Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων.
Μετά το πέρας των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ως ακολούθως:
Ερώτηση:
Κύριε Πρόεδρε, μια μακρά ημέρα με σημαντικές συναντήσεις. Είδατε τους επικεφαλής όλων των Ευρωπαϊκών θεσμών, ήταν και η πρώτη σας επαφή μαζί τους ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναπτύξατε και συγκεκριμένες προτάσεις, κυρίως για το Κυπριακό. Πώς αποτιμάτε τις επαφές;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις συναντήσεις, όπως είπατε με τους τρεις Προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συζήτηση που είχαμε. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι βλέπω να υπάρχει μία έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας σημαντικές συγκυρίες που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή, και εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να εργαστούμε από κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ένας κοινός στόχος και αυτό που συμφωνήσαμε είναι να είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους τρεις Προέδρους ακριβώς για να πετύχουμε αυτό που προανέφερα.
Ήταν σημαντικό και έπρεπε να ξεκινήσω με τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αυτήν τη στήριξη, αυτήν την υποστήριξη, αν θέλετε, της προσπάθειάς μας και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, η αυριανή μέρα είναι σημαντική, πρώτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ήδη βρίσκεται πάνω στην ημερήσια διάταξη, ότι θα γίνει από μέρους μου μια ενημέρωση. Θα ζητήσω ξεκάθαρα τη στήριξη, ειδικότερα από όλους αυτούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στη συνέχεια με διμερείς συναντήσεις μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες που δεν προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και, όπως συμφωνήσαμε και με τον Πρόεδρο Michel, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω συγκεκριμένα την πρότασή μας, η οποία επαναλαμβάνω, από την ανταπόκριση που έχω δει μέχρι στιγμής τουλάχιστον από τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων, δημιουργείται μια αισιοδοξία. Θα συνεχίσουμε, όμως, την προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.
Ερώτηση:
Είναι νωρίς να περιμένουμε στο αυριανό Συμβούλιο ή με τη λήξη του Συμβούλιου να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρότασή σας ή είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στις επόμενες ημέρες;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στα αυριανά συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα συζητούνται εδώ και καιρό, η ημερήσια διάταξη είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα ενημερώσω κάτω υπό την ενότητα «Άλλα Θέματα», αυτό ζήτησα κι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο μέχρι τις τουρκικές εκλογές για να ωριμάσει πολιτικά αυτή η πρόταση, αυτή μας η προσέγγιση, και να υλοποιηθεί, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο ενισχυμένος ρόλος από πλευράς της ΕΕ είναι ένας ρόλος που θέλω και δημόσια να πω ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, θέλουμε να είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς. Αλλά η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για όλους τους εμπλεκομένους στο Κυπριακό για να δημιουργηθεί μία «win-win» κατάσταση για όλους, μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση για όλους, και είναι ακριβώς αυτό που μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε, μέσα από την ανάπτυξη και την παρουσίαση της δικής μας πρότασης, οι συνομιλητές μας βλέπουν την προστιθέμενη αξία.
Ερώτηση:
Θέλετε να πούμε κάτι για το μεταναστευτικό, αυτά τα ζητήματα που είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα αλλά έχουν κι ένα ιδιαίτερο κυπριακό ενδιαφέρον, λόγω και του μεγάλου προβλήματος που έχουμε ως χώρα της πρώτης γραμμής, κ. Πρόεδρε;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Να αναφέρω ότι σε συζητήσεις που είχα και με τους τρεις Προέδρους, το μήνυμα που έχω μεταφέρει είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ένα μονοθεματικό κράτος μέλος. Έχουμε και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουμε σε όλα αυτά που συζητούνται. Και ένα από αυτά τα θέματα είναι και το μεταναστευτικό. Αναμένουμε την ανάπτυξη και την παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο υπάρχουν και σημαντικά άλλα θέματα, τα οποία επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως κράτος μέλος, ως υπεύθυνο κράτος μέλος, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Είτε αυτό αφορά την Ουκρανία και την παράνομη ρωσική εισβολή στη χώρα, που η θέση μας είναι ξεκάθαρη ενάντια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, είτε αφορά θέματα ανταγωνιστικότητας, είτε αφορά θέματα ενέργειας. Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό ζητούμενο είναι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Και ήταν ένα μήνυμα, το οποίο σήμερα μετέφερα στους συνομιλητές μου και είναι κάτι που επαναλαμβάνω μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και των Συμβουλίων που συμμετέχουν οι Υπουργοί, την ανάγκη μιας ουσιαστικής παρουσίας από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.