
του Κωνσταντίνου Σκαρλάτου*
Κάθε καλοκαίρι ξεκινάει η συζήτηση για τους συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πρόκειται για συζήτηση που σχετίζεται με τις επιλογές του καθενός, είτε έχει γευτεί την επιτυχία είτε έχει βρεθεί εκτός της βασικής του επιλογής. Στη δεύτερη περίπτωση, οι περισσότεροι αποφασίζουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας άμεσα αφήνοντας πίσω τα μαθητικά χρόνια χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερες προοπτικές. Μια τέτοια απόφαση, όμως, είναι βεβιασμένη, αν δεν έχουν συνυπολογιστεί όλες οι εναλλακτικές.
Αρχικά, η πλέον αναμφισβήτητη είναι η επανάληψη της διαδικασίας από την αρχή. Όσο στρεσογόνος και πιεστική κι αν ήταν η τελευταία χρόνια, το να ξαναδώσει κάποιος είναι βασική εναλλακτική. Καταρχάς, γνωρίζει ήδη μεγάλο κομμάτι της ύλης και δεν ξεκινάει εκ του μηδενός. Επίσης, είναι πιο σοφός, αφού γνωρίζει τι να περιμένει από κάθε μάθημα, κεφάλαιο ή επανάληψη αποφεύγοντας τους λαθεμένους χειρισμούς. Τέλος, δεν έχει σχολικές υποχρεώσεις και μπορεί να δεσμευτεί πιο έντονα στη νέα του προσπάθεια.
Εναλλακτικά, προσφέρεται η δυνατότητα της συμπλήρωσης μηχανογραφικού την επόμενη χρονιά με το 10% με τον ίδιο βαθμό (6% την πρώτη χρονιά και 4% την επόμενη). Αυτή η επιλογή προκρίνεται κυρίως για ολους όσων οι επιδόσεις απέχουν ελάχιστα από τη βασική επιλογή σπουδών. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, δεν είναι εξασφαλισμένο, πρέπει όμως να γνωρίζουν οι υποψήφιοι όλες τις εναλλακτικές λύσεις.
Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει της προσοχής μας πως μαζί με το “κλασικό” μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια, προσφέρεται η δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού για είσοδο στα κρατικά Ι.Ε.Κ. Πρόκειται για ιδρύματα με πολλές τεχνικές ειδικότητες (προγράμματα 4 εξαμήνων) στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας χωρίς περιορισμό στις δηλωθείσες προτιμήσεις.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για τα δημόσια (δωρεάν) πανεπιστήμια της Κύπρου με τον βαθμό που έχουν ήδη εξασφαλίσει. Πρόκειται για ιδρύματα εγνωσμένης αξίας που προσφέρουν πτυχία με άμεση αναγνώριση σε Ελλάδα και Ε.Ε. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν μέχρι 10 τμήματα από τις προσφερόμενες ομάδες (Ανθρωπιστικών, Θετικών και Οικονομίας -Πληροφορικής) με βάση το πεδίο στο οποίο έχουν ήδη εξεταστεί.
Τέλος, υπάρχει και η εναλλακτική των ιδιωτικών ιδρυμάτων (Κολέγια και Πανεπιστήμια) στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, οι σπουδές σε Οικονομικά και Πληροφορική θεωρούνται πολύ υψηλού επιπέδου. Ως προς τα ιδρύματα εξωτερικού χρειάζεται λεπτομερής πληροφόρηση και προσανατολισμός από επαγγελματίες, ώστε να γίνει η αρτιότερη επιλογή.
Εύκολα, λοιπόν, εξάγεται το συμπέρασμα πως υπάρχουν αξιόπιστα εναλλακτικά μονοπάτια για όποιον είναι έτοιμος να προοδεύσει. Σε κάθε περίπτωση, η καταρτισμένη καθοδήγηση είναι απαιτητή και οδηγεί σε ασφαλέστερες αποφάσεις.
*Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
