Υπόθεση Uber: Ο Μακρόν στο στόχαστρο – Χειραγώγηση και Δωροδοκίες

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στη Γαλλία η αποκάλυψη για τη σχέση του Εμανουέλ Μακρόν με την Uber που χρονολογούνται από την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Στο περιθώριο των «Uber Files», έρευνας που βασίζεται σε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας υπηρεσιών ταξί – με πρόσωπο πίσω από τη διαρροή ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της εταιρίας, τον Mark Macgann, που μίλησε στον Guardian – και αυτή κατόπιν μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα 42 ΜΜΕ-εταίρους της, η εφημερίδα Le Monde ανέδειξε τις σχέσεις ανάμεσα στην Uber και τον Μακρόν την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας (2014-2016).

 

Τα έγγραφα που ανέλυσε η Le Monde, δείχνουν πώς, μεταξύ 2014 και 2016, ο Μακρόν εργάστηκε στο παρασκήνιο για την εταιρεία VTC, η οποία προσπαθούσε να επιβάλει απορρύθμιση της αγοράς και αντιμετώπισε την κυβερνητική εχθρότητα.

 

Τα μεσάνυχτα της 1η Οκτωβρίου 2014 τέθηκε σε ισχύ ο ολοκαίνουργιος νόμος «Thevenoud», ο οποίος ρυθμίζει πολύ πιο αυστηρά τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος οδηγός Uber, τρία χρόνια μετά την άφιξη της αμερικανικής εταιρείας στη Γαλλία, και de facto απαγορεύει το UberPop, την υπηρεσία που προκάλεσε μια γιγαντιαία διαμαρτυρία μεταξύ των ταξί στη Γαλλία, επιτρέποντας σε όλους να γίνουν περιστασιακοί οδηγοί.

 

Ωστόσο, στις 8:30 το πρωί εκείνο το πρωί, ένα κάπως ασυνήθιστο όχημα Uber στάθμευσε μπροστά από τη rue de Bercy 145 – την είσοδο του Υπουργείου Οικονομίας, από την οποία πέρασαν οι καλεσμένοι του Μακρόν, ο οποίος διορίστηκε ένα μήνα νωρίτερα στη θέση αυτή.
Μέσα στο Mercedes Viano βανάκι βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα της Uber: ο Pierre-Dimitri Gore-Coty, ο διευθυντής της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα υπεύθυνος για την Uber Eats, ο Mark MacGann, επικεφαλής λόμπι για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και πλέον πληροφοριοδότης του σκανδάλου, ο David Plouffe, πρώην σύμβουλος του Barack Obama, νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της Uber και ο ίδιος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Travis Kalanick.

 

Λίγο αργότερα η ομάδα βγήκε άναυδη από το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν. «Με μια λέξη: θεαματικό. Ακολουθεί πολλή δουλειά, αλλά σύντομα θα χορέψουμε!» Mega top συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν σήμερα το πρωί. Η Γαλλία μας αγαπά τελικά», έγραψε ο MacGann στους συναδέλφους του.

 

Όπως αποκαλύπτει η γαλλική Le Monde αυτή η συνάντηση, η οποία παρέμεινε εμπιστευτική, δεν ήταν βρισκόταν στην ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν.

 

Τα «Uber» Files, δεκάδες χιλιάδες email, παρουσιάσεις, υπολογιστικά φύλλα και έγγραφα PDF, που γράφτηκαν μεταξύ 2013 και 2017, ρίχνουν άπλετο φως σε αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία η εταιρία φέρεται να χρησιμοποίησε όλα τα έσοδα από τα λόμπι για την προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς στη Γαλλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ