του Περικλή Στέλλα
H Ευρωλίγκα σκέφτεται να καθιερώσει για την ανάδειξη του πρωταθλητή την σειρά των τελικών, αντί του φάιναλ-φορ. Είναι κάτι το οποίο συζητιέται ευρέως και δεν διαψεύδεται. Ποιος όμως μπορεί να υποστηρίξει αυτό θα είναι ένα βήμα προόδου για την Ευρωλίγκα και όχι ένα τεράστιο πισωγύρισμα; Κατά την άποψη μου θα είναι ένα τεράστιο λάθος. Κάνουν λόγο για δυσχέρειες για τη διεξαγωγή του Final Four, με το Κάουνας να δηλώνει αδυναμία ανάληψης της διοργάνωσης, ύστερα από σύσταση της λιθουανικής κυβέρνησης. Το να πάει το τουρνουά των τεσσάρων καλύτερων ομάδων απευθείας στο Ντουμπάι, ενώ ακόμη οι συζητήσεις με τους Άραβες δεν έχουν πάρει ουσιαστική μορφή μοιάζει, σχεδόν απίθανο. Το φάιναλ-φορ έχει μια τεράστια ιστορία. Διεξάγεται από το 1988 όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Φλάντερς Εξπο της Γάνδης ,όπου συμμετείχε ο Αρης και έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που βίωσε ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Μπορεί σε εθνικό επίπεδο η σειρά των τελικών Ρεάλ – Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού να είναι ότι εξαιρετικό σε ανταγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο έχουν να προσφέρουν η ισπανική και η ελληνική λίγκα, αλλά δεν νομίζω ότι έχει μέλλον και τύχη για το ζευγάρι που μπορεί να προκύψει σε τελικούς που θα κρίνουν τον πρωταθλητή στην Ευρωλίγκα.
Η αναμέτρηση των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρώπης, που διαχρονικά αποτελεί και είναι μια τεράστια γιορτή για το μπάσκετ δεν πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Και φυσικά είναι και τα ταξίδια των οπαδών, που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όσων συμμετέχουν. Αυτό που ζουν με τους αγώνες στο επίκεντρο δεν συγκρίνονται με οποιαδήποτε άλλη εμπειρία. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια οφείλονται και στην μορφή του Final Four. Στο μπάσκετ, θα πει κάποιος, κερδίζει κατά 99% ο καλύτερος, τα προγνωστικά δύσκολα διαψεύδονται, αυτή η διοργάνωση όμως έχει χαρίσει ανατροπές και την αίσθηση ότι δεν κερδίζει ο ποιοτικά ανώτερος, αλλά ο πνευματικός ώριμος και πιο έτοιμος να φτάσει στην επιτυχία. Η κατάργηση του Final Four είναι εκτός λογικής. Ίσως θα μπορούσε να αλλάξει η διαδικασία με ένα μίνι πρωτάθλημα των τεσσάρων και με τους δύο πρώτους να παίζουν τελικό. Θα ήταν πιο δίκαιο, αλλά αυτό ίσως είναι μία άλλη συζήτηση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.