Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής & Τομεάρχης Παιδείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η Υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντίπαλο και όχι ως τον πολύτιμο συνεργάτη

 

Η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου μιλάει στο SPEAKNEWS για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, το ενιαίο ψηφοδέλτιο των φοιτητικών εκλογών και την πανεπιστημιακή αστυνομία, την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας πως είναι στο χέρι της υπουργού, να κερδίσει έστω και στο τέλος της θητείας της, μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών.

 

Κυρία Κεφαλίδου, οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως «δύσκολες» από πολλούς ειδικούς, για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν και με τα δύο έτη πανδημίας που προηγήθηκαν αλλά και με τις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση στη διαδικασία. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Οι πανελλαδικές εξετάσεις, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είναι και παραμένουν μια δύσκολη καμπή που η μνήμη της στοιχειώνει πολλών τα όνειρα. Όσο αξιόπιστη μπορεί να είναι, άλλο τόσο ίσως και περισσότερο ψυχοφθόρα αποδεικνύεται για τους μαθητές. Ειδικά πέρσι και φέτος, η επίδραση της πανδημίας και τα εκπαιδευτικά ελλείμματα που έφερε, κάνουν την όλη διαδικασία μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. Έχω πολλές φορές υποστηρίξει και προσωπικά αλλά και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε ένα πιο έξυπνο, εξίσου αξιόπιστο, ασφαλώς πιο φιλικό στον μαθητή και λιγότερο ψυχοφθόρο, σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Η υιοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, πάγια θέση μας, είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι κρίμα, που η κοντόφθαλμη και παλαιοκομματική αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δεν άφησε χώρο και χρόνο για έναν σοβαρό εθνικό διάλογο. Δυστυχώς αυτοί που τελικά πληρώνουν το τίμημα είναι τα παιδιά μας. Ας το έχουν υπόψη τους στην κυβέρνηση.

 

Έχει τεθεί εδώ και λίγες μέρες σε διαβούλευση ο νέος νόμος-πλαίσιο της κυρίας Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Ποια σημεία του νέου αυτού νόμου σας βρίσκουν απέναντι ως ΠΑΣΟΚ, και σε ποια πιθανώς συμφωνείτε;

Το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό. Από τις προβλέψεις του που δοθήκαν στη δημοσιότητα βλέπουμε ρυθμίσεις που υπάρχουν ήδη, έχουν ξαναψηφιστεί -κάποιες πολύ πρόσφατα- και είναι νόμος του κράτους. Επιπλέον προχωρά σε αυτονόητες εκσυγχρονιστικές προσαρμογές, όπως η θεσμοθέτηση του εσωτερικού Erasmus, τα διπλά/κοινά πτυχία, startups φοιτητών, η γενίκευση της πρακτικής άσκησης. Είναι θέματα που τα συζητάμε εδώ και μια δεκαετία και περισσότερο και μακάρι να υλοποιηθούν και να μην μείνουν άλλη μια ωραία έκθεση αγαθών προθέσεων.

Παραμένουμε σκεπτικοί και συγκρατημένοι, γιατί εξαγγελίες και νομοθετήματα έχουμε δει πολλά, αλλά για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι προβλέψεις χρειάζονται λεπτομερή σχεδιασμό, όργανα διοίκησης των ΑΕΙ που θέλουν και μπορούν να τα μετουσιώσουν σε πανεπιστημιακή πρακτική και φυσικά πόρους. Η υλοποίηση περνά αναγκαστικά από τον δρόμο της διοίκησης των πανεπιστημίων. Το μοντέλο που προτείνεται δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία.

Συντηρεί στρεβλώσεις του παρελθόντος και δημιουργεί νέες, όπως η θεσμοθέτηση του πρύτανη ως μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου το όργανο που ελέγχεται (πρύτανης) θα είναι μέλος του ελέγχοντος οργάνου (Συμβούλιο).

Άλλο σημαντικό θέμα που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού είναι η προχειρότητα στην αντιμετώπιση του ελλείματος τεχνολογικής εκπαίδευσης με τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών μικρότερης διάρκειας εντός των πανεπιστημίων. Είναι βέβαιο ότι η στενή περίοδος διαβούλευσης δε βοηθά τις σοβαρές διορθώσεις και αλλαγές που χρειάζονται και μάλλον αποκαλύπτουν την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικά. Δυστυχώς ό,τι έχει δοθεί στην δημοσιότητα ως σχέδιο νόμου, δεν φαίνεται να φέρνει πιο κοντά το ελληνικό πανεπιστήμιο στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ειδικότερα ο νέος νόμος προβλέπει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και την εκλογή στα φοιτητικά συμβούλια μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο ή θα είναι αφορμή νέων εντάσεων;

Καμία φοιτητική παράταξη δεν πρόκειται να καταργηθεί. Η συζήτηση αν δεν δημιουργούσε τη δυνατότητα φτηνής εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αστεία. Η εκλογή στα φοιτητικά συμβούλια στο πλαίσιο ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, είναι ήδη ψηφισμένος νόμος από το 2011, που ελέω ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστεί ανενεργός.

Οι φοιτητές -και υπό τις προβλέψεις του ενιαίου ψηφοδελτίου- θα συνεχίσουν να διεκδικούν την παρουσία τους στα πανεπιστημιακά όργανα έχοντας γνώμη για ό,τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο. Εκείνο που εύχομαι να σταματήσει είναι οι κομματικές παρεμβολές και το αλισβερίσι μεταξύ κομματικών μηχανισμών και διοικήσεων των ΑΕΙ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι οφείλουν να είναι πρωτίστως φοιτητικοί.

 

Με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ, τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αντιμετώπισης περιστατικών βίας στα Πανεπιστήμια, και της παρουσίας αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων;

Η δική μας θέση είναι γνωστή και σαφής από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πιστοί στις αρχές της προστασίας της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, του σεβασμού του Αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, της αναλογικότητας και της ισορροπίας των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ασφάλειας, θεωρούμε ότι στον αγώνα κατά της βίας μέσα στα πανεπιστήμια, την ευθύνη και τον πρώτο και κύριο λόγο οφείλει να τον έχει η ίδια η διοίκηση των ΑΕΙ. Συνεπώς, θεωρούμε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται, οφείλει να σέβεται, να επιβεβαιώνει και να ενισχύει την αρμοδιότητα των ίδιων των ΑΕΙ, για τη φύλαξη και προστασία των χώρων και εγκαταστάσεών τους. Οι επιλογές της κυβέρνησης αποδεικνύονται τελικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Από τον Ιανουάριο του 2021, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για τη φύλαξη και προστασία των ΑΕΙ, προτείνοντας σε κάθε πανεπιστήμιο τη σύσταση εσωτερικής αυτοτελούς οργανικής δομής, που θα υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή στον αρμόδιο Αντιπρύτανη, θα συνεργάζεται με κάθε δημόσια αρχή και θα ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση τέλεσης πλημμελήματος ή κακουργήματος στους χώρους των ΑΕΙ. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας εσωτερικής υπηρεσίας στα πανεπιστήμια θα ενίσχυε τόσο το αυτοδιοίκητο όσο και την αποτελεσματικότητα της προστασίας τους.

Διανύουμε μία περίοδο μεγάλης ακρίβειας, η οποία ξεκινάει από την ενέργεια και διαχέεται σε όλη την αγορά. Φοβάστε ότι μπορεί να επηρεαστεί και ο χώρος της εκπαίδευσης τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι το κάθε ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει αρκετά χρήματα για υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών κ.α.);

Το τσουνάμι της ακρίβειας που έρχεται, ακούγοντας όλους τους αναλυτές, είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει τίποτε ανεπηρέαστο. Η μέση ελληνική οικογένεια ήδη κάνει περικοπές σε βασικά αγαθά και δραστηριότητες. Ο Σεπτέμβριος που είναι κοντά, θα είναι πολύ δύσκολος. Αν και το τελευταίο που θα περικόψει η ελληνική οικογένεια είναι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει στα παιδιά της, είναι βέβαιο ότι οι επιλογές των γονιών θα γίνουν με πολύ περισσότερη σκέψη και φειδώ. Φυσικό επακόλουθο είναι την επόμενη σχολική χρονιά φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες να επηρεαστούν σοβαρά. Να θυμόμαστε όμως, ότι όλα αυτά που συζητούμε είναι ζητήματα που δεν απασχολούν τους πολίτες στα περισσότερα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης, γιατί το ίδιο το κράτος φροντίζει για αυτά παρέχοντάς τα μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

 

Πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο οι διαγνωστικές εξετάσεις PISA σε δημοτικά και γυμνάσια, με αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς. Έχετε εικόνα για το πώς κύλησε η όλη διαδικασία; Θα μπορέσουν αυτές οι εξετάσεις να εκπληρώσουν τον διαγνωστικό τους ρόλο;

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. Ο κόσμος των εκπαιδευτικών είναι ανήσυχος και καχύποπτος έναντι κάθε νέας απόφασης, μέτρου, ανακοίνωσης από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και όχι άδικα. Η Υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντίπαλο και όχι ως τον πολύτιμο συνεργάτη που καλείται να υλοποιήσει την επιλεγείσα από την ηγεσία εκπαιδευτική πολιτική. Παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τις αντιδράσεις, η διαδικασία των διαγνωστικών εξετάσεων PISA πήγε καλά. Είναι στο χέρι της υπουργού, να κερδίσει έστω και στο τέλος της θητείας της, μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών. Η δημιουργία κλίματος καχυποψίας και αντιπαράθεσης είναι το τελευταίο που χρειάζεται η εκπαιδευτική μας διαδικασία, που έτσι κι αλλιώς είναι ο μεγάλος ασθενής.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο κ. Τσίπρας δημοσίως προέβλεψε ότι αυτές θα έρθουν τον Σεπτέμβριο! Πιστεύετε θα άντεχε η χώρα μία προεκλογική περίοδο στους επόμενους άμεσους μήνες εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και με ανοιχτά μέτωπα στα διεθνή; Ή τα προβλήματα είναι τέτοια, που απαιτούν άμεση προσφυγή στις κάλπες;

Ο χρόνος προκήρυξης εκλογών είναι απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε έτσι κι αλλιώς στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας. Συνεπώς οι εκλογές θα προκηρυχθούν με δεδομένη την τρέχουσα τουριστική περίοδο, την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2023, έως τον Δεκέμβριο 2022 και την τουριστική περίοδο του επομένου έτους, είτε το φθινόπωρο του 2022, είτε την Άνοιξη 2023.

Προσμετρώντας τη στάση του πρωθυπουργού να είναι συνεπής με τον εαυτό του, αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τα δεδομένα προβλήματα που θα φέρει ο επόμενος δύσκολος χειμώνας, θεωρώ ότι η προσφυγή στις κάλπες από το επόμενο φθινόπωρο είναι πιθανές οποιαδήποτε στιγμή. Η χώρα θα άντεχε την προεκλογική περίοδο των 3-10 μηνών υπό τον όρο ότι η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα θα αποφάσιζε να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της. Θεωρώ αδιανόητο για ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται στο ελάχιστο τον πολίτη, κάθε 3-4 χρόνια που έχουμε εκλογές, να κατεβάζουν όλοι τα μολύβια. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μην ρίχνει νερό στον μύλο μιας ατέρμονης εκλογολογίας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ