Στο OT Forum 2 με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης»
«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εκταμιεύσει λεφτά από τη νέα προγραμματική συμφωνία μέσα στο ’22», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στο OT Forum 2 με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού:
«Είμαι πολύ υπερήφανος για το νέο ΕΣΠΑ γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε έγκριση για τη νέα προγραμματική συμφωνία και ως πλαίσιο αρχών αλλά και πια και ως προς τα τομεακά προγράμματα. Σήμερα που μιλάμε έχουμε πάρει έγκριση για βασικά τομεακά προγράμματα. Η δεύτερη χώρα ακόμα είναι περίπου 6 μήνες πίσω από εμάς. Ο μέσος όρος είναι ένας χρόνος πίσω από εμάς.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τον κόσμο; Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εκταμιεύσει λεφτά από τη νέα προγραμματική συμφωνία μέσα στο ’22. Μπορεί για κάποιες άλλες χώρες αυτό να μην έχει μεγάλη σημασία, επειδή έχουν διάφορες άλλες χρηματοδοτικές πηγές για την οικονομία τους, οπότε να μην τους νοιάζει να πάρουν γρήγορα λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ, για την Ελλάδα όμως είναι πολύ σημαντικό– αυτό ήταν και προσωπικό μου στοίχημα ως υπεύθυνος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άρα και του ΕΣΠΑ – να μην αφήσουμε να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Γιατί εμείς έχουμε έλλειμα χρηματοδότησης στην οικονομία μας.
Το πετύχαμε. Αυτή τη στιγμή για να καταλάβετε στην Ελλάδα έχουμε ταυτόχρονα και λειτουργούν πλέον τρεις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης που μαζί με τις αγροτικές επιδοτήσεις γίνονται τέσσερις. Δηλαδή έχουμε ταυτόχρονα το τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που έχουμε λαμβάνειν χρήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Έχουμε το νέο ΕΣΠΑ που θα έχουμε τα πρώτα προγράμματα στον αέρα το Σεπτέμβριο, άρα τις πρώτες εκταμιεύσεις Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2022.
Και έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο επίσης προχωράει. Χθες βγάλαμε την πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και τις ψηφιακές συσκευές.
Το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ είναι digital. Στα πλαίσια του digital τώρα και επειδή έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα και στις Περιφέρειες, πολύ περισσότερα από πριν, 30% παραπάνω, αλλά και κεντρικά εμείς, το κομμάτι των έξυπνων πόλεων είναι, θα έλεγα, η 2η μεγάλη προτεραιότητα του νέου ΕΣΠΑ. Η πρώτη είναι η πράσινη ενέργεια και σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση ενέργειας, που έχουμε ήδη ξεκινήσει προγράμματα, και αμέσως δεύτερη προτεραιότητα είναι οι έξυπνες πόλεις.
Οι έξυπνες πόλεις δηλαδή η μετατροπή των Δήμων που κατοικούμε σε χώρους με internet of things, δηλαδή σε χώρους όπου όλα θα είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα και άρα θα μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα από το αν πρέπει να περάσει το απορριμματοφόρο την τάδε μέρα και να αδειάσει τους κάδους ή όχι. Θα πείτε: αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία;
Ακούστε πόσο μεγάλη σημασία έχει. Εάν μπορείς να έχεις τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των απορριμματοφόρων του Δήμου και πότε θα περνάνε από τους κάδους ώστε να περνάνε όταν οι κάδοι θα είναι πράγματι γεμάτοι και όχι όταν είναι μισογεμάτοι, αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει καύσιμα στα απορριμματοφόρα, άρα και σε περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το διοξείδιο του άνθρακα και από την κίνηση των οχημάτων, περίπου το 50% από όσο ξοδεύεις τώρα.
Η ταλαιπωρία των δημοτών είναι άλλο ένα πολύ μεγάλο θέμα. Άρα, όταν θα έχεις internet of things, δηλαδή έξυπνες πόλεις, αυτό το απλό πράγμα εμείς θα το χρηματοδοτήσουμε. Διότι υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που ήδη προηγούνται σε αυτά. Δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ εξελιγμένοι και προχωράνε. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Εμείς θα δώσουμε σε όλους τους Δήμους τους πόρους ώστε εκείνοι οι Δήμαρχοι που θα θελήσουν να αλλάξουν τη ζωή των συμπολιτών τους κατά αυτόν τον τρόπο, να βρουν προγράμματα και χρήματα για να το κάνουν.
Το ΕΣΠΑ θα δώσει για το digital κομμάτι περίπου 7 με 8 δις σε βάθος χρόνου 6 + 3 χρόνων, που είναι αντίστοιχα τα έτη διάρκειας και παράτασης του προγράμματος. Άρα, θα δώσουμε αρκετά. Δεν θα τα δώσουμε όλα για τις έξυπνες πόλεις αλλά ένα μεγάλο κομμάτι. Προγράμματα για τις έξυπνες πόλεις και Δήμους θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Και είναι προγράμματα και για την ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω του Internet of Things και αυτό που περιέγραψα προηγουμένως για να μπορείς να κάνεις καλή διαχείριση των υπηρεσιών του Δήμου μέσω του Internet of Things και για να μπορείς να φτιάξεις προγράμματα που θα παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν διαδικτύου σε όλους τους πολίτες, ξέρετε, με τις έξυπνες στάσεις, όπου μπορείς να έχεις ταυτόχρονα φωτοβολταϊκά να παράγεις σήμα διαδικτύου και να έχεις ενεργειακή εξοικονόμηση.
Και για την κλιματική παρακολούθηση, γιατί ένα από τα κομμάτια που μπορεί να έχεις στο Internet of Things για τους Δήμους είναι να έχεις παραδείγματος χάρη μέτρηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και να βλέπεις τη μόλυνση που έχει ο αέρας ή τη ρύπανση και την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο, άρα μπορούν να σχεδιάσουν οι Δήμαρχοι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα.
Ή σε Δήμους που είναι παραλιακοί να μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα των υδάτων και να μπορούν να προσέχουν ώστε να είναι καθαρές οι ακτές τους. Οι εφαρμογές είναι στην πραγματικότητα άπειρες και αυτό είναι το ωραίο με αυτόν τον καινούριο «κόμβο» ο οποίος ανοίγεται.
Αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε στις πόλεις μας, θα είναι κάτι διαφορετικό.
Επίσης, αν έρθει τώρα η ΚΕΔΕ, λέω ένα παράδειγμα, και μας πει ότι θέλουμε να προτάξουμε στις έξυπνες πόλεις αυτήν ή την άλλη δράση, εμείς είμαστε σε θέση τώρα να κάνουμε προγράμματα και να βγάλουμε προσκλήσεις και να είμαστε και πάρα πολύ γρήγοροι.
Σήμερα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Vestager στην ομιλία της μας έπλεκε το εγκώμιο, ως χώρα εννοώ και ως Υπουργείο, για το ότι είμαστε παράδειγμα πια προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη και έτσι θέλουμε να παραμείνουμε.
Κοιτάξτε, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα ασχολούνται προφανώς πολύ με το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δεν ζούμε σε κενό, όλοι ακούμε τα ίδια.
Εγώ λέω ότι θα γίνουν όταν αποφασίσει ο κ. Πρωθυπουργός. Γιατί αυτός έχει τη συνταγματική ευθύνη.
Κατά την προσωπική μου άποψη, καλόν είναι οι εκλογές να γίνονται πάντα στο τέλος της τετραετίας γιατί είναι το σωστό. Όμως, όπως λέγανε οι αρχαίοι Ρωμαίοι, θα σας πω ένα λατινικό, το μισό το έμαθε ο Τσίπρας την εποχή του μνημονίου, αυτό που του έλεγε ο Σόιμπλε: pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Υπό την έννοια αυτή η συμφωνία είναι να κάνεις εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, άρα pacta sunt servanda. Όμως η πλήρης λατινική φράση, γιατί αυτή είναι η μισή, είναι pacta sunt servanda rebus sic stantibus, εφόσον οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες. Λοιπόν το αν οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες ή όχι θα το κρίνουμε όλοι και ο κ. Πρωθυπουργός.
Για την ελληνική οικονομία και την κάθε οικονομία αυτό που σίγουρα δεν είναι καλό είναι μια πολύ μακροχρόνια προεκλογική περίοδος. Η μακροχρόνια προεκλογική περίοδος τι ζημιά προκαλεί; Φέρνει οξεία πολιτική αντιπαράθεση και αυτό μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές, μπορεί να σταματήσει διάφορα projects, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα την ώρα που οι πολιτικοί τσακώνονται και δεν μπορούν να καταλάβουν τις παράπλευρες απώλειες.
Άρα, υπό την έννοια αυτή η ευθύνη σε μία δημοκρατική πολιτεία, γενικά μιλάμε, για να τηρείται ο χρόνος των εκλογών δεν είναι μόνο στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, είναι σε όλο το πολιτικό σύστημα.
Αν δηλαδή έχεις έναν αρχηγό αντιπολίτευσης που κάθε μέρα λέει θέλω εκλογές και δεν εμπιστεύεται τον Υπουργό Εσωτερικών και την άλλη μέρα κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας γιατί αύξησε το πόθεν έσχες του επειδή πέθανε η μητέρα του, αν δηλαδή η Ελλάδα γίνει αυτό, προφανώς δεν μπορεί να κρατήσει ένα χρόνο γιατί στο τέλος θα «φάμε» ο ένας τον άλλον κι όχι δε θα αφήσουμε επενδυτή, δε θα αφήσουμε εργαζόμενο. Αυτό είναι ζημιά.
Αν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται καλόπιστα και να καταλαβαίνουμε όλοι ότι το παιχνίδι είναι έτσι, κάποιον ο λαός εκλέγει, αυτός κυβερνά, όσο κυβερνά, κυβερνά νόμιμα και όταν ο λαός αλλάξει απόφαση κυβερνά κάποιος επόμενος, τότε μπορούν όλα να έχουν μια κανονικότητα.
Με ρωτήσατε, κι αυτό είναι μία γενική αρχή, αν ως Υπουργός Ανάπτυξης θα ήθελα να έχω 12 μήνες τοξικό πολιτικό κλίμα. Σας λέω λοιπόν ότι αυτό θα ήταν κακό για την Ελλάδα και την οικονομία.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με το gov.gr και όσα έκανε το Υπουργείο του και πολλά που έχουμε κάνει μαζί τα δύο Υπουργεία, απέδειξε πόσο οι ψηφιακές εφαρμογές μπορεί να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα και αυτό αποτιμάται σε χρήμα του κράτους, αποτιμάται τελικά σε ανάπτυξη.
Γιατί όταν δεν έχεις να χάσεις χρόνο να πας σε μια ουρά και πρέπει να δουλέψεις εκείνο το διάστημα για να κάνεις την εργασία σου, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά άτομο. Όταν ένας επενδυτής καταλάβει ότι δε χρειάζεται να πάει σε διακόσια γραφεία αλλά μπορεί να τα κάνει από το κινητό του, επιλέγει ευκολότερα να έρθει στην Ελλάδα.
Άρα, η ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου τομέα των τελευταίων τριών ετών έχει ήδη συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δεσμεύσει χρήματα για να ολοκληρώσουμε και να επιταχύνουμε αυτή την ψηφιακή μετάβαση.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτό που δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό, σε εκείνους οι οποίοι δεν ασχολούνται δηλαδή με αυτό το θέμα, είναι ότι έχει γίνει και σε πολύ μεγάλο βαθμό πολύ ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση του ιδιωτικού τομέα. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις εκείνες που ήταν από πριν ψηφιακά έτοιμες έχοντας φτιάξει e-shop και συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής παραγγελιών και πωλήσεων μπόρεσαν πολύ γρήγορα να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να κερδίσουν και πελατολόγιο που δεν είχαν. Ενώ οι επιχειρήσεις που δεν το είχαν κάνει καθόλου, δυστυχώς οι περισσότερες στην Ελλάδα, είτε τελικά δεν κατάφεραν να το κάνουν και πάθανε δυστυχώς ζημιά είτε τρέξανε οι περισσότερες και το έκαναν.
Εκεί ήρθε και το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν θυμάστε, και τους επιχορηγήσαμε και πήγε πολύ καλά το πρόγραμμα και για αυτό το λόγο ενώ πριν την πανδημία είχαμε μόλις το 17% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με e-shop, σήμερα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 50%.
Το ψηφιακό κατάστημα είναι άλλο ένα, ένα επιπλέον κανάλι πώλησης. Σαν να έχεις άλλο ένα κατάστημα, αυτό είναι. Τώρα που το κατάλαβαν και οι πελάτες και οι επιχειρηματίες ανοίγουμε και στην Ελλάδα αυτό τον κόσμο ο οποίος θα φέρει πολλές πωλήσεις στους εμπόρους.
Και μάλιστα στην ΕΣΕΕ που ήμουν μαζί τους πριν από δυο εβδομάδες με τον κύριο Καρανίκα, κάναμε και ειδική κουβέντα για το πώς το νέο έτος θα βγάλουμε ειδικά προγράμματα μια και μιλάμε για τις έξυπνες πόλεις, και αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη έννοια των έξυπνων πόλεων, όχι των δήμων πια, αλλά των καταστημάτων που είναι μέσα σε κάποιους δήμους, όπου θα έχουν ψηφιακά καταστήματα live. Δηλαδή θα μπορείς να μπαίνεις σε ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών και να έχει ψηφιακές βιτρίνες που θα αντιστοιχούν σε 5.000 τετραγωνικά.
Είμαστε σε κουβέντα με την ΕΣΕΕ τώρα, θα βγάλουμε και με το νέο ΕΣΠΑ τέτοια προγράμματα για το ψηφιακό λιανικό εμπόριο.
Ο πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τι είναι το Ελληνικό. Νομίζει ότι είναι ένα απλό real estate project ή απλώς ένα τουριστικό project. Το Ελληνικό δεν είναι αυτό, είναι η πρόταση για την πόλη του μέλλοντος. Η φιλοδοξία της εταιρίας ΛΑΜΔΑ είναι να γίνει η πιο σύγχρονη πόλη του κόσμου, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες βιώσιμης ανάπτυξης, χρήσης πράσινης ενέργειας μέσω του net metering, ψηφιακών διαμερισμάτων και λειτουργίας έξυπνων σπιτιών, ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης των υδάτων κλπ., που θα καταστήσουν αυτή την πόλη στο Ελληνικό την πιο προηγμένη τεχνολογικά πόλη του κόσμου.
Δηλαδή η Ελλάδα πάει με το Ελληνικό να περάσει στην πρώτη ταχύτητα πάνω από τα projects που γίνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία ή στη Σιγκαπούρη.
Έχω εμπιστοσύνη στην εταιρία. Έχει και όραμα και γνώση και δύναμη για να το κάνει, έχει και τα χρήματα διότι πήγαν καλά οι πωλήσεις των ακινήτων, άρα είναι τα ταμεία τους γεμάτα. Έχουν λοιπόν το όραμα αυτό, εμείς θα είμαστε από πάνω και τους βοηθάμε και θα τους βοηθάμε.
Ο κύριος Οδυσσέας Αθανασίου είναι ένας εξαιρετικά ικανός μάνατζερ για να κάνει αυτό το πράγμα να συμβεί. Και είμαστε σε επαφή σχεδόν καθημερινή για την πρόοδο αυτού του project το οποίο όταν πλέον θα πάρει σάρκα και οστά πιστεύω ότι οι Έλληνες όλοι θα είναι πάρα πολύ υπερήφανοι. Και ακόμα και αυτοί που ήταν αντίθετοι στο έργο θα καταλάβουν ότι κάνανε λάθος.
Ο αείμνηστος καπετάνιος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος όταν αποφάσισε να κάνει το Costa Navarino χρειάστηκε 28 χρόνια δικαστήρια και να συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές από τις δημόσιες υπηρεσίες να κερδίσει ΣτΕ κλπ. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο κόσμος της Μεσσηνίας ήταν αντίθετος στο Costa Navarino και είχε διαδηλώσεις, φασαρίες, δικαστήρια, τα είχε όλα.
Έγινε το Costa Navarino, το οποίο τώρα πια που μεγαλώνει και αναπτύσσει καινούργια πράγματα τράβηξε όχι την Καλαμάτα, όχι την περιοχή του Costa Navarino, όχι μόνο τη Μεσσηνία αλλά όλη την Πελοπόννησο και την έκανε παγκόσμιο τουριστικό προσδιορισμό.
Πριν το Costa Navarino στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας το χρόνο πήγαιναν περίπου 78 πτήσεις charter. Σήμερα που μιλάμε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας πηγαίνουν το χρόνο περίπου 3.500 πτήσεις. Προσέξτε τώρα το πιο σημαντικό. Από τις 3.500 πτήσεις για το Costa Navarino είναι οι1.100. Οι άλλες είναι πτήσεις για την υπόλοιπη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Δηλαδή τράβηξε το Costa Navarino όλη την Πελοπόννησο μπροστά.
Τώρα στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στον ίδιο νομό Μεσσηνίας που πριν από 28 χρόνια πολεμάγανε τον Κωνσταντακόπουλο να μην το κάνει, το 92% είναι υπέρ. Το ίδιο θα γίνει και στο Ελληνικό».