Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου – Άκαρπη η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών

Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου κλιμακώνονται επικινδυνα και τίποτα δεν δείχνει ικανό για να σταματήσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκανε καμιά προσπάθεια να εξωραΐσει την κατάσταση, βλέποντας την κατάσταση να παίρνει άσχημη τροπή, μετά και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στιε Βρυξέλλες.

Αντίθετα άφησε να διαφανεί αγωνία για το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Deutsche Welle.

«Δυστυχώς οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Και φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε, ίσως – ελπίζω όχι – μια κρίσιμη κατάσταση» ανέφερε χθες βράδυ ο Μπορέλ κάνοντας λόγο ακόμη και για κλιμάκωση.

«Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν σύντομα. Αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τις επαναληπτικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και να υπονομεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, για την εξομάλυνση των σχέσεων. Και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε να συμβεί. Ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει να συμβεί. Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και γι’ αυτό έχω παροτρύνει και τα δύο μέρη να βρουν τη λύση που θα επιτρέψει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν γρήγορα στους θεσμούς που εγκατέλειψαν τον περασμένο Νοέμβριο».

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ, που τώρα φαίνεται να απομακρύνεται έτι περαιτέρω.. Οι δύο πρωθυπουργοί Αλεξάντερ Βούτσιτς και Άλμπιν Κούρτι διαφώνησαν σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει περισσότερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η σερβική πλευρά το θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στα θεσμικά όργανα της Πρίστινας. Κάτι που ο κοσοβάρος πρωθυπουργός απορρίπτει, όπως είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση εξηγώντας τους λόγους.

Συνεργασία για αναζήτηση αγνοουμένων

«Διαφωνώ ριζικά με αυτό το σχέδιο, διότι αποτελεί άμεση συνέπεια της διακαούς επιθυμίας για μια αντίστοιχη Σερβική Δημοκρατία μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα πρότεινα ένα μοντέλο εξομάλυνσης, όπως αυτό που η Σερβία έχει ήδη με τη Δημοκρατία της Κροατίας. Διότι δεν υπάρχει εξομάλυνση, σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς αμοιβαία αναγνώριση, αλλά και χωρίς σοβαρή, ειλικρινή αντιμετώπιση της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων».

Ο Κούρτι υπογράμμισε επίσης ότι το σχέδιο για μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Είμαι πολύ ανήσυχος», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. «Είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Αντίθετα, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αναζήτηση αγνοούμενων από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο από το 1988 ως το 2000. Πρόκειται για 1621 περιπτώσεις. «Είμαστε έτοιμοι, αν εσείς μας πείτε ‘σκάψτε εκεί έξω’» είπε ο Κούρτι. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποί μας θαμμένοι. Θα το κάνουμε μαζί σας μέσα σε 24 ώρες. Είναι καλό για τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές μαζί (να) γνωρίζουν τη μοίρα των συγγενών τους, των παιδιών, πατεράδων, των μητέρων τους και όλων των άλλων. Και είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας μελλοντικής πιθανής συμφιλίωσης, αν φτάσουμε σε αυτή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ