Ηρώ Διώτη “Την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν κατεξοχήν κόμματα με μονοψήφιο ποσοστό αυτά που καθόρισαν την πολιτική ιστορία της χώρας”

*Υποψήφια ΜεΡΑ25 στη Λάρισα

Έχοντας υπάρξει στο παρελθόν βουλευτής για την πόλη της Λάρισας, και αφού παραιτήθηκε το 2015, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ηρώ Διώτη είναι ξανά φέτος υποψήφια, αυτή τη φορά με το ΜεΡΑ25. Η κα Διώτη μιλάει στο SPEAKNEWS και την Κατερίνα Μπιτλόγλου για τους λόγους που την οδήγησαν να θέσει ξανά υποψηφιότητα δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τονίζει ότι ότι δεν απουσίασε ποτέ από την ενεργό πολιτική.

Συνέντευξη: Κατερίνα Μπιτλόγλου

Κατεβαίνετε στις εκλογές με το ΜεΡΑ25, μετά από απουσία αρκετών ετών από την ενεργό πολιτική και τα βουλευτικά έδρανα. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την επάνοδο;

Δεν απουσίασα ποτέ από την ενεργό πολιτική. Η βουλευτική έδρα δεν είναι ο μόνος, και θα πρόσθετα, ούτε ο κύριος τρόπος πολιτικής παρέμβασης. Ενεργή πολιτικά μπορεί να είσαι στον χώρο δουλειάς, στο πανεπιστήμιο, στη γειτονιά, σε κάποιον σύλλογο, σε κινήματα. Αποφάσισα να θέσω ξανά υποψηφιότητα με το ΜεΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη με την σκέψη ότι θα μπορούσα να συμβάλω στην ενίσχυση ενός ρεύματος μέσα στην κοινωνία διεκδικητικού και ριζοσπαστικού, το οποίο να έρθει σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές και βαθιά αντιδημοκρατικές πολιτικές που ασκούνται σήμερα.

Για ένα κόμμα που δεν διεκδικεί την εξουσία, αλλά την είσοδό του στην βουλή, το ΜεΡΑ25 συγκεντρώνει πολλά πυρά από τα αντίπαλα κόμματα, αλλά και από μερίδα των ΜΜΕ. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι προκαλεί αυτές τις επιθέσεις;

Μετά το καλοκαίρι του 2015 και την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά συνολικά δέχτηκε μια συντριπτική ήττα και η κοινωνία βιώνει μια συντηρητική στροφή. Εκτιμώ, ότι οι επιθέσεις στο ΜεΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη γίνονται γιατί έχει διαχωριστεί από τη συνθήκη της ήττας και υπηρετεί με συνέπεια την ανάγκη να αντιπαραταχθούν πολιτικές αντίθετες από τις σημερινές στα ζητήματα της οικονομίας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της δημοκρατίας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Υπό αυτή την έννοια όποιος περιγράφει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση αντιπαραθετική στο παρασιτικό νεοφιλελεύθερο σύστημα, στοχοποιείται.

Πως σχολιάζετε την αυξημένη δημοτικότητα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι έχει το ΜεΡΑ25 στις νεαρές ηλικίες;

Τα νέα παιδιά δεν έχουν βιώσει κάτι άλλο ως πραγματικότητα παρά μια καθημερινότητα δύσκολη, αβίωτη, με ένα μέλλον που προδιαγράφεται δίχως προοπτική κι ελπίδα, με περιορισμούς δικαιωμάτων, κοινωνικής πρόνοιας, με λειψή παιδεία, σε έναν κόσμο γεμάτο βάρος, θυμό και οργή. Κάθε όνειρο τους να αναπνεύσουν, συνθλίβεται. Το ΜεΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη περιγράφει και διεκδικεί μια διαφορετική συνθήκη ζωής με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συμμετοχή, σε σύνδεση με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κινήματα, τις νέες τεχνολογίες, με λόγο απαλλαγμένο από τον σύνηθες, τον στεγνό και ξύλινο, οπότε οι νέοι άνθρωποι και με ενδιαφέρον το παρακολουθούν και συντάσσονται με ιδέες και προτάγματα που απαντάνε στις ανησυχίες τους.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας στην οποία εκλέγεστε, για τα οποία είστε έτοιμη να αγωνιστείτε;

Ο νομός Λάρισας είναι το κέντρο της αγροτικής παραγωγής και υπό αυτό το πρίσμα τα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα, τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων γενικότερα αλλά και η ενίσχυση της δημόσιας έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για όλα τα παραπάνω είναι κυρίαρχα. Ωστόσο, η κοινωνική συνθήκη της μεγάλης ανεργίας, ειδικά στους νέους ανθρώπους, των ιδιωτικοποιήσεων –το έγκλημα στα Τέμπη το απέδειξε με τρόπο συγκλονιστικό-της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και παιδείας είναι ζητήματα που τα βιώνουμε καθημερινά και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αναδειχθεί και να διεκδικηθεί μια άλλη πολιτική για όλα αυτά.

Συγκυβέρνηση: πιστεύετε σε αυτήν και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η κουλτούρα συνεργασίας είναι προϋπόθεση για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης, στο οποίο ειδικά στην Ελλάδα μας έβαλαν οι μονοκομματικές, ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις και η άρνηση συνεργασίας για λόγους κομματικής ιδιοτέλειας που συχνά συνδέεται με τη διαφθορά. Η όποια συνεργασία όμως γίνεται στη βάση συμφωνίας ενός κοινού πολιτικού προγράμματος και μιας κοινής αντίληψης για το ποιον οφείλει να υπηρετεί -σε ό,τι μας αφορά, τον κόσμο της εργασίας. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για μοίρασμα υπουργικών θέσεων ή για να «βγούνε τα κουκιά» ώστε να αλλάξουν απλά τα πρόσωπα, καθώς και η άσκηση πολιτικής δίχως κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο στις αποφάσεις αναπαράγει το αποτυχημένο μοντέλο εξουσίας και δεν δημιουργεί καμία προϋπόθεση για κοινωνική αλλαγή.

Έχετε ζήσει ως βουλευτής τα έντονα γεγονότα του 2015. Πιστεύετε ότι εκείνες οι μέρες βαραίνουν ακόμη στις αποφάσεις που θα πάρουν οι ψηφοφόροι;

Βαραίνει στις συνειδήσεις των αριστερών ανθρώπων και βαραίνει και στις συνειδήσεις πολλών άλλων των οποίων οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, δημιουργώντας το αφήγημα πώς είναι «όλοι ίδιοι». Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι ζούμε δεκαπέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, δεκατρία χρόνια σε καθεστώς μνημονίων, από τα οποία δε βγήκαμε ποτέ –μνημονιακοί νόμοι, αποφάσεις και διατάγματα ακόμα ισχύουν- και ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μια ανεξέλεγκτη, ανάλγητη και αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το βάρος της ζοφερής πραγματικότητας, της ανεργίας, της μείωσης μισθών, της ακρίβειας, των υπέρογκων λογαριασμών, της έλλειψης προοπτικής νομίζω ότι οφείλουμε να ζυγίσουμε. Υπό αυτή την έννοια η ενίσχυση του ΜεΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη που συγκρούεται με το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο και προτείνει πολιτικές ανακούφισης αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πως μπορεί ένα κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό και λίγους βουλευτές να επηρεάσει τις εξελίξεις και την πολιτική μιας χώρας;

Τα κόμματα είναι φορείς ιδεών και εκπροσωπούν συμφέροντα κοινωνικών τάξεων. Όσο περισσότερο αποκτούν ρίζες στην κοινωνία, όσο περισσότερο εκφράζουν τη φωνή των εργαζόμενων ανθρώπων, των πληττόμενων, των ευάλωτων, των αποκλεισμένων τόσο δυναμώνουν. Με γνώμονα λοιπόν τις ανάγκες όλων αυτών, οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η μαχητική αντιπολίτευση, η αποκάλυψη του τι πραγματικά σχεδιάζουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η ανάδειξη μιας άλλης πρότασης σε θεσμικό επίπεδο ανοίγουν δρόμο για ενδυνάμωση εστιών αντίστασης στην κοινωνία που θέτει αιτήματα, τα διεκδικεί και κατακτά μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες. Ωστόσο, θα ήθελα να θυμίσω ότι είτε για καλό, είτε για κακό, την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν κατεξοχήν κόμματα με μονοψήφιο ποσοστό αυτά που καθόρισαν την πολιτική ιστορία της χώρας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ