Στο συνέδριο του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα»
Στο συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά μίλησε σήμερα (4/7) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού:
«Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Δεν είναι απλά ένα ακόμα συνέδριο, ελπίζω να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις για ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ήταν σημαντικό πριν τον πόλεμο, αλλά μετά τον πόλεμο έγινε πολύ πιο σημαντικό από ό,τι θα περιμέναμε.
Όταν έγινα Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό IPCEI 200για το υδρογόνο.
Υπάρχουν, όμως, αποφάσεις στο Υπουργείο που εφαρμόσαμε και οι υπόλοιπες χώρες το αποδέχθηκαν και από τότε η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό IPCEI 200.
Φυσικά το ευρωπαϊκό IPCEI 200 δεν σημαίνει χρηματοδότηση, είναι κάτι που πολλές εταιρείες δεν το είχαν συνειδητοποιήσει στην αρχή. Γιατί το λέω αυτό; Διότι στην αρχή πολλές εταιρείες είχαν μεγάλα έργα και μεγάλες ελπίδες και πολλά αιτήματα για συμμετοχή στα έργα, όταν όμως η συζήτηση άρχιζε σε ό,τι αφορά το ποιος θα χρηματοδοτήσει τα έργα τότε η φιλοδοξία μειωνόταν. Αυτό είναι σύνηθες όταν κάτι ξεκινάει.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μεταξύ αυτών των ευρωπαϊκών χωρών και κάποια έργα έχουν ήδη εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αρχές. Όχι τόσα πολλά όσα θα θέλαμε, αλλά βρισκόμαστε στο τραπέζι και συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι.
Γιατί το κάναμε αυτό; Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η καθαρή ενέργεια,μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας και φυσικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική της ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως, έχουν κάποια σημαντικά μειονεκτήματα. Και το μεγαλύτερο αυτών είναι το πού θα αποθηκεύσεις αυτή την ενέργεια και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις με ένα τρόπο που να είναι τεχνικά βιώσιμος.
Οι μπαταρίες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Μόνο στο μέλλον. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μία άλλη τεχνολογία. Φαίνεται ότι η τεχνολογία του υδρογόνου θα μπορούσε να είναι η λύση. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί, για να είμαι ειλικρινής, αλλά όλες οι τεχνολογίες χρειάζεται χρόνο και χρειάζονται επενδύσεις ώστε να ωριμάσουν. Και στο σημείο αυτό βρισκόμαστε τώρα.
Κάπου ενδιάμεσα ξεκίνησε ο πόλεμος, η εισβολή. Η εισβολή έχει δύο μεγάλες επιπτώσεις. Η μία είναι για αυτά τα οποία συμβαίνουν στο παρόν και η άλλη για αυτά τα οποία θα συμβούν στο απώτερο μέλλον.
Επί του παρόντος είναι η αντιστροφή όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι των ορυκτών καυσίμων. Ξαφνικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μας έλεγε να μην χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο, μην χρησιμοποιείτε λιγνίτη, μη χρησιμοποιείτε βρώμικη ενέργεια, ξαφνικά οι ίδιες ευρωπαϊκές αρχές μάς λένε: κάψτε ό,τι έχετε.
Γιατί; Διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενέργειας και κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι θα γίνει το χειμώνα 2022-2023.
Μπορώ να πω, αν κάποιος μπορεί να προβλέψει, γιατί οι προβλέψεις σε αυτό τον κόσμο είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, για να είμαι ειλικρινής – όταν έγινα Υπουργός Ανάπτυξης αν κάποιος μου έλεγε ότι θα υπάρξει πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και μετά ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα του έλεγα: αστειεύεσαι. Αλλά συνέβησαν.
Όπως, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν αυτός ο χειμώνας θα έχει πολύ ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα. Και η εταιρεία σας θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Και εμείς, σίγουρα, ως Κυβέρνηση.
Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα έχει μεγάλα προβλήματα, όμως δεν θα είμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν η βόρεια Ευρώπη και η κεντρική Ευρώπη, και θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και μακροπρόθεσμα.
Διότι αυτό το οποίο πραγματικά συνέβη είναι ότι τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των κεντρικών ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, όπου οι πολύ χαμηλές τιμές ρωσικού φυσικού αερίου που τους έδιναν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, έχουν εξαφανιστεί και το πιθανότερο για πάντα.
Έτσι, λοιπόν, αυτοί θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα. Και η ενέργεια δεν είναι αρκετή. Ακόμα και αν πούμε ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους να μας δώσουν 15 δισεκατομμύρια LNG, αυτό είναι απλά μέρος των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει, λοιπόν, να πάμε πιο γρήγορα σε άλλες πηγές. Και στην περίπτωση αυτή, και είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωση της Ελλάδας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να γίνουν πολύ πιο σημαντικές και η Ελλάδα έχει αφθονία αυτών επειδή έχουμε όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα να παράγουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έχουμε τον ήλιο και έχουμε τον άνεμο. Οι τεχνολογίες υπάρχουν, η ανάγκη υπάρχει, ξαφνικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήταν αρκετά ακριβές και θα έπρεπε να τις επιδοτήσουμε ώστε να γίνουν, ας πούμε, ευπρόσδεκτες από τον κόσμο, τώρα είναι πιο φθηνές από όλες τις άλλες πηγές ενέργειας εκτός της πυρηνικής.
Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο σε αυτό. Όσο περισσότερο, όμως, χρειαζόμαστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο περισσότερες τεχνολογίες, σαν και αυτή, θα είναι πιο σημαντικές. Επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν λειτουργούν.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά επιτεύγματα στον τομέα αυτό, διότι όπου υπάρχει ανάγκη, και υπάρχει ανάγκη, οι άνθρωποι βρίσκουν λύσεις. Και θα βρούμε τις λύσεις.
Και το όραμά μας ως Κυβέρνηση είναι η Ελλάδα να παίξει ρόλο κλειδί στον τομέα αυτό. Αυτή τη φορά δεν θέλουμε να είμαστε οι τελευταίοι. Αυτή τη φορά θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι.
Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε σε αυτό το Συνέδριο και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε στο IPCEI γιατί αυτό θα είναι ένα από τα θέματα των εκλογών που θα γίνουν, δεν ξέρω πότε, σε έναν χρόνο, αλλά θα γίνουν. Και στις εκλογές αυτές, σίγουρα το όραμα για την ενέργεια της χώρας και τι θα σημάνει όλο αυτό για τη χώρα θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για το Συνέδριο και για την πρόσκληση. Ελπίζω να μου στείλετε τα αποτελέσματά του και αν κάποιες καλές ιδέες παρουσιαστούν εδώ. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, δεν θέλω να υποκριθώ ότι τα ξέρω όλα για την ενέργεια, ξέρω λίγα. Η δουλειά μου δεν είναι να τα ξέρω όλα, αυτή είναι δική σας δουλειά. Η δική μου δουλειά είναι να λαμβάνω αποφάσεις και η δική σας δουλειά είναι μου δίνετε καλές συμβουλές. Έτσι λειτουργεί το σύστημα.
Φιλοδοξία μας είναι να επενδύσουμε χρήματα στο υδρογόνο ακόμα και αν σήμερα δεν σας είναι πολύ ξεκάθαρο πόσο κερδοφόρο θα μπορεί να είναι.
Όμως, κάποιες φορές θα πρέπει να παίρνετε κάποια ρίσκα. Όπου δεν υπάρχει ρίσκο δεν υπάρχει κέρδος. Όπου υπάρχει ρίσκο, λογικό ρίσκο, θα επενδύσουμε χρήματα σε λογικό επίπεδο, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος εδώ θα έχουμε μία επιτυχημένη ιστορία στο μέλλον.
Ίσως να μην τη δούμε σε θητεία της δικής μας Κυβέρνησης, αλλά στην πολιτική πολλά πράγματα τα κάνεις σήμερα και κάποιοι άλλοι στο μέλλον επωφελούνται από αυτά. Δεν πειράζει, έτσι είναι η ζωή.
Είμαι σίγουρος ότι με την δική σας εμπειρία και με καλή συνεργασία θα βρούμε καλές λύσεις και έπειτα από μερικά χρόνια όλοι μας θα είμαστε περήφανοι όχι μόνο επειδή η Ελλάδα θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά επειδή η Ελλάδα βοήθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό είναι η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Αλλά σήμερα κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Ελπίζω να τελειώσει καλά.
Ευχαριστώ πολύ».