Συνέντευξη Λ.Ν.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ένα πρωτότυπο τρόπο κατάφερε να παντρέψει και να φέρει στον ψηφιακό κόσμο την τουριστική εξερεύνηση της γευσιγνωσίας και του πολιτισμού ενός τόπου. Στη νέα ψηφιακή εποχή το BRENDA, όπως ονομάζεται το παιχνίδι, μέσα ένα εντυπωσιακό περιβάλλον προσφέρει απλόχερα και ανοικτά την πληροφορία στον χρήστη, χωρίς περιορισμούς, είτε αυτή είναι ιστορικού ενδιαφέροντος, είτε γευσιγνωσίας. Στο περιοδικό SPEAKNEWS μίλησε ο σχεδιαστής του παιχνιδιού και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννης Δεληγιάννης, ο οποίος μας ενημερώνει για το καινοτόμο παιχνίδι σοβαρού σκοπού με στόχο τη σύνδεση τομέων πολιτισμού.
Πως θα περιγράφετε με απλά λόγια το παιχνίδι Brenda που αναπτύξατε;
Το Brenda είναι ένα καινοτόμο παιχνίδι σοβαρού σκοπού με στόχο την τουριστική εξερεύνηση της γευσιγνωσίας και του πολιτισμού ενός τόπου το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως μηχανή-παιχνιδιού εξολοκλήρου από την δημιουργική ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στόχος του είναι σύνδεση τομέων πολιτισμού οι οποίοι δεν συνδυάζονται υπό κανονικές συνθήκες κάτω από μια εφαρμογή.
Για την υλοποίηση που παρουσιάζουμε στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς στην Βόρεια Ελλάδα η εμπειρία εφαρμόστηκε στους τομείς της τοπικής γαστρονομίας, ενώνοντας τις μαγειρικές συνταγές και τα προϊόντα που συναντώνται στην περιοχή με τις επιχειρήσεις εστίασης και διάθεσης τους και την αποκάλυψη της τοπικής ιστορίας. Η υλοποίηση του παιχνιδιού έχει τουριστικό, εκπαιδευτικό-εξερευνητικό, ιστορικό αλλά και γευσιγνωστικό στόχο, καθώς σε συνεργασία με το επιμελητήριο Κιλκίς παρέχεται η δυνατότητα δοκιμής των συνταγών στις τοπικές επιχειρήσεις και των τοπικών προϊόντων.
Γιατί επιλέξατε να φτιάξετε παιχνίδι και όχι μια εφαρμογή ξενάγησης με διαδρομές;
Όπως ανέφερα στην πρώτη απάντηση υπάρχουν τομείς οι οποίοι δεν συνδυάζονται εύκολα κάτω από μια εφαρμογή, καθώς οι χρήστες συχνά όταν υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφορίας δεν ασχολούνται όσο απαιτείται για την εξερεύνηση της. Από την άλλη μεριά, η χρήση παιχνιδιών αποτελεί μια διαδικασία η οποία κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα των διαδικασιών που εφαρμόζονται σε αυτού του είδους τις εφαρμογές, το παιχνίδι Farmville που ίσως έχετε παίξει χρησιμοποιεί βαρετές επαναλαμβανόμενες διαδικασίες ποτίσματος και φροντίδας του κήπου του χρήστη ο οποίος συχνά πρέπει για να πάρει τους απαραίτητους πόντους να ξυπνήσει συγκεκριμένη ώρα τα ξημερώματα για να πετύχει τους στόχους του.
Πως μπορεί κανείς να παίξει το Brenda;
Ο ιστότοπος του παιχνιδιού είναι ο https://www.brenda.gr/ και το παιχνίδι είναι άμεσα προσβάσιμο από όλους στην δοκιμαστική του έκδοση στη διεύθυνση https://game.brenda.gr/ Κεντρικός του χαρακτήρας είναι η Brenda, στην οποία ο παίκτης γνωρίζει το περιβάλλον και την βοηθά να αποκαλύψει τα μυστικά του τόπου και να εξελίξει τις ικανότητες της ως σεφ.
https://game.brenda.gr/ (Παίξτε το παιχνίδι με την κινητή σας συσκευή)
https://brenda.gr/ (Ιστότοπος Έργου Brenda )
Πως λειτουργεί η ωφέλιμη «εξαπάτηση» του παίκτη;
Στο Brenda αναπτύξαμε μια ωφέλιμη εκπαιδευτική εμπειρία ανακάλυψης πληροφοριών, γνώσης γύρω από μια πραγματική διαδικασία γευσιγνωσίας. Πλαισιώσαμε την παιγνιδική διάσταση με την έννοια του Ludification δηλαδή την ωφέλιμη “εξαπάτηση” του χρήστη σε συνδυασμό με μαθησιακές τεχνικές σχεδιάζοντας και δημιουργώντας ένα παιχνίδι τουριστικής ξενάγησης με πολλαπλές προοπτικές εφαρμογής του σεναρίου του.
Το περιβάλλον του παιχνιδιού προσφέρει απλόχερα και ανοικτά την πληροφορία στον χρήστη, χωρίς περιορισμούς, είτε αυτή είναι ιστορικού ενδιαφέροντος, είτε γευσιγνωσίας. Ο μόνος περιορισμός εδώ είναι πως ο παίκτης, για να κρατήσει τις συνταγές στο βιβλίο συνταγών του για πάντα, πρέπει πρώτα να τις ξεκλειδώσει, αγοράζοντας τα συστατικά τους, διαδικασία που υλοποιείται είτε δοκιμάζοντας σε εστιατόρια τις σύγχρονες συνταγές, δοκιμάζοντας τα τοπικά προϊόντα ή ανακαλύπτοντας την ιστορία του τόπου, αφού όλες αυτές οι δράσεις κερδίζουν εικονικά νομίσματα τα οποία χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό. Τα εικονικά νομίσματα κερδίζονται παίζοντας το παιχνίδι και βοηθώντας την Brenda να μεγαλώσει την εμπειρία της. Αυτή η παιχνιδική προσέγγιση αποτελεί προϋπόθεση για την γενιά Ζ η οποία δεν έχει συνηθίζει να “αγοράζει” την πληροφορία αλλά να την κερδίζει με την αξία και τις ικανότητες της.
Ποιοι συμμετείχαν στην υλοποίηση και την εφαρμογή του παιχνιδού Brenda, πως χρηματοδοτήθηκε η ανάπτυξή του και πως μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα πεδία;
Η ανάπτυξη του παιχνιδιού έγινε στο πλαίσιο έργου της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου:Τ1ΕΔΚ-05099). Συμμετέχουν το Επιμελητήριο Κιλκίς ως φορέας υποδοχής του έργου και διαχειριστικός υπεύθυνος, η εταιρία Honeybee Productions που παρήγαγε το οπτικοακουστικό περιεχόμενο και η εταιρία Arlise με αντικείμενο το marketing.
Η εφαρμογή της διαδικασίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές είναι μια άμεση διαδικασία η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση της ερευνητικής και δημιουργικής μας ομάδας. Όμως η ένταξη νέων πεδίων εφαρμογής απαιτεί επανασχεδιασμό του παιχνιδιού με νέους χαρακτήρες και διαδικασίες ώστε να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες.
Bio
Ο Γιάννης Δεληγιάννης είναι μέλος ΔΕΠ και υπηρετεί στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου διαδραστικών τεχνών InArts.eu. Το γνωστικό αντικείμενο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα διαδραστικά πολυμέσα, τα αισθητήρια συστήματα και την ανάπτυξη προσαρμοστικού οπτικοακουστικού διαδραστικού περιεχομένου σε τομείς που περιλαμβάνουν τα Παιχνίδια Υπολογιστή, την Τέχνη Νέων Μέσων και την Μάθηση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.