Γιώργος Γεωργαντάς
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ
Η κλιματική και ενεργειακή κρίση, η συνέχιση της πανδημίας και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύουν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επικεντρώσει την πολιτική της στον πρωτογενή τομέα, στην εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν: Στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει από εθνικούς πόρους περί τα 260 εκατ. ευρώ και από ευρωπαϊκούς περί τα 120 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών, πέραν της ωφέλειας που έχουν οι αγρότες μας, ως επαγγελματίες, από την εφαρμογή των μέτρων στήριξης του γενικού πληθυσμού.
Για την επόμενη περίοδο διαθέτουμε τρία σημαντικά όπλα:
- Τη νέα ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ
- Το Ταμείο Ανάκαμψης των 2 δις που αφορούν αποκλειστικά δράσεις στον πρωτογενή τομέα
- Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΥΘ) ύψους άνω των 500 εκατ.
Ήδη για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 υλοποιούνται προγράμματα ύψους 2 δις ευρώ, σημαντικότερα εκ των οποίων είναι:
- 525 εκατ. για νέους αγρότες
- 705 εκατ. για βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς
- 460 εκατ. για ετήσιες προκηρύξεις Εξισωτικής αποζημίωσης
- 180 εκατ. για σχέδια βελτίωσης
- 106 εκατ. για Αγροτική Οδοποιΐα
- 40 εκατ. για μικρά αρδευτικά έργα
- 41 εκατ. για πιστοποίηση της ποιότητας βαμβακιού
- 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών
- 90 εκατ. για Δάσωση Γεωργικών Γαιών
- 25 εκατ. για Ευζωία Ζώων
- 80 εκατ. για γεωργικούς συμβούλους
- 9,5 εκατ. για διαχείριση κινδύνων στη γεωργία (πιλοτική εφαρμογή.
Θέλοντας να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, έχουμε αναπτύξει μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με τη συνεργασία επτά τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων στον συγκεκριμένο τομέα.
Παράλληλα, θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για εκσυγχρονισμό και βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δις ευρώ, του οποίου η υλοποίηση θα δώσει τη δυνατότητα και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα να αυξηθούν αλλά και όσα καλλιεργούνται να αποκτήσουν μεγαλύτερη απόδοση. Το πρόγραμμα, αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους 4,5 δις ευρώ.
Σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να προσθέσουμε την επιλογή μας να επιταχύνουμε δράσεις ένταξης των νέων τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο ο επισιτιστικός κίνδυνος, που ναι μεν δεν αφορά τη χώρα μας καθώς έχουμε επάρκεια, αλλά οφείλουμε να ενισχύουμε την παραγωγή μας για να γίνουμε – ει δυνατόν- αυτάρκεις.
Η ψηφιακή γεωργία ακριβείας, οι καλύτερες προβλέψεις καιρικών φαινομένων, η προστασία φυτών και ζώων από ασθένειες, η εξειδίκευση στην παροχή τροφής και λιπασμάτων, οι γενετικά βελτιωμένοι – και όχι τροποποιημένοι- σπόροι, η ορθολογικότερη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, είναι μερικές από τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα που μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή.
Το ΥπΑΑΤ, προχωρεί με γοργά βήματα, κάνοντας πράξη τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Για το λόγο αυτό επιταχύνει διαδικασίες και δράσεις που εμπεριέχονται σε πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ.
Τα πέντε προγράμματα είναι:
- Τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στην ευφυή γεωργία
- Την κατάρτιση και τις γεωργικές συμβουλές για την εξοικείωση των παραγωγών με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
- Την ευρυζωνικότητα για την κάλυψη με υπηρεσίες διαδικτύου των αγροτικών περιοχών
- Τη συνεργασία και την προώθηση της καινοτομίας
- Τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα Leader.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων, αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι προκλήσεις της ταραγμένης εποχής που διανύουμε είναι μεγάλες. Γνωρίζουμε όμως καλύτερα και τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
Η αγροτική παραγωγή μπορεί να δώσει προοπτική στην οικονομία μας, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τον τουρισμό.
Πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε τους Έλληνες αγρότες και γι’ αυτό ενισχύουμε κάθε αναπτυξιακή τους προσπάθεια.
Στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς.
Στηρίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και την ελληνική περιφέρεια.
Ενισχύουμε και την κοινωνική συνοχή.
Με πράξεις και έργα πάμε την Ελλάδα μπροστά!
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.