Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής στις προσωπικές μας σχέσεις και τη σεξουαλική ζωή; Μπορούμε να ‘επισκευάσουμε’ τμήματα του εγκεφάλου μας με τεχνητά μέρη; Πώς μπορούμε όχι μόνο να προστατεύσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε νέα έσοδα από τα προσωπικά μας δεδομένα; Μπορεί η Εικονική Πραγματικότητα να ενδυναμώσει πραγματικά τις μετα-κοινωνίες ή απλώς τροφοδοτεί ένα διαφημιστικό τρικ;
Στα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ άλλων, θα επιχειρήσει να απαντήσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Πήτας, στη διαδικτυακή διάλεξη, με τίτλο «Επιστήμη και Μηχανική της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένας νέος επιστημονικός κλάδος; Κοινωνικές επιπτώσεις», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 11.00-12.00.
Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό γιατί θα πραγματοποιηθεί με τρόπο απλό και κατανοητό. Επίσης, απευθύνεται στους φίλους της τεχνητής νοημοσύνης, σε επιστήμονες και φοιτητές όλων των επιστημονικών πεδίων, όπως ανθρωπιστικές επιστήμες, υγείας, θετικές, τεχνολογικές κ.ά.
Η διάλεξη είναι αποτέλεσμα μιας διετούς έρευνας του Καθηγητή Ιωάννη Πήτα (IEEE Fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow) ο οποίος επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ήταν ο κύριος ερευνητής 75+ έργων Ε&Α σε Υπολογιστική Όραση, Μηχανική Μάθηση και Ψηφιακά Μέσα.
Ο κ. Πήτας είναι, επίσης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (International AI Doctoral Academy AIDA), η οποία συμπεριλαμβάνει 60 Πανεπιστήμια που αριστεύουν στην περιοχή αυτή. Ο κ. Πήτας ήταν Πρόεδρος και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας για τα Αυτόνομα Συστήματα (IEEE Autonomous Systems Initiative, ASI). Έχει (συν)συγγράψει 15 βιβλία, 45 κεφάλαια βιβλίων και πάνω από 950 εργασίες στα παραπάνω θέματα. Έχει 34500+ παραπομπές στο έργο του. Βρίσκεται στην 319η θέση παγκοσμίως και πρώτος στην Ελλάδα στον τομέα της Επιστήμης Υπολογιστών (2022).
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των διαλέξεων «Ψηφιακές μέρες» που διοργανώνονται από την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης AIIA Computer Vision and Machine Learning (AIIA.CVML) και την ομάδα Icarus του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης, θα δοθεί η δυνατότητα να τεθούν ερωτήσεις στον ομιλητή αρχικά από τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια από το κοινό.
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/94255772113 (Κωδικός πρόσβασης: 867064). Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.