Η Επιχειρηματικότητα της Πάφου πάει… ΔΕΘ

Ο Ανδρέας Μασούρας με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Εκδότη Ανδρέα Γερμανό, στο περίπτερο του Πανεπιστημιου Νεάπολις Πάφου στη ΔΕΘ.

 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καινοτόμα drones και πράσινη επιχειρηματικότητα στην ατζέντα
Του Ανδρέα Ν. Μασούρα*

 

Σήμερα παρατηρούνται πάρα πολλές νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, που έχουν αλλάξει τον
χάρτη των επιχειρήσεων και η Κύπρος έχει ανάγκη τη σύνδεση της καινοτομίας με την
επιχειρηματικότητα. Η Πάφος ως μια επαρχία που ανέκαθεν συνδύαζε τις δύο αυτές τάσεις
λόγω της θέσης της, των φυσικών της πλεονεκτημάτων και της κουλτούρας της, καλείται σήμερα να εντάξει τις νέες τάσεις της επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην
καθημερινότητα της, ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο σε σχέση με τον ψηφιακό
μετασχηματισμό. Άλλωστε η ψηφιακή μετάβαση αφορά οριζοντίως όλους τους νευραλγικούς
τομείς της οικονομίας της Πάφου, δηλαδή τον τουρισμό, το real estate και την εκπαίδευση – ιδιαιτέρως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα ανωτάτης εκπαίδευσης της
Πάφου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και συμμετέχει ενεργά σε αυτή την διαδικασία της
ψηφιακής μετάβασης. Η παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τονίζει και
φέτος αυτή την αναγκαιότητα και επικεντρώνεται στις συνέργειες με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια για την ανάδειξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων. Άλλωστε, τα πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν τεχνοβλαστούς (spin – off) καινοτόμων ιδεών και κυρίως λύσεων. Για παράδειγμα η συνεργασία του Τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου όσο αφορά το project κατασκευής και προώθησης ηλεκτρικού αγωνιστικού οχήματος είναι ενδεικτική αυτής της προσπάθειας. Σύντομα θα ανακοινωθεί από επιχείρηση της Πάφου συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων drones με προοπτική σχεδιασμού για τις στρατιωτικές αμυντικές ανάγκες, συζήτηση που έγινε στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο σε αυτό τον διάλογο μεταξύ
επιχειρήσεων για την ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και πρωτοβουλιών. Έχουμε να πούμε πολλά και έχουμε την τεχνογνωσία για να μεταφερθεί στην βάση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας ευρύτερα. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή
αξιοποίηση από κάθε φορέα.
Άλλωστε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρηματικής καινοτομίας. Στον τομέα του
αγροτουρισμού, για παράδειγμα, αρκετές μικρές επιχειρήσεις στη Κύπρο χρησιμοποίησαν την
πράσινη καινοτομία για να προωθήσουν ένα είδος εναλλακτικού αγροτουρισμού συνδυάζοντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του τόπου μας, όπως οι παραδόσεις που συνδυάζονται με τις διάφορες αγροτουριστικές δραστηριότες, τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής, ο συνδυασμός τουρισμού και παραδοσιακών προϊόντων κτλ. Παραδείγματα, υπάρχουν και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας. Η χρήση, για παράδειγμα, έξυπνων τεχνολογιών που συνδυάζονται με την ελεύθερη προσβασιμότητα, με την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης, η διαδραστικότητα στις σύγχρονες πλατφόρμες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα.
Τέλος, στο προσκήνιο θα πρέπει να παραταχθούν οι νέοι. Επιχειρηματικότητα χωρίς νέους δεν
μπορεί να υπάρξει. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους από την αρχή. Σαφώς και τα διάφορα σχέδια νεανικής επιχειρηματικότητας χρήζουν επανασχεδιασμύ για να δοθούν έτσι τα κατάλληλα μέσα στους νέους να δημιουργήσουν χωρίς το άγχος της επένδυσης ή του υψηλού ρίσκου αλλά ταυτόχρονα δίνοντας τις σωστές γνώσεις και κατευθύνσεις αναλόγως του επιχειρηματικού πεδίου που επιθυμούν να αναπτύξουν. Από την άλλη, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας εκπαίδευσης ο οποίος ουσιαστικά θα βοηθά τους νέους στην διαδικασία σχεδιασμού του επιχειρηματικού τους σχεδίου (business plan, marketing plan, σχεδιασμός βιωσιμότητας).

*Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας & Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Νεάπολις.
Νομικός – Συνεργάτης A. Masouras Law & Partners .
Email: a.masouras@nup.ac.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ