Τη σκυτάλη τώρα παίρνει -σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του νέου νόμου- η Σύγκλητος του τμήματος που καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι τα πέντε αυτά μέλη.
Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου που μετρά 15 μέλη στο ΠΑΜΑΚ, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρύτανης και οι τρεις αντιπρυτάνεις.
Πάντως, τα εσωτερικά μέλη συνεδρίασαν για πέμπτη φορά σήμερα, όπως είχε αποφασιστεί, αλλά οι συσχετισμοί ήρθαν ξανά τρεις προς τρεις, γεγονός που οδήγησε για ακόμα μία φορά τη διαδικασία σε τέλμα.
Να σημειωθεί πως οι νέες διατάξεις προστέθηκαν στον νόμο 4957/2022 λίγο πριν διαλυθεί η παλιά Βουλή και έχει δημιουργήσει αναταραχές στην πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς, όπως αναφέρουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί, λειτουργεί φωτογραφικά.
Η τροποποίηση προβλέπει πως εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου. Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.