Απολογισμός 4ετίας από τον απερχόμενο πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκο Λουφάκη

“Αφήνω την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβα πριν τέσσερα χρόνια” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Κυριάκος Λουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία έκανε τον απολογισμό της τετραετούς θητείας του. Όπως δήλωσε ο κ. Λουφάκης, ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσει το έργο του, αλλά ο εποπτεύων Υπουργός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Καλαφάτης, τον έχει ενημερώσει ότι ολοκληρώνεται η θητεία του και θα αντικατασταθεί.

Ο κ. Λουφάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ίδρυση του Θύλακα Υποδομής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφής στην έκταση εμβαδού 60.000 τμ, που παραχώρησε κατά χρήση στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόσθεσε ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση του ΠΔ έχουν ολοκληρωθεί, και δεν βλέπει το λόγο περαιτέρω καθυστέρησης.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι ο φορέας βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, δύο ξένες και δύο οργανισμούς για εγκατάστασή τους στον θύλακα, ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Ο κ.Λουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στη συνεισφορά της ΑΖΚ στην εκκίνηση του έργου του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της δημιουργίας του ήταν εκ των βασικών στόχων του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μάλιστα εξήρε την υποστήριξη από μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Θεόδωρου Καράογλου στο Thess INTEC και την ΑΖΚ αντίστοιχα. 

Για τον δεύτερο βασικό στόχο της θητείας του, τη στήριξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ.Λουφάκης επισήμανε ότι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην επιχειρηματική προθερμοκοιτίδα, που δημιουργήθηκε στα γραφεία της ΑΖΚ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ζώνης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΖΚ είναι αυτό της υποστελέχωσής της, λόγω υποχρηματοδότησης: η εταιρεία απασχολεί σήμερα τρεις μόνιμους εργαζόμενους και έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ενώ -όπως είπε- για να διεκπεραιώσει αποδοτικά το έργο της θα χρειάζονταν τουλάχιστον επτά συνολικά (συμπεριλαμβανομένου ενός μάνατζερ/ διευθύνοντος συμβούλου) και «διπλάσιο budget».

Κλείνοντας τον απολογισμό του ο κ.Λουφάκης μίλησε για την «προφανή αλλαγή» που βιώνει η χώρα, που πλέον προσελκύει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης και όχι μόνο στη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Ο νέος Πρόεδρος της ΑΖΚ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα αναδειχτούν κατόπιν έγκρισης από έκτακτη γενική συνέλευση του φορέα, που θα συγκαλέσουν αυτόκλητα στο επόμενο διάστημα οι μέτοχοί της, ήτοι τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ