Βερολίνο: Έσβησαν τα φώτα σε 200 σημεία της πόλης

Πηγή: iefimerida.gr

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει της ρωσικής κρίσης φυσικού αερίου, πόλεις στη Γερμανία σταματούν τη φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων, κλείνουν συντριβάνια και επιβάλλουν κρύο ντους σε δημοτικές πισίνες και γυμναστήρια.

 

Ενώ η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, το Ανόβερο έγινε την Τετάρτη η πρώτη μεγαλούπολη της χώρας που ανακοίνωσε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ άλλων με τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στις ντουζιέρες των δημοτικών κτιρίων και κέντρων αναψυχής.

 

Τα δημοτικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας θα θερμαίνονται από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητών μονάδων air condition και ανεμιστήρων. Μόνον τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και οι οίκοι ευγηρίας εξαιρούνται των μέτρων.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής μεγαλούπολης, Μπελίτ Ονάι από το κόμμα των Πρασίνων. «Κάθε κιλοβατώρα μετρά και πρέπει να είναι προτεραιότητα η προστασία των κρίσιμων υποδομών», πρόσθεσε. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15% του Ανόβερου συμβαδίζει με τις μειώσεις που εισηγήθηκε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν στα κράτη μέλη για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζεται να δείξει το καλό παράδειγμα.

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, περίπου 200 ιστορικά μνημεία και δημόσια κτίρια περιβλήθηκαν από πέπλο σκοταδιού καθώς ο δήμος σταμάτησε τη φωταγώγησή τους για να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα.

 

«Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος γερουσιαστής του Βερολίνου, Μπετίνα Γιάρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ