Ο Άγγελος Χαριστέας μιλάει στο SPEAKNEWS για το έργο του στην Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την εξυπηρέτηση των πολιτών ηλεκτρονικά και τους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον. Από την συζήτηση δεν γινόταν να λείψει ο αθλητισμός, η μεγάλη καριέρα που έχει πίσω του και οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του μέσα από την ενασχόληση με την πολιτική.
Συνέντευξη: Περικλής Βλάχος
Κύριε Χαριστέα,
Συμπληρώνετε σχεδόν δύο χρόνια στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ποιος είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής; Για ποιο έργο από όσα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είστε πιο πολύ υπερήφανος;
Ναι ακριβώς, τον Ιανουάριο κλείνω 2 χρόνια. Όταν ανέλαβα αυτή την πολύ τιμητική θέση από τον κ. Τζιτζικώστα, οι στόχοι που είχαμε θέσει ήταν δύο. Ο πρώτος στόχος ήταν να έχουμε όσο γίνεται περισσότερες ψηφιακές διαδικασίες στην Περιφέρειά μας, έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετηθεί γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία ή ταλαιπωρία μετακινήσεων. Αυτό για το οποίο είμαι πιο πολύ περήφανος, μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι για το τι καταφέραμε να έχουμε αυτή τη στιγμή 100 υπηρεσίες ηλεκτρονικές, σε όλες τις διευθύνσεις.
Είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες αν όχι η πρώτη, που μπήκαμε μέσα στο gov.gr. Έχουμε φτάσει πλέον στις 22.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις πολιτών, δηλαδή 22.000 διεκπεραιώσεις αιτημάτων, και για αυτό το έργο είμαι πιο περήφανος, γιατί δώσαμε τη δυνατότητα σε 22.000 πολίτες να εξυπηρετηθούν και να διεκπεραιωθεί το αίτημά τους στο 100%. Όσον αφορά το υπόλοιπο έργο που έχουμε κάνει στην περιφέρεια, αυτό αφορά από υποδομές και καινούργια λογισμικά, μέχρι ασφάλεια, μέχρι training των δημοσίων υπαλλήλων, και θεωρώ ότι ως αντιπεριφέρεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, είμαστε μέσα στο πλάνο μας και συνεχίζουμε.
Ποιος είναι ο στόχος της Περιφέρειας πάνω στο αντικείμενο της τεχνολογίας και της καινοτομίας;
Ο στόχος είναι μέσα στο ‘23 όλες πλέον οι διαδικασίες να γίνονται ψηφιακά. Ήδη προσθέτουμε σε καθημερινή βάση διαδικασίες ηλεκτρονικές, τις οποίες μελετάμε και τις ενεργούμε πιλοτικά σε περιοχές που έχουν traffic, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του ‘22 να έχουμε φτάσει τις διακόσιες ηλεκτρονικές διαδικασίες. Μέσα στο ‘23 υπολογίζουμε να είμαστε εξ ολοκλήρου μια ψηφιακή περιφέρεια, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το feedback που έχετε από τους πολίτες ποιο είναι;
Πρώτα από όλα δεν έχουμε παράπονα. Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάει μια καινούργια πραγματικότητα για τον πολίτη, να μην έχουμε αρνητικά σχόλια, να λένε δηλαδή ότι δεν λειτουργεί ή ότι προσπάθησαν να το κάνουν και δεν μπόρεσαν. Το μεγαλύτερο feedback που έχουμε, είναι ότι δεν έχουμε κόσμο στην περιφέρεια. Πλέον δηλαδή δεν έχουμε αυτή την κίνηση, αυτή τη γραφειοκρατία. Είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί που έρχονται στα γραφεία για να πάρουν ή να καταθέσουν ένα έγγραφο. Γιατί όπως είπα μπορεί να μην έχουμε ψηφιοποιήσει ακόμη όλες τις υπηρεσίες, αλλά έχουμε τις βασικές που πιάνουν το μεγαλύτερο όγκο. Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα 22.000 αιτήματα είχαν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά, οπότε 22.000 πολίτες έκαναν τη δουλειά τους απομακρυσμένα.
Πως είναι η συνεργασία σας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα ενεργά με την αντιπεριφέρεια, η πρώτη μου κίνηση ήταν να πάω στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Είχε ήδη τότε δημιουργηθεί η πλατφόρμα, αλλά για τις περιφέρειες δεν ήταν ακόμα τα πράγματα ώριμα. Γι’ αυτό και είχα πάει ο ίδιος και συνάντησα τον κ. Πιερακάκη. και συνάψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο, και μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους της περιφέρειας μας. Οπότε η συνεργασία μας μέχρι τώρα είναι άψογη και νομίζω ότι θα συνεχιστεί μιας και ο κ. Πιερακάκης τις 2-3 τελευταίες φορές που ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ήρθε για να ανακοινώσει πιλοτικές εφαρμογές στην περιφέρειά μας, και αυτό το έκανε γιατί είδε ότι έχουμε και την όρεξη αλλά και την αποτελεσματικότητα. Βλέπε π.χ.το booking που είναι η εφαρμογή η οποία αφορά τα ραντεβού όλων των πολιτών που θέλουν να δώσουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις οδήγησης, που τρέχει πιλοτικά αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος ψηφιακής καινοτομίας;
Είναι πολύ ευνοϊκή η εικόνα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν ριζώσει στην πόλη μας εταιρείες-κολοσσοί της τεχνολογίας, DELOITE, DEUTSCHE TELEKOM, PFIZER. Και δεν είναι μόνο ότι ήρθαν αυτές οι εταιρείες και δίνουν δουλειά στους δικούς μας νέους ή φέρουν και τους δικούς τους και υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι ότι αποκτάει ο κλάδος αυτός έναν ανταγωνισμό μεγάλο, που μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση να γίνουμε κόμβος καινοτομίας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε διπλάσιες εταιρείες από ότι πέρυσι σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Την ίδια όμως στιγμή υπάρχει πρόβλημα θέσεων εργασίας. Δηλαδή ζητάνε πάρα πολύ εργατικό δυναμικό οι εταιρείες αυτές αλλά δεν υπάρχουν τα άτομα. Οπότε αυτό θα δημιουργήσει επίσης μεγαλύτερη άφιξη εταιρειών, στελεχών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι και τρίτη στον κόσμο ως προορισμός για αυτό που λέμε digital nomads.
Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Εγώ γύρισα το 2018 στην Ελλάδα από την Ολλανδία. Ήταν λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές, και μου έγινε η πρόταση από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να συμμετάσχω και να είμαι μέλος της Αλληλεγγύης. Να πω την αλήθεια όταν γύρισα μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μου, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν πώς να μπορέσω να προσφέρω, είτε μέσα από το ποδόσφαιρο, είτε από κάποιο άλλο πόστο.
Οπότε είπα κατευθείαν ναι, χωρίς να το σκεφτώ πολύ, γιατί θεώρησα ότι θα βοηθήσω, θα προσφέρω στον τόπο μου. Και δεν φανταζόμουνα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική ενεργά. Και όχι μόνο θα ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά θα ασχοληθώ και με ένα πόστο που είναι πάρα πολύ απαιτητικό. Γιατί δεν μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να αναπτύσσεται ταχύτατα παντού και εσύ να μένεις πίσω. Θα φαινόταν πάρα πολύ άσχημο άμα αποτυγχάναμε. Οπότε έπρεπε να δουλέψουμε διπλάσια, και εγώ προσωπικά να αποδείξω ότι πλέον δεν είμαι πρώην αθλητής, αλλά είμαι άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά και την πολιτική. Οπότε το έκανα για να προσφέρω, ξεκάθαρα! Δεν το έκανα γιατί είχα πρόβλημα, ή ήθελα δόξα ή χρήματα ή ό,τι άλλο.
Θα περίμενε κανείς η ενασχόλησή σας με τα κοινά να είναι σε πόστο που να έχει σχέση με τον αθλητισμό. Πως προέκυψε η τοποθέτησή σας ως Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
Είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν πάρα πολύ οι προκλήσεις. Δηλαδή το να ασχοληθεί ο Χαριστέας με τον αθλητισμό, που είναι το κομμάτι το οποίο το γνωρίζω απέξω κι ανακατωτά, ίσως να το περίμεναν οι περισσότεροι. Ίσως, να πω την αλήθεια, ήταν και ένας δικός μου στόχος. Αλλά η μεγάλη πρόκληση ήρθε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν έκρινε βέβαια ότι ο Χαριστέας γνωρίζει την τεχνολογία, αλλά έκρινε ότι ο Άγγελος είναι ικανός να οργανώσει τα πράγματα έτσι, ώστε να πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός ήταν στην αρχή ο ρόλος μου.
Αλλά, επειδή όπως είπα είμαι άνθρωπος που δουλεύω πάρα πολύ, δεν αφήνω τίποτα στην τύχη, έχω πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και γενικότερα για το πού είμαστε και για το πού πηγαίνουμε. Και αυτό το πέτυχα γιατί έχω πάρα πολύ καλούς συνεργάτες εδώ στην περιφέρεια. Με βοήθησαν πάρα πολύ όλοι, με υποδέχτηκαν από την πρώτη στιγμή. Στον αθλητισμό ήταν δεδομένο ότι θα είχα άτομα δικά μου, που με γνωρίζουν, αλλά στην ψηφιακή πολιτική γνώρισα καινούργιους ανθρώπους και μου άνοιξαν περισσότερο τα μάτια προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι θέση έχει σήμερα ο αθλητισμός στη ζωή σας;
Ο αθλητισμός έχει θέση μοναδική. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τη δυνατότητα, πάρα πολύ συχνά, σχεδόν κάθε εβδομάδα, να επισκέπτομαι ακαδημίες και σχολεία και να μιλάω για τον αθλητισμό, για αυτά που πρεσβεύει αθλητισμός, να βοηθάω μικρά παιδάκια να εξελιχθούν σαν ποδοσφαιριστές και σαν αθλητές. Όσος χρόνος μου περισσεύει προσπαθώ να βοηθάω όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Ο αθλητισμός για μένα είναι κουλτούρα, είναι η ζωή μου ολόκληρη, δηλαδή γυμνάζομαι εγώ ο ίδιος, θέλω τα παιδιά μου να γυμνάζονται και θέλω και όλα τα παιδιά να γίνουν αθλητές, όχι πρωταθλητές, αλλά να ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι αθλητικές υποδομές στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Όχι απλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Νομίζω ότι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις υποδομές. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα πολύ κομβικό χρονικό σημείο, που όπως είπε και ο Περιφερειάρχης θα υπάρχουν κονδύλια ίσως πρωτοφανή για περιφέρεια, που στο χέρι μας είναι, στο χέρι των δήμων, στο χέρι το δικό μας ως περιφέρειας, στο χέρι όλων των φορέων, να απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια και να μην πάνε χαμένα.
Είμαι σίγουρος ότι πολλά προγράμματα θα αφορούν την δημιουργία ή την ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι μια ευκαιρία που έχουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Είστε χορτασμένος από την καριέρα σας στο ποδόσφαιρο; Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;
Πολύ καλή ερώτηση. Ακούγεται λίγο κλισέ καμιά φορά να λέμε ότι δεν μετανιώνω για τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει επάνω στην επαγγελματική μου καριέρα, λάθος επιλογές, λάθη δικά μου προσωπικά, που σίγουρα οδήγησαν στο να φτάσω αυτή τη στιγμή εδώ που βρίσκομαι, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να μην με ταλαιπωρήσουν, σε προσωπικό επίπεδο πάντα. Σίγουρα αυτό που θα προτιμούσα και θα ήθελα να έχω πετύχει, είναι το να έχω κάνει ένα κλείσιμο καριέρας όπως το φανταζόμουν, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Όπως το φανταζόμουν στο μυαλό μου πιτσιρικάς, όταν έφευγα και έλεγα «θα κάνω την καριέρα που είναι να κάνω και μετά θα έρθω να κλείσω εδώ στον Άρη». Οπότε αυτό για μένα ήταν λίγο που με στεναχώρησε. Αλλά έτσι τα έφερε η καριέρα μου, και δεν είναι ότι μετανιώνω αλλά και ταυτόχρονα θα μπορούσα να είχα επιλέξει να ήταν τα πράγματα για μένα λίγο καλύτερα στο κλείσιμο της καριέρας μου.
Βλέπετε το μέλλον σας στην πολιτική;
Θεωρώ ότι έχω θυσιάσει δύο χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το να ξεκινήσεις μια καινούργια πορεία και να μπορέσεις σε μία διετία να έχεις καταφέρει κάποια πράγματα. Πάντα βέβαια με συνεργασία, με όλο αυτό που μου δίνει η δική μου διεύθυνση και η αντιπεριφέρεια. Θέλω να συνεχίσω γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω. Δηλαδή άμα έβλεπα ότι δεν το έχω, ότι δεν μπορώ να κάνω πράγματα, ότι δεν μπορώ να δώσω το κάτι παραπάνω, ίσως να μην συνέχιζα. Αλλά επειδή βλέπω ότι έχω την δυνατότητα να προσφέρω, έχω και τη θέληση. Δεν ψάχνω αποκούμπι. Θέλω να είμαι ένας ενεργός πολίτης που να προσφέρει. Άμα μου το δίνει αυτό η πολιτική θα συνεχίσω με την πολιτική. Και φαίνεται ότι μου το δίνει οπότε θα συνεχίσω.
Και οφείλω ένα ευχαριστώ στον Απόστολο Τζιτζικώστα που μου έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ με την πολιτική. Μου έδωσε και μια θέση ευθύνης. Τα άκουσε στην αρχή κιόλας, γιατί σου λέει, τι κάνεις τώρα με τον Χαριστέα στην ψηφιακή πολιτική. Και τώρα αισθάνεται χαρούμενος που τα κατάφερα. Όχι ότι έφτασα κάπου, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέραμε. Είμαι ευγνώμων πάντα με τους ανθρώπους που με βοηθάνε. Είμαι εκεί πάντα για να κάνω το βήμα παραπάνω.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.