Ιδιωτικοποίηση νερού και διαχείρισης απορριμμάτων, η νέα προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

famelos

Στην επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων λειτουργιών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αλλά και της διαχείρισης απορριμμάτων που προετοιμάζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο topontiki.gr.

Περιγράφει αναλυτικά τις «πρωτοβουλίες» που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη: απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου σε ενέργεια και νερό, προσπάθεια παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχέδιο συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων λειτουργιών των ΔΕΥΑ, υποχρεωτική παραχώρηση νέων υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε ιδιώτες για τουλάχιστον τρία έτη, τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για να «χωρέσουν» ιδιωτικές μονάδες καύσης, αλλά και ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εισαγωγή της «αντιμεταρρύθμισης» της δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων στο Ταμείο Ανάκαμψης που προοιωνίζει την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών στους δύο τομείς.

Τονίζει επίσης ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τις ΔΕΥΑ να επωμιστούν τεράστιο κόστος λόγω του ράλι τιμών στην ενέργεια, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει ο κίνδυνος ρευματοκοπών σε κρίσιμες υποδομές ύδρευσης/αποχέτευσης, ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χρεωκοπία εφόσον δεν προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων ύδρευσης/αποχέτευσης.

Κλείνοντας το άρθρο του, ο Σ.Φάμελλος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική στρατηγική, την οποία και υλοποίησε: εποπτεία και έλεγχος των τομέων νερού και απορριμμάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διασφάλιση δημόσιων χρηματοδοτήσεων 2,2 δισ. ευρώ για νέα έργα στους τομείς ύδρευσης και απορριμμάτων, σχεδιασμός και υλοποίηση των έργων από την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει η Πολιτεία να είναι αδύναμη και να ιδιωτικοποιήσει το νερό και τα απορρίμματα για να εισπράττουν υπερκέρδη λίγες εταιρείες, όπως γίνεται σήμερα και στο χώρο της ενέργειας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜια νέα ιδέα για την Ευρώπη απαιτούν οι πολίτες της.
Επόμενο άρθροΦωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ