Η “ΜΕΤΑΒΑΣΗ”… της Απολιγνιτοποίησης

του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

Η εφαρμογή μιας κυβερνητικής απόφασης απαιτεί, συνήθως, πολύ καλό σχεδιασμό και συντονισμό, που, αν και είναι απαραίτητος, δεν είναι δεδομένος πάντα. Στο παρελθόν, πολλές φορές ακούγαμε τη δικαιολογία «δεν προλαβαίνουμε» όπως και την κλισέ φράση «πράσινη μετάβαση», χωρίς όμως να συνοδεύεται με πράξεις. Σήμερα όμως μιλάμε με συγκεκριμένες πράξεις και μια τέτοια αποτελεί η κύρωση από τη Βουλή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της ανώνυμης εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και της «ΔΕΗ Α.Ε».

Ως σύμβαση, είναι ένα καθαρά τεχνικό κείμενο, με πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο, ουσιαστικά, θα συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την αποκατάσταση των εδαφών στις προς απολιγνιτοποίηση περιοχές. Περιλαμβάνει και όλες τις ρυθμίσεις, ώστε η διαδικασία να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και στα χρονικά πλαίσια που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της ΔΕΗ και των συνεργαζόμενων με αυτήν εταιρειών, ώστε η αποκατάσταση να γίνει γρήγορα, ενώ παίρνει υπόψη και τις περιοχές που κατέχει η ΔΕΗ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως σήμερα ή έχουν χρησιμοποιηθεί λίγο για εξόρυξη λιγνίτη. Φυσικά, εκ των ων ουκ άνευ είναι η συνεργασία με ανεξάρτητους εκτιμητές.

Το μοντέλο, λοιπόν, που επιλέγεται είναι η δημιουργία της εταιρείας «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε.» από την ΔΕΗ, στην οποία μεταβιβάζονται οι προς αποκατάσταση εκτάσεις, μαζί με ορισμένες που δεν χρήζουν αποκατάστασης, και προχωρά σε απόσχιση αυτού του κλάδου. Η εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» απορροφά τις μετοχές της εταιρείας «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε.» και αναλαμβάνει το κόστος της απολιγνιτοποίησης με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η «ΔΕΗ Α.Ε.» αποκαθιστά τα εδάφη με δικούς της εργολάβους και η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», με μία συγκεκριμένη διαδικασία, εξοφλεί τα τιμολόγια αυτά. Όλος ο σχεδιασμός ακολουθεί σφιχτό χρονοδιάγραμμα με στόχο υλοποίησης την 31η Αυγούστου του 2025.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό σχήμα με εργοδότη τη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», εργολάβο τη «ΔΕΗ Α.Ε.» και χρηματοδότη το Ταμείο Ανάκαμψης. Λαμβάνεται υπόψη και ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών για τα έργα που θα απαιτηθούν μετά την αποκατάσταση και θα είναι αναγκαία για τις δραστηριότητες της «ΔΕΗ Α.Ε.». Είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα η Πολιτεία στο πρώτο και πλέον σημαντικό τμήμα, στη μετάβαση, δηλαδή, της περιοχής, από μία οικονομία βασισμένη στον λιγνίτη, σε μία άλλη βασισμένη στην «πράσινη» ενέργεια και στις επενδύσεις σε κάθε τομέα, στον οποίο η χώρα μας και ειδικά οι περιοχές οι συγκεκριμένες έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να προλάβει και θα το κάνει. Το μοντέλο του Παράκτιου Αττικού Μετώπου που εφαρμόστηκε παλαιότερα το 2012-2014 είναι το ενδεδειγμένο, παρόλο που η προηγούμενη κυβέρνηση το κατήργησε. Η φράση «δεν προλάβαμε» δεν ανήκει στο λεξιλόγιό αυτής της κυβέρνησης και οποιαδήποτε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει σύγχυση με βάση τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σήμερα για φυσικό αέριο και με βάση την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, θα πέσουν στο κενό.

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ