ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, Πρόεδρος “2023 Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” Θέλουμε η Ελευσίνα να παρουσιάσει τη νέα της ταυτότητα στο ευρύ κοινό
Η τελετή έναρξης προκάλεσε αντιδράσεις, συζητήθηκε! Λίγες μέρες μετά, πως νιώθετε εσείς για την τελετή έναρξης;
Εγώ νομίζω ότι ήταν μια πετυχημένη τελετή έναρξης, γιατί ήταν μία πάρα πολύ ζωντανή τελετή, που είχε και πάρα πολλά πράγματα, για όλα τα γούστα. Αρχικά ήταν καταπληκτικές αυτές οι ροές των ανθρώπων της Ελευσίνας που ο καθένας κουβαλώντας τις μνήμες του και την καταγωγή του, κατέβαιναν από όλα τα σημεία και έφτασαν όλοι μαζί στο στο παλιό ελαιουργείο. Η δεύτερη καταπληκτική πομπή ήταν αυτή που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες και έχει κάνει 3000 km με τα πόδια, κουβαλώντας το δικό τους στο σπίτι και φέρνοντας ένα πάρα πολύ ωραίο οικολογικό μήνυμα. Περνώντας από ολόκληρη την Ευρώπη και κάνοντας γνωστή την Ελευσίνα σε ολόκληρη την Ευρώπη και περνώντας και από τις άλλες 2 πολιτιστικές πρωτεύουσες. Και η τρίτη πομπή ήταν οι δρομείς που ξεκίνησαν από την Αθήνα και κάνανε το δρόμο της Ιεράς Οδού, δηλαδή το δρόμο που έκαναν παλιά οι μύστες. Αυτές οι 3 πομπές, ήταν αυτό που ήθελε εξαρχής να δείξει ο Μαρμαρινός, παραπέμπτοντας στις πομπές των ελευσίνειων μυστηρίων, και που κατέληξαν στο λιμάνι, όπου πια με κάποιο τρόπο συμβολίζεται η σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο. Εκεί λοιπόν ήτανε η τελετή με τα καράβια, με τη μουσική, με τη χορωδία, με το αυτό το μυθικό ον που βγήκε από τη θάλασσα. Και ακολούθησαν τα υπόλοιπα κομμάτια της τελετής, με πολλές δράσεις, καταλήγοντας στην πολύ επιτυχημένη συναυλία των Στέρεο Νόβα. Ήταν μια τελετή για όλους.
Γιατί πιστεύετε εσείς ότι τελικά επελέγη η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;
Η Ελευσίνα είναι μία μία πάρα πολύ ξεχωριστή πόλλη. Καταρχήν είναι μία από τις 5 πιο ιερές πόλεις της αρχαιότητας. Είναι η πόλη των Ελευσινίων Μυστηρίων. Η γενέτειρα του Αισχύλου. Με πολλά μυστήρια, με πολλούς μύθους, με ένα διάλογο με τον πάνω και τον Κάτω Κόσμο και η οποία μετά χάρη στο φυσικό της λιμάνι, μετατράπηκε τον δέκατο ένατο αιώνα σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα. Με πολλές περιβαντολλογικές πληγές και έντονη μετακίνηση πληθυσμών, με εργατικό κίνημα. Και έπειτα ήρθε η αποβιομηχάνιση, όπου τα εργοστάσια αυτά με κάποιο τρόπο ερήμωσαν, και υπάρχει όλο αυτό το δίπολο. Όπου συνδυάζονται από ο αρχαίος πολιτισμός με τα βιομηχανικά κτίρια. Είναι όλες αυτές οι αντιθέσεις που έχει η Ελευσίνα, που την κάνουν εξαιρετικά γοητευτική. Επιπλέον η πόλη έχει και όλα τα προβλήματα, που έχουν όλες οι πόλεις της Ευρώπης, δηλαδή περιβάλλον, εργασία, συμπερίληψη, μετανάστευση. Νομίζω ότι είναι ένα είδος σύγχρονης πόλης που πραγματικά ενδιαφέρει και γι αυτό έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Η Ελευσίνα έχει μια έντονη σχέση με την αρχαιότητα, που αντικατοπτρίζεται μέχρι τις μέρες μας. Πέρα από αυτό όμως, μπορεί η πόλη να αναδείξει τις άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού;
Αρχικά η Ελευσίνα είχε κάνει ήδη ένα πρώτο βήμα με τα Αισχύλεια. Επίσης είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το πρόγραμμα που είχε γίνει των Ελευσινείων, με εικαστικά, όπου έχουν ήδη εκθέσει πολλοί γνωστοί εικαστικοί εκεί. Δηλαδή ήδη έχει μια προϊστορία. Τώρα με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα δημιουργούνται όλοι αυτοί οι χώροι που δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε ένα κλειστό θέατρο, δεν υπήρχε ένας κινηματογράφος, δεν υπήρχαν εκθεσιακοί χώροι… Οπότε αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια παρακαταθήκη κτιρίων τα οποία καθορίζουν τι θα γίνει στην πόλη την επόμενη μέρα.
Τι επιθυμείτε να αφήσει η ιστορία αυτή της πολιτιστικής πρωτεύουσας στην πόλη της Ελευσίνας, αφού ολοκληρωθεί η διοργάνωση;
Αρχικά είναι όλα αυτά τα εργοστάσια που λειτούργησαν ξανά, με άλλη μορφή προφανώς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ανασυσταθεί η Ελευσίνα και να παρουσιάσει αυτή τη νέα της ταυτότητα στο ευρύ κοινό. Όπως π.χ. τώρα με την τελετή έναρξης ήρθαν 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι μέσα σε μία μέρα αγάπησαν την Ελευσίνα. Γιατί έχει κάτι η Ελευσίνα που σε γοητεύει. Φτιαχτήκαν λοιπόν όλα αυτά τα παλιά εργοστάσια, όπως το παλιό Ελαιουργείο, έχει αγοραστεί από τον Δήμο το Σινέ Ελευσίς το οποίο μέσα στο χρόνο θα είναι έτοιμο, ο παλιός σιδηριδρομικός σταθμός που φτιάχτηκε και είναι ένα hub για νέους, το παλιό δημαρχείο, το αναψυκτήριο στην παραλία κλπ. Εκτός από τα κτίρια θα μείνουν και πολιτιστικοί θεσμοί στην Ελευσίνα, όπως το Αισχύλου Project, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Visual Arts Initiator, το Eco Culture Festival, η Συνάντηση Πολιτισμός 20-30, αυτοί είναι κάποιοι από τους θεσμούς που ελπίζουμε να κρατήσουν και μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου η Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια πολυδιάστατη παραγωγή σε σύλληψη/ιδέα του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin, που προσέλκυσε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες από την Ελευσίνα, την Αττική και όλον τον κόσμο, και 3.000.000 θεατές, που την παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ.
“Θέλει χρόνο για να μπορέσεις να δεις κάποια πράγματα που δεν φαίνονται.”
Με αυτή τη φράση εκκίνησε η εντυπωσιακή δράση της Τελετής Έναρξης με τίτλοΜυστήρια Μετάβασης. Η ανάδυση μιας μυθικής οντότητας από τα βάθη της θάλασσας, ενός μεταλλικού γλυπτού 22 μέτρων μήκους, έξι μέτρων ύψους και βάρους 10 τόνων, στολισμένου με την εμβληματική παπαρούνα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, σηματοδότησε το μυσταγωγικό γεγονός της 2023 Ελευσίς, που πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα της Ελευσίνας, παρουσία χιλιάδων θεατών. Στη συνέχεια το κοινό περιηγήθηκε σε μία πρωτότυπη πολιτιστική διαδρομή στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, που περιελάμβανε 19 ξεχωριστές δράσεις. Αμέσως μετά 5000 θεατές παρακολούθησαν από κοντά την ιστορική επανένωση των Στέρεο Νόβα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ξέφρενο πάρτι με γυναίκες DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο και καινοτόμο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό΄πρόγραμμα με τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: Άνθρωπος-Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργασία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του2023 θα παρουσιαστούν συνολικά 465 παραγωγές σε 30 διαφορετικούς χώρους της πόλης, φιλοξενώντας περισσότερους από 300 διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενεργοποιούνται συνολικά 30 εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, υπαίθριοι και δημόσιοι. Σημαντικά κτίρια και βιομηχανικά μνημεία της πόλης ανακαινίζονται ή επαναλειτουργούν ως πολιτιστικοί χώροι σηματοδοτώντας την ΥλικήΠαρακαταθήκη του θεσμού.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.