Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Διπλή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Ιανουαρίου 2023, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος και άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στις ορκωμοσίες που έγιναν το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο άνοιξε τις πύλες του, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους να ορκιστούν στην έδρα του.

 

Ο κ. Καλαβρουζιώτης επεσήμανε ότι το Ε.Α.Π. μετά από 25 χρόνια, βρίσκεται σε τροχιά αυτοδιοίκησης και αναφερόμενος στις προοπτικές του, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται νέα Προγράμματα Σπουδών. «Το 2023 θα είναι έτος δημιουργικό με νέες προοπτικές για το Ε.Α.Π.», επεσήμανε.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε ότι το Ε.Α.Π. είναι τιμή για την πόλη και με την εξωστρέφεια που αναπτύσσει,  διαρκώς μεγαλώνει, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα των αποδήμων να παρακολουθήσουν Προγράμματα Σπουδών.

 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε ότι η πόλη έχει πολλαπλά οφέλη από την παρουσία του Ε.Α.Π.

 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας, σημείωσε ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο χρήζει της στήριξης όλων μας και ευχήθηκε φέτος να αποκτήσει και Πρύτανη.

 

Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Μάρκου, ανέφερε ότι το Ε.Α.Π. καταγράφει διαχρονική πορεία και έχει αφήσει το ίχνος του, καθώς πολλοί ακολούθησαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την περίοδο της πανδημίας.

 

Γραπτό χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Τσιγκρής, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, επεσήμανε την συμβολή του Ε.Α.Π. στην αναπτυξιακή τροχιά της Περιφέρειας μας, ενώ μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

 

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου, Καθηγητής Βασίλης Λουκόπουλος, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε όλοι ένα ίδρυμα με πανελλαδική εμβέλεια και δράση εκτός συνόρων, όπως το Ε.Α.Π.»

 

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Ε.Α.Π. και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού, Ταξίαρχος, Τρύφωνας Χατζηγιάννης, εξέφρασε την ευχή η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.

 

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου Β.Δ. Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα και το επίπεδο σπουδών που προσφέρει το Ε.Α.Π. και με αφορμή το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί, επεσήμανε ότι θα αφήσει κοινωνικό αποτύπωμα.

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Τελώνης, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Ε.Α.Π., ενώ η Πρόεδρος του «Άλματος Ζωής», Αγγελική Στεφανάκη, ευχήθηκε καλή δύναμη και συνεργασία.

 

Ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Ιωάννης Συμπέθερος, επεσήμανε ότι το Ε.Α.Π. μπορεί να «οδηγήσει» και τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην ψηφιακή εποχή, ενώ ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, Λεωνίδας Δουκάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάμε πιο ψηλά».

 

Εκ μέρους των μελών ΔΕΠ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Ομότιμος Καθηγητής Δημήτρης Ζευγώλης.

 

Στην εκδήλωση για την Ημέρα των Γραμμάτων, μίλησαν ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, που αναφέρθηκε στην κατά Θεού Σοφίαν, ενώ ευχήθηκε τα δέοντα στη Διοίκηση, στο Διοικητικό Προσωπικό και τους φοιτητές του ιδρύματος. Επίσης σημείωσε ότι είναι ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, να πορευόμαστε πλέον στη γραμμή που χάραξαν οι Τρεις Ιεράρχες για την παιδεία και γενικότερα για τη ζωή.

 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικής Περιουσίας και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη και της Δημοτικής Αρχής για Καλή χρονιά και ευχήθηκε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να ανοίγεται στην κοινωνία γιατί αποτελεί, όπως είπε, ανοικτό και ουσιαστικό χώρο σπουδών και μελέτης για τους φοιτητές του.

 

Τον  Πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες και το έργο τους», εκφώνησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π., Ελένη Μπολιάκη, ενώ έγινε προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Ε.Α.Π., Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

 

Στην ομιλία της η κυρία Μπολιάκη ανέφερε-μεταξύ άλλων-τα εξής:

 

«Ο χριστιανισμός επιβίωσε από τους διωγμούς του Διοκλητιανού στις αρχές του 4ου αιώνα, αλλά και σκλήρυνε και έγινε πιο αδιάλλακτος προς τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Ο όρος «Έλλην» έχει αρνητικό περιεχόμενο, Πατέρες γράφουν έργα «κατά Ελλήνων» και αναθεματίζουν τους Έλληνες σοφούς ως αντίθετους προς τις αρχές του χριστιανισμού.

 

Όμως οι Τρεις Ιεράρχες δεν απορρίπτουν την Αρχαία Ελληνική σοφία. Αντιδρούν νηφάλια, ευέλικτα, και ρεαλιστικά και επιλέγουν τον διάλογο και τον συμβιβασμό. Χρησιμοποιούν την Ελληνική Παιδεία ως μέσον για την προώθηση του Χριστιανισμού, και αντιμετωπίζουν την πρόκληση ως ευκαιρία που θυμίζει τα λόγια του Ιησού, όταν του αναγγέλλουν ότι ζητούν να τον δουν «Έλληνες»: «ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιωάν. 12, 20-23)∙ είναι τώρα η σειρά τους να διαδώσουν τη χριστιανική πίστη. Πέραν της χρησιμότητας της, αναγνωρίζουν και την αξία της ελληνικής παιδείας και την ανάγκη να διατηρηθεί. Είναι πλέον δεδομένη και ανεκτίμητη η συμβολή τους στη διάσωση των ελληνικών γραμμάτων και είναι αυτοί που πραγματοποιούν την ιστορική συμφιλίωση της ελληνικής με τη χριστιανική σκέψη.

 

Οι Τρεις Ιεράρχες έχουν όλα όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, να αποσαφηνίσουν το χριστιανικό δόγμα και να κάνουν την χριστιανική πίστη κατανοητή και πειστική: βαθιά θεολογική κατάρτιση, και γνώση της θύραθεν σκέψης, της ρητορικής τέχνης και των στρατηγικών επιχειρηματολογίας. Επιδέξια υιοθετούν έννοιες και κατηγορίες από την αρχαία κλασική και ελληνιστική πνευματική παράδοση, όπως το «επέκεινα» της πλατωνικής Ιδέας του Αγαθού, την έννοια του Λόγου και την έννοια της Υπόστασης, και αντιμετωπίζουν τους αιρετικούς που θεωρούν τον Θεό ως απόλυτα υπερβατικό και έξω από την ιστορία. Με την πλήρη αποκάλυψη του Θεού μέσα στην ιστορία και με την πλήρη επικοινωνία του με την ανθρώπινη φύση με την υπόσταση του Λόγου, καταξιώνεται η επίγεια ζωή του ανθρώπου. Το Τριαδικό δόγμα που διαμόρφωσαν αποτελεί τον πυρήνα της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας, με τεράστιες συνέπειες για την ανθρώπινη ιστορία και για τη ζωή του ανθρώπου στο εδώ και τώρα.

 

Γι’ αυτό οι Τρεις Ιεράρχες δεν υπήρξαν μόνο θεολόγοι αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί. Όπως συμφωνεί και ο Καθηγητής κ. Νησιώτης, η θεολογία τους αντιστοιχεί σε έναν ακτιβισμό κατά το πρότυπο του Ιησού, σε μια «ενδοκοσμική, ιστορική πράξη, που ανατρέπει τα παραδομένα σχήματα της κοινωνικής και οικονομικής διάρθρωσης» όταν αυτά «αντιμάχονται την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια». Αποστολή τους αποτελεί και η λύση των κοινωνικών προβλημάτων και οι ίδιοι αποτελούν σύμβολα αγάπης και προσφοράς. Θαρραλέα υπεράσπισαν τους αδύναμους, ζήτησαν κοινωνική δικαιοσύνη, και εφάρμοσαν σχέδια καταπολέμησης της ανέχειας και της δυστυχίας.

 

Αντλώντας από αυτούς θάρρος και έμπνευση, είναι η σειρά μας να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια του. Όπως είπε ο Ιωάννης Χρυσόστομος, «τιμή αγίων, μίμηση αγίων».

 

Στην εκδήλωση αποδόθηκαν επίκαιροι ύμνοι από το Βυζαντινό Χορό «Απόστολος Ανδρέας» υπό τη Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, Θεολόγου M.A.Th,  Σπύρου Σκιαδαρέση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ