Ανοίγει η αυλαία για το Φεστιβάλ των 57ων Δημητρίων της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο, με την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» (Qui a tué mon
père) και την παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάιερ.
Μια παράσταση βασισμένη στην ομότιτλη αυτοβιογραφική νουβέλα του Edouard Louis, σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeir, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον συγγραφέα και σε παραγωγή της Schaubuhne Berlin και του Theatre de la Ville του Παρισιού. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των 57ων Δημητρίων με ΚΘΒΕ
Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του, ένας βίαιος και απόμακρος άνδρας κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, έγινε «ένας άλλος άνθρωπος μια μέρα». Με το “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου” (Qui a tué mon père), ένα πορτρέτο αγανάκτησης που συνδυάζει άρρηκτα το θυμό και την τρυφερότητα, ο Εντουάρ Λουί εξερευνά τις προσωπικές αντιφάσεις ενός πληγωμένου άνδρα. Η εμβέλεια του κειμένου ενισχύεται καθώς το ακούμε δια στόματος του ίδιου του συγγραφέα και τον βλέπουμε να χορεύει και να εξιστορεί τις παιδικές του αναμνήσεις – σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Τόμας Οστερμαϊερ.
Σύμφωνα με τα λόγια του Εντουάρ Λουί, «Η δύναμη μιας παράστασης σαν αυτή που σχεδίασε ο Τόμας δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει κάτι, αλλά να βρει έναν τρόπο να φέρει αντιμέτωπους τους ανθρώπους με αυτό που ήδη γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν – τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Εντουάρ Λουί :
Με τρεις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις, ο 27χρονος Εντουάρ Λουί έχει καθιερωθεί ως μια ουσιαστική φωνή στη σύγχρονη λογοτεχνία που συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα γράφοντας για την κοινωνική τάξη, τη σεξουαλικότητα και τη βία. Τα μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, γεγονός που τον καθιστά κορυφαίο συγγραφέα της γενιάς του. «Όταν γράφω το «εγώ» σε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, είναι ένα «εγώ» διαποτισμένο από τον κόσμο, από κοινωνικούς μηχανισμούς, από κοινωνικές κατασκευές, από ταυτότητα φύλου, φυλετική ταυτότητα και ταξική ταυτότητα, διαποτίζεται από πολλά πράγματα που δεν είναι συνειδητά γνωστά στο υποκείμενο «εγώ» που μιλάει».
Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη Τόμας Όστερμαϊερ :
Ο Τόμας Όστερμαϊερ είναι ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες της σύγχρονης θεατρικής σκηνής. Στα 31 του χρόνια, το 1999, ανέλαβε την διεύθυνση της ιστορικής Σαουμπύνε του Βερολίνου. Η καλλιτεχνική του διαδρομή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη φοίτηση του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και αργότερα, στην Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ernst-Busch. Ο Όστερμαϊερ έστρεψε από νωρίς το ενδιαφέρον του προς τη σύγχρονη δραματουργία, καλλιεργώντας, παράλληλα, την έλξη του για τα κλασικά κείμενα, όπου αναζητά σταθερά αναλογίες με τη εποχή μας.
Έργα του έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις και ό ίδιος έχει τιμηθεί για το έργο του. Απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2011, έλαβε το παράσημο του Διοικητή της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών («Commandeur de l’Ordre des Arts etdes Lettres») από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το 2015 , παρασημοφορήθηκε από το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ.
Είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών (Deutsche Akademie derDarstellenden Künste) και της Ακαδημίας Τέχνης (Akademie der Künste) του Βερολίνου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.