Νίκος Μαραντζίδης “Οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ώριμες εδώ και καιρό”

Ο πολιτικός επιστήμων Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δημόσιες παρεμβάσεις του που δεν περνούν απαρατήρητες, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, για τα βασικά θέματα που θα επηρεάσουν την απόφαση των ψηφοφόρων, για την εκλογική συμπεριφορά που αναμένεται από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους, και βεβαίως για την απλή αναλογική, και το αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα.

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Κύριε Μαραντζίδη, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαιου;

Όπως σε όλες τις εκλογές, έτσι και σε αυτές, το κυρίαρχο ζήτημα είναι το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα, και ποιον πολιτικό προσανατολισμό την επόμενη των εκλογών. Είναι προφανές πως από τη μιά ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία, ενώ από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση, βασικά, προτείνει μια εναλλακτική πρόταση, που την ονομάζει “προοδευτική κυβέρνηση”.

Ποια πιστεύετε οτι είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα επηρεάσουν την ψήφο; Εθνικά θέματα, οικονομία, υγεία, παιδεία, ή κάτι άλλο;

Τρία ζητήματα ήδη έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα: α) η οικονομία και ειδικότερα η ακρίβεια, β) το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης σε θέματα καθημερινής ζωής του πολίτη και γ) το ζήτημα του κράτους δικαίου, της διαφθοράς και του αισθήματος πολλών πολιτών πως έχουμε ένα κράτος που κυριαρχείται από πελατειασμό, νεποτισμό και ευνοιοκρατία. Επιπλέον υπάρχει το γνωστό ερώτημα που τίθεται σε κάθε εκλογή όπου η κυβέρνηση έχει κάνει μια μόνο τετραετία: θα της δώσει το εκλογικό σώμα δεύτερη ευκαιρία; Πριν από την εποχή των μνημονίων οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα (με την εξαίρεση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη του 1990-1993) επιτύγχαναν να πάρουν αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία.

Με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα, πόσα και ποια κόμματα αναμένεται να μπουν στην επόμενη βουλή;

Σίγουρα φαίνεται πως θα μπουν τα υπάρχοντα έξι κόμματα στη βουλή: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση. Θα φανεί εαν προστεθεί και ένα ακόμη από το χώρο της άκρας δεξιάς ή όχι.

Η απλή αναλογική θα μας αποχαιρετήσει μετά τις 21 Μαΐου. Εσείς είστε υπέρ η κατά; Πιστεύετε θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον;

Είναι πολύ πιθανό η αναλογική να μην αποδώσει καρπούς σε αυτές τις εκλογές, όχι επειδή θα φταίει η αναλογική αλλά οι μικρόνοες και κουτοπόνηρες τακτικές των πολιτικών κομμάτων. Είμαι ένας συνεπής υποστηρικτής της αναλογικής εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο χάρη στην απλή αναλογική μπορούμε να μπούμε στο δρόμο των συνεργασιών, της μείωσης της πόλωσης και γενικότερα να ακολουθήσουμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό δρόμο στον τρόπο που συμπεριφέρονται και πολιτεύονται τα πολιτικά μας κόμματα.

Έχει εμπεδωθεί ότι θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές το καλοκαίρι. Υπάρχει όμως πιθανότητα να έχουμε και τρίτη κάλπη;

Δεν το νομίζω. Η τρίτη κάλπη χρησιμοποιείται προφανώς ως μπαμπούλας. Θεωρώ εξωφρενικό μόνο και μόνο που το συζητάμε.

Ειναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος τόσο σημαντική για το ελληνικό πολιτικο συστημα; Πως θα ωριμάσουν οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλαδα;

Αντιθέτως θεωρώ την αυτοδυναμία το σίγουρο δρόμο προς την επόμενη καταστροφή και κρίση. Κυβερνήσεις αυτοδυναμίας οδήγησαν στην χρεοκοπία και τα μνημόνια φερειπείν. Οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ώριμες εδώ και καιρό. Κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα μακράς πνοής, που έβγαλαν τη χώρα από τη λάσπη της κρίσης και των μνημονίων, είχαμε συνεχώς από το 2011 μέχρι το 2019. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας αναζητούνται σε συνθήκες κρίσης, δεν αναζητούνται σε συνθήκες ομαλότητας. Είναι τέτοιος ο εγωισμός των κυβερνώντων αλλά και η μυωπική πολιτική των μικρότερων κομμάτων που εντυπωσιάζεται κανείς.

Οι πρωταγωνιστές του 2015, Τσίπρας και Βαρουφάκης, είναι ξανά παρόντες. Πιστεύετε οτι όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο βαραίνουν ακόμη στις αποφασεις των ψηφοφόρων;

Ναι πιστεύω πως ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, άλλοι αρνητικά και άλλοι θετικά, διαμορφώνουν εκλογικές στάσεις με βάση εκείνη την περίοδο.

Τι περιμενετε απο τους 450.000 και πλέον νέους ψηφοφόρους; Θα προσέλθουν στις κάλπες; Θα είναι η ψήφος τους αντισυστημική;

Ελπίζω πως θα προσέλθουν όσο μαζικότερα γίνεται. Η νεανική πολιτική συμπεριφορά είναι κατά βάση πιο ριζοσπαστική από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οπότε αναμένω να είναι πολύ περισσότερο αριστερόστροφη συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων σχηματίζει μια σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα των εκλογών, ιδίως σε οτι αφορά 1ο, 2ο και 3ο κόμμα. Υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις στις 21/5, και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις. Εξάλλου έχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες οπότε είναι πολύ νωρίς να θεωρούμε πως το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε οριστικά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ