- Η Τουρκία, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα δεν θέλει λύση αλλά έλεγχο και τουρκοποίηση της Κύπρου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτόν τον εφιάλτη;
Ξέρουμε καλά ποια Τουρκία έχουμε απέναντί μας. Είναι η κατοχική αναθεωρητική δύναμη που απειλεί από τον Έβρο έως την ΑΟΖ μας, ο υποκινητής υβριδικών συγκρούσεων και ο βασικός υπαίτιος για το σημερινό αδιέξοδο.
Το θέμα είναι ποια πρέπει να είναι η δική μας στρατηγική ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για επανένωση της χώρας.
Τρία πράγματα οφείλουμε να κάνουμε: να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες, να αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με φίλους και συμμάχους και να αποδεικνύουμε στην πράξη πώς εμείς θέλουμε επιστροφή στον διάλογο και λύση.
Πρώτα απ’ όλα δεν μπορούμε να πατούμε σε δύο βάρκες. Αυτή η στρατηγική μόνο κακό έκανε στην Κύπρο. Ανήκουμε στην Ευρώπη και τη Δύση και για λόγους αρχής αλλά και συμφέροντος συντασσόμαστε με τους συμμάχους μας.
Δεύτερον, πρέπει σε κάθε ευκαιρία να στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε λύση, με προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ και του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για να σπάσουμε το αδιέξοδο έχω καταθέσει δημόσια την πρότασή μου που συνδυάζει ασφάλεια και ενέργεια. Δυο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση και σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής και δυτικής ατζέντας.
Η ασφάλεια να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ με αίτημα για άμεση ένταξη. Να απελευθερώσουμε το ενεργειακό δυναμικό μας, παρέχοντας στην Ευρώπη έναν εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει όφελος για όλες τις πλευρές, ακόμη και για την Τουρκία.
Ξέρετε, η λύση είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και ο καταλύτης για μόνιμη ασφάλεια και διαρκή ανάπτυξη.
Όποια κι είναι η στάση της Τουρκίας, η θετική προσέγγιση εκ μέρους μας πάντοτε σημειώνεται από τον διεθνή παράγοντα. Όσο αφορά εμένα, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, θα πράξω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε λύση.
- Υποστηρίζετε σταθερά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μοναδική λύση. Πώς την εννοείτε;
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί το μοναδικό συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. Στη βάση του οποίου γίνονται όλες οι συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Η δική μας πρόταση είναι καθαρή και συνοψίζεται σε λιγότερες από 70 λέξεις:
Συνομιλίες για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας. Με πολιτική -όχι αριθμητική- ισότητα.
Η κεντρική κυβέρνηση για τα σοβαρά: Μία κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα. Μία ιθαγένεια. Ενιαία οικονομία και κεντρική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Και με τη λύση, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην εξίσωση της ενέργειας, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας.
- Πού, ρητώς και απαρεγκλίτως, αναφέρεται, στα κατά καιρούς ανακοινωθέντα των Προέδρων με τους κατοχικούς ηγέτες ότι, πιθανή Κυπριακή Ομοσπονδία θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 σημειώνεται ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κύπρος θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες, ισοτίμου καθεστώτος, διευκρινίζοντας έτσι ότι οι εν λόγω πολιτείες δημιουργούνται και έλκουν τη νομιμότητα τους μέσα από τις πρόνοιες του Συντάγματος και όχι γιατί προϋπήρχαν.
Είναι για αυτό το λόγο εξάλλου που ο θεμέλιος λίθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνθήκη δηλαδή εγκαθίδρυσης του 1960 θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ η ενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υποβάλει εκ νέου αίτηση ένταξης, με όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ίδρυση της Δημοκρατίας, να είναι επίσης σε ισχύ.
Είναι για αυτό εξάλλου που από το 1977 μέχρι σήμερα, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας, διαλαμβάνει τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας (αποκλειστικά δηλαδή της εσωτερικής πολιτειακής δομής) από ενιαίο σε ομόσπονδο σύστημα διακυβέρνησης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
- Ποια είναι η πολιτική σας για την άμυνα της Κύπρου;
Η Κύπρος οφείλει να εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης.
Ένα εγχείρημα που ήδη έχει ξεκινήσει μέσα από πολιτικές που ήδη έχουμε εφαρμόσει και αφορούν την ημιεπαγγελματοποίηση της Εθνικής Φρουράς, η οποία επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με τη μείωση της θητείας, και τη συνεχιζόμενη προμήθεια σύγχρονων και έξυπνων οπλικών συστημάτων και μέσων.
Είναι θέση μου ότι η χώρα μας θα πρέπει να επενδύει στην Άμυνα τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σε αυτή την προσπάθεια, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η απόλυτη συνεργασία με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, με κοινούς αλληλοϋποστηριζόμενους σχεδιασμούς, αλλά και οι πολλές και εξαιρετικά σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με μεγάλο αριθμό χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος μπορεί και πρέπει να πετύχει την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πατάξετε το τέρας της διαφθοράς;
Η διαφθορά, είτε μιλάμε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς παράγοντες στις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες αντιμετωπίζεται κυρίως θεσμικά. Με συμπαγείς νομοθετικές παρεμβάσεις που δεν επιτρέπουν παραθυράκια και ερμηνείες και εφαρμόζονται εξίσου σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις
Συγκεκριμένα για την πολιτική, είναι φανερό ότι η διαφθορά κλονίζει την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και κατατρώει τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Κανένας δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται τη θέση εξουσίας που ο λαός ή το κράτος του εμπιστεύθηκαν.
Προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα – και πρέπει να πάρουμε περισσότερα- ώστε να εγκατασταθεί στην Κύπρο ένα ισχυρό θεσμικό σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών όπως η Greco.
Με συγκεκριμένες νομοθεσίες, κώδικες και στρατηγικές, την αρχή κατά της διαφθοράς, το πλαίσιο προστασίας μαρτύρων, για τη σύγκρουση συμφέροντος και το lobbying, αλλά και την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πόθεν έσχες όπου ειδικοί και εξειδικευμένοι ελεγκτές θα μπορούν να ελέγχουν την κάθε μας κίνηση και μεταβολή.
Επιπλέον, όποιος διεκδικεί πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να υπογράφει μια απόλυτη εξουσιοδότηση σε όλες τις αρμόδιες αρχές για να ελεγχθούν τα πάντα που αφορούν τον ίδιο και την οικογένειά του όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια.
Διαφάνεια σε όλες τις πράξεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες όλων όσων κατέχουν εξουσία. Αυτός είναι ο τρόπος διασφάλισης της λογοδοσίας και αποκατάστασης της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ορισμένα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους και στο Σύνταγμά μας, το όποιο δημιουργήθηκε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και υπό διαφορετικές προϋποθέσεις που σήμερα έχουν πάψει να πληρούνται.
Έχουμε καταθέσει δημόσια την πρότασή μας για τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαλόγου, με τη στήριξη της ακαδημίας της χώρας, που να αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σκοπός είναι η αναθεώρηση να εκσυγχρονίζει το Σύνταγμα ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή και να αναβαθμίζει τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες, χωρίς να ανατρέπει τον δικοινοτικό του χαρακτήρα, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτό.
- Ποια είναι η εκσυγχρονιστική πολιτική σας για την οικονομία;
Ο αυριανός Πρόεδρος, για να στηρίξει την οικογένεια μέσα στην κρίση που έρχεται, για να έχουμε το κοινωνικό κράτος που θέλουμε, με σωστό ΓΕΣΥ και καλά σχολεία, με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εθνικό κατώτατο μισθό και αξιοπρεπή σύνταξη, με βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις εργαζόμενες μητέρες, με προσιτή στέγη και προσιτό ενοίκιο για τους νέους μας, πρέπει να κρατήσει την οικονομία δυνατή.
Χωρίς δυνατή οικονομία, χωρίς χρήματα στο ταμείο, όλες οι υποσχέσεις είναι λόγια του αέρα. Καλές οι προθέσεις και τα οράματα όλων. Πρώτα όμως, πρέπει να έχουμε ασφαλή χώρα.
Σήμερα, η οικονομία μας είναι δυνατή. Αλλά δεν είναι δεδομένη. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Σε μια τέτοια περίπτωση, θύμα θα είναι το κοινωνικό κράτος και οι ευάλωτοι πολίτες.
Ποιος Πρόεδρος αύριο θα διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά του συλλογικού μας νοικοκυριού; Μόνο εμείς μπορούμε. Στόχος μας είναι η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη. Η ποιότητα ζωής του. Το βιοτικό του επίπεδο. Για να κάνουμε την καθημερινότητα του ολοένα καλύτερη.
Σε αντίθεση με τους άλλους υποψήφιους, έχουμε δοκιμαστεί και έχουμε πετύχει. Ξέρουμε τον τρόπο: Το 2013 παραλάβαμε δημοσιονομικό έλλειμμα 1δις ευρώ το χρόνο, 6% ύφεση, 18% ποσοστό ανεργίας, κοινωνικά παντοπωλεία και οι πλείστες επιχειρήσεις με προβλήματα βιωσιμότητας. Αντιστρέψαμε την πορεία της χώρας, χτίσαμε ξανά την οικονομία. Χωρίς δυνατή οικονομία δεν θα μπορούσαμε και δεν θα μπορούμε να έχουμε ΓΕΣΥ.
Επιπρόσθετα εφαρμόσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θεσμοθετήσαμε τη σύνταξη χηρείας για τους άνδρες, τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό και σωρεία κοινωνικών πολιτικών χάρη στα καλά δημόσια οικονομικά.
Το κοινωνικό κράτος των 800 εκατ. ευρώ που παραλάβαμε σήμερα είναι ένα κοινωνικό κράτος του 1,3 δις ευρώ.
Όμως η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια απειλούνται. Οι κατακτήσεις μας απειλούνται. Οι πολίτες δεν πρέπει να πετάξουν τις ίδιες τους τις θυσίες στα σκουπίδια.
Το όραμά μου είναι μια Κύπρος ΑΑΑ κι αυτό το όραμα περνά μέσα από τη διατήρηση της δυνατής οικονομίας για να μπορούμε να στηρίζουμε και να προστατεύουμε τους πολίτες, τη μεσαία τάξη που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, την οικογένεια, τους νέους στο ξεκίνημά τους. Στην επόμενη πενταετία μπορούμε κάλλιστα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος στο 30%. Ήδη από το 2020 μέχρι το 2022 μειώσαμε το δημόσιο χρέος κατά 26% εν μέσω πανδημίας και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Ξέρετε τι σημαίνει να έχουμε μια οικονομία ΑΑΑ με ένα δημόσιο χρέος μόλις το 30% του ΑΕΠ; Σημαίνει τουλάχιστο μισό δισεκατομμύριο λιγότερες δόσεις και λιγότερους τόκους. Αυτά θα τα δίδουμε στους πολίτες, στην αναπτυξιακή πολιτική, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην υγεία.
- Με ποιες σύντομες και τάχιστες ενέργειες θα αναχαιτίσετε και θα εξουδετερώσετε τη γάγγραινα του μεταναστευτικού;
Το μεταναστευτικό είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Έχουμε προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές μας όσον αφορά στον αριθμό των αιτητών ασύλου που μπορούμε να διαχειριστούμε.
Αν δούμε το θέμα αντικειμενικά, σήμερα, η πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών προέρχεται από αφρικανικές χώρες, έχει οικονομικό χαρακτήρα και γίνεται, σχεδόν αποκλειστικά, μέσω της ουδέτερης ζώνης. Δεδομένου επίσης ότι πρόκειται για πρόσωπα που φθάνουν στην Κύπρο μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου και μετά τα κυκλώματα διακινητών τους προωθούν στην ουδέτερη ζώνη.
Ξεκάθαρη είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία η οποία πέραν από τα κατεχόμενα επιχειρεί πλέον να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα και των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών.
Έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε όρια και κανόνες. Να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα και να αντιμετωπίσουμε υβριδικές απειλές, εγκληματικότητα και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
Φυσικά απαιτείται η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες – σε ό,τι αφορά την Κύπρο – παραβιάζονται κατάφωρα. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να τα περιμένουμε όλα από την Ευρώπη.
Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στην περίπτωση της Κύπρου, τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ, τον περιορισμό των ροών προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμβου. Πρέπει όμως να πάρουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες και να δράσουμε άμεσα σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, μέσω διμερών συμφωνιών να οργανώσουμε την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό μπορεί να γίνει. Έχω κάνει το πρώτο βήμα με το ταξίδι μου στο Κογκό, πρέπει να ακολουθήσουν πολλά παρόμοια.
Πρέπει να εντοπιστούν όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας, να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές και έπειτα θα τροχοδρομούνται οι ανάλογες διαδικασίες. Να αφαιρεθεί το δικαίωμα εργασίας από όλους τους αιτητές ασύλου των οποίων η αίτηση τους εκκρεμεί. Όσο αυτό θα ισχύει, η χώρα μας θα παραμένει ελκυστικός προορισμός.
Δεύτερον, να λάβουμε δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού των εισερχομένων ροών. Για παράδειγμα, να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η επιτήρηση, φυσική ή ηλεκτρονική, σε όλο το μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Ταυτόχρονα να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους γεωργούς και κάτοικους.
Τρίτον, να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων.
Να απορρίπτονται όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια και για όσους αποδειχθεί ότι δικαιούνται διεθνή προστασία να ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης.
Ώστε να μπορούν να αντιληφθούν την κουλτούρα και τα ήθη του λαού μας, να μαθαίνουν τη γλώσσα μας, να εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία και να αποκτούν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως και κάθε πολίτης της χώρας.
- Με ποιες προτάσεις θα πείσετε τις δεκάδες χιλιάδες νέων μας, που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, να επιστρέψουν για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου;
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων στέρησαν από τη νέα γενιά πολλά και σημαντικά. Η νέα γενιά πρέπει να είναι μια γενιά αυτόνομη. Οικονομικά αυτόνομη, στεγαστικά αυτόνομη, οικογενειακά αυτόνομη. Αυτό είναι που στοχεύει να εξασφαλίσει το σύνολο των πολιτικών μας. Τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν οι νέοι μας τα ταλέντα τους και να κάνουν πράξη τις ιδέες τους προς όφελος των ιδίων, αλλά και της προόδου της χωράς και της κοινωνίας. Σε μια χώρα αντάξια της εποχής αλλά και των προσδοκιών τους.
Η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να γίνει είναι στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο. Να φέρουμε μαζί το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τα ερευνητικά κέντρα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να προχωρήσουμε από κοινού στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης σύγχρονης, ενιαίας, ολιστικής και ανθρώπινης, με έμφαση στην αριστεία, τη γνώση και τις δεξιότητες, διασυνδεδεμένη με τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Έτσι θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν οι σύγχρονες θέσεις εργασίας που θα προσελκύσουν πίσω τους εργαζόμενους νέους επιστήμονες.
- Ποια μέτρα προτείνετε για την τεχνολογική εκτίναξη της νήσου;
Η χώρα μας καταγράφει σταθερούς, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, παρά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο μας.
Από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το επόμενο βήμα στην αναπτυξιακή προοπτική της Κύπρου είναι βιώσιμο, διαφανές και δίκαιο.
Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αποφεύγει τις παθογένειες του παρελθόντος ώστε να προσελκύει μακρόπνοες ξένες επενδύσεις και, όπως αναφέρατε, εργαζόμενους υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Δεν πρέπει όμως να στοχεύουμε μόνο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αλλά να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας για όλους τους Κύπριους.
Για να επιτευχθεί ο διττός στόχος πρέπει η χώρα μας καταρχήν να συνεχίσει να εκπέμπει σήματα σταθερότητας.
Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια. Να μην ρισκάρουμε ό,τι πετύχαμε έως σήμερα με μια ασταθή και ανεπαρκή κυβέρνηση. Είδατε το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας. Αρκούσαν δύο ημέρες κακών αποφάσεων για να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει με ανεύθυνες επιλογές στην πιο ευάλωτη στις εξωτερικές συνθήκες Κύπρο.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, στο πλαίσιο ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τρίτον, να βελτιώσουμε τις υποδομές. Τόσο οι φυσικές, για παράδειγμα μέσω της διαρκούς αναβάθμισης του ΓΕΣΥ, των σχολείων κτλ, αλλά και οι ηλεκτρονικές όπως η ταχύτητα συνδεσιμότητας αλλά και εν γένει η συνδεσιμότητα της χώρας μας με άλλες χώρες.
Τέταρτον, να προχωρήσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ώστε η Κύπρος να γίνει το νησί της πράσινης και τεχνολογικής ανάπτυξης στην περιοχή. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», μια ιστορική ευκαιρία με προίκα 3 δισ. ευρώ, που αποτελεί βάση για ακόμη 1,5 δις. που θα αντλήσουν επενδυτές από τις αγορές.
Στόχος μας είναι μια ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομία.
- Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την ομογένεια μας;
Υπάρχει μια μεγαλύτερη Κύπρος εκτός Κύπρου. Θεωρούμε το ρόλο και τη δραστηριοποίηση των αποδήμων μας στην ευημερία των παροικιών μας, στην προώθηση των δικαίων της πατρίδας μας, αλλά και στην προβολή της Κύπρου ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, πλούτο ανυπολόγιστης αξίας για τη χώρα μας.
Η ομογένεια δεν μπορεί να μένει εκτός του κυπριακού γίγνεσθαι. Είναι στο πρόγραμμά μας η πρόταση η ομογένεια να αποκτήσει το δικαίωμα εκλογής εκπροσώπων στη Βουλή.
Παράλληλα θα ενισχύσουμε τις πολιτικές που διευκολύνουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, που βοηθούν τον επαναπατρισμό και αναδεικνύουν και αξιοποιούν προς όφελος της χώρας την προσφορά επιφανών Κυπρίων του εξωτερικού. Σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια τα εργαλεία που πλέον μας παρέχει η τεχνολογία.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.