Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της στους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού

Sokratis_Famellos

Ερώτηση για τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση των 300 επαγγελματιών μυδοκαλλιεργητών, εδώ και δυόμιση χρόνια, κατέθεσαν είκοσι ένα (21) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου.

Πρόκειται για την όγδοη στη σειρά, ερώτηση που κατατίθεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το ίδιο θέμα αφού, οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώνουν δράσεις για την ανακούφιση των μυδοκαλλιεργητών, αλλά δεν κάνουν στην ουσία τίποτα. Για το λόγο αυτό η ερώτηση τιτλοφορείται «Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της  προς τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού».

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μυδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αφού, τις προηγούμενες δύο (2020-2021), δεν είχαν έσοδα, ενώ φέτος (2022) η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή, βρίσκεται μόλις στο 20% με κάποιους παραγωγούς να μην έχουν καθόλου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αν και έχει εκδοθεί ΚΥΑ για την αποζημίωση των ζημιών εξαιτίας της πανδημίας COVID19, έχει προβλήματα εφαρμογής και λάθη και για το λόγο αυτό οι μυδοκαλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί για το 2020, ενώ για τη ζημιά λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων του 2021 και της καταστροφής των καλλιεργειών και του γόνου το 2021, που υποθήκευσε την παραγωγή και για το 2022, δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά.

Αντίστοιχη όμως καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα υπάρχει και στη θεσμοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αφού με αργούς ρυθμούς προχωρά η μετεγκατάσταση στην ΠΟΑΥ Πιερίας που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρωτούν ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό Κόλπο, αν θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς και τις ατομικές επιχειρήσεις, αν θα αποζημιώσει την απώλεια παραγωγής το 2020 και 2021 λόγω πανδημίας και υπερθέρμανσης, αν θα στηρίξει τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας και πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του Π.Δ. της ΠΟΑΥ Πιερίας και την έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ