολογίζεται ο κάθε βαθμός με διαφορετικό συντελεστή. Ενδεχομένως, ακόμα και σε ομοειδή τμήματα. να έχει διαφορετικό σύνολο μορίων.

Για παράδειγμα:

Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

  1. Το μηχανογραφικό και η συμπλήρωσή του

Στις Πανελλαδικές του 2022 έχουμε δυνατότητα συμπλήρωσης 3 ξεχωριστών μηχανογραφικών δελτίων τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις.

 

Α. Το παραδοσιακό/κλασικό μηχανογραφικό δελτίο: Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν, χωρίς περιορισμό, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση πάντα βέβαια με την ύπαρξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.) όπως θα έχει διαμορφωθεί.

 

 

 

Β. Το Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο: Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του εκάστοτε σχολικού έτους δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Για την εφαρμογή αυτού διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ.. και η υποβολή του είναι προαιρετική. Φυσικα, η πρόσβαση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι εφικτή και εκτός του παράλληλου μηχανογραφικού αλλά θα υπάρχει κατανομή θέσεων ανά διαδικασία. Ενδεικτικά, ειδικότητες που προσφέρονται στα δημόσια Ι.Ε.Κ.: Διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (ΣΕΦ), Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής, Ορόφων, Εμπορευματογνωσία), Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου και Κινηματογράφου, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/ Web Designer-Developer/ Video Games), Tεχνικός Αισθητικής και Μακιγιάζ.

 

Το μηχανογραφικό, λοιπόν, είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες καθώς έχει συγκεκριμένες επιλογές και προϋποθέσεις. Ένας γρίφος και μια διαδικασία που πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα.

 

Σύνταξη: Δρ. Παππάς Παναγιώτης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ