Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας μιλάει με το SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τα προβλήματα της καθημερινότητας που επείγει η λύση τους, για την αναγκαιότητα των μεγάλων έργων, για την ανάγκη μητροπολιτικής διοίκησης για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, και για το όραμά που έχει ο ίδιος για την πόλη.
Κύριε Πέγκα, γιατί ένας επιχειρηματίας θέλει να γίνει Δήμαρχος;
Γιατί όχι; Ίσα ίσα που πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ασχολούνται με τα κοινά οι άνθρωποι που έχουν δραστηριοποιηθεί στο επιχειρείν. Στον επιχειρηματικό στίβο τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένα, θέλει καθημερινό αγώνα και άπειρες ώρες δουλειάς, ρισκάρεις τα δικά σου χρήματα και έχεις την ευθύνη των ανθρώπων που απασχολείς. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, να τολμάς, να αποφασίζεις γρήγορα, να ελίσσεσαι και να φέρνεις αποτελέσματα. Η δημιουργική δύναμη και η διοικητική ικανότητα ενός ελεύθερου επαγγελματία είναι πολύτιμες δεξιότητες για κάποιον που θέλει να ασκήσει δημόσια διοίκηση. Εγώ έχω εμπειρία και από τα δύο πεδία. Δραστηριοποιούμαι πάνω από 25 χρόνια στο επιχειρείν και έχω εμπειρία του πώς διοικείται ένας δήμος, καθώς την περίοδο 2011-2019 διετέλεσα αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία μου θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν και με εκλέξουν δήμαρχο.
Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης;
Δεν άντεχα να βλέπω τη Θεσσαλονίκη να βουλιάζει στην παρακμή. Ένιωσα ότι κάτι πρέπει να κάνω. Άφησα πίσω τη δουλειά μου, έχασα πολύτιμο χρόνο με την νεογέννητη κόρη μου και μπήκα σε αυτόν τον δύσκολο και ωραίο αγώνα. Με πίστεψαν και με εμπιστεύτηκαν νέοι άνθρωποι και άνθρωποι με μακρά αυτοδιοικητική πορεία και συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, ένα ψηφοδέλτιο νίκης, για να αλλάξει σελίδα ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και χρήζουν άμεσης λύσης;
Αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού είναι φυσικά το θέμα της καθαριότητας. Η πόλη είναι στα χειρότερα της, με ξέχειλους κάδους και ογκώδη να γεμίζουν τα πεζοδρόμια. Ποτέ δεν θυμάμαι τέτοια παραμέληση. Εκεί δεν υποσχόμαστε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα στις πρώτες 100 μέρες, όποιος το υπόσχεται αυτό δεν λέει αλήθεια στους πολίτες. Όμως με ένα επιχειρησιακό σχέδιο, σωστή χρήση των πόρων και πολλή δουλειά, μαζί με τους εργαζόμενους θα καταφέρουμε να ανατάξουμε την υπηρεσία καθαριότητας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μακροπρόθεσμο
Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι σας σε περίπτωση εκλογής σας;
Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας ο δημόσιος χώρος και το πράσινο. Συμβολικά, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις θα είναι να δώσουμε ξανά στην πλατεία Ελευθερίας τον χαρακτήρα της πλατείας, όπου θα δημιουργηθεί ένα πάρκο μνήμης. Επίσης, θα κάνουμε έναν ευρύ διάλογο με τους επιχειρηματίες της εστίασης και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να γίνει σαφές ότι η ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημόσιου χώρου δεν θα γίνει ανεκτή. Ως προς το πράσινο, θα διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους και θα ζητήσουμε τη συνδρομή του ΑΠΘ ώστε να προχωρήσουμε σε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, για να αντισταθμίσουμε τα εκατοντάδες δέντρα που κόπηκαν χωρίς λόγο από την παρούσα διοίκηση. Επίσης σκοπεύουμε να αξιολογήσουμε με δίκαιο τρόπο τους εργαζόμενους στο δήμο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε ένας βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Θεσσαλονίκη;
Μια Θεσσαλονίκη με ποιότητα ζωής αντίστοιχη των ευρωπαϊκών πόλεων: καθαρή, πράσινη και προσβάσιμη, με φροντισμένα δημόσια σχολεία και δημόσιους χώρους. Μια πόλη εξωστρεφής, που θα αναπτύσσεται και θα προσελκύει επενδυτές, μια πόλη που θα δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους της να μείνουν εδώ. Μια πόλη που θα καμαρώνει για το πολυπολιτισμικό παρελθόν της και θα στηρίζει ενεργά την συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές αφετηρίες, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Που στέκεστε εσείς και η παράταξή σας, σχετικά με τα μεγάλα έργα που έχουν προκηρυχθεί (flyover, ανάπλαση ΔΕΘ, παραλιακό μέτωπο, Αριστοτέλους κλπ.). Στηρίζετε, ή υπάρχει κάποιο έργο που θεωρείτε πως είναι αχρείαστο, ή που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει;
Αχρείαστο θεωρώ το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους. Δεν αλλάζεις την πιο μεγάλη και εμβληματική πλατεία της πόλης. Κανείς δήμαρχος δεν διανοήθηκε να αλλάξει την Piazza Venezia στη Ρώμη ή την Grand Place στις Βρυξέλλες επειδή “τα έχει τα χρονάκια της”. Η Αριστοτέλους χρειάζεται συντήρηση και φροντίδα, όχι να γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο για χρόνια και στο τέλος να χάσει τον χαρακτήρα της.
Για τη ΔΕΘ θα πρέπει να δούμε αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο της ανάπλασης, γιατί αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να βρεθούν πολύ σημαντικά κεφάλαια και μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει δυσκολία. Εμείς, φυσικά ονειρευόμαστε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης μας σε συνδυασμό με το χώρο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Όσο για το fly over μακροπρόθεσμα θα αποσυμφορήσει την περιφερειακή οδό, αλλά στο μεταξύ περιμένει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Φοβάμαι ότι αναζητούνται λύσεις της τελευταίας στιγμής για να μην φανεί ότι η πόλη είναι παντελώς ανέτοιμη για να δεχτεί τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο.
Προσωπικά, θεωρώ, ότι πρώτα πρέπει να λυθούν τα βασικά θέματα της καθημερινότητας (καθαριότητα, μετακίνηση, δημόσιο σχολείο, προσβασιμότητα και ανάπτυξη) γιατί αυτά είναι που θα οδηγήσουν σε μια νέα Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα οι αρχές της πόλης, και που πιστεύετε πως μπορούν να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη;
Αυτό που διαπιστώνω στις επαφές μου με ανθρώπους και ομάδες της πόλης είναι ότι η δημοτική αρχή δεν ήταν ποτέ εκεί, για να ακούσει τα προβλήματα τους, για να συζητήσει τις ιδέες τους. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού είχα καταφέρει να συσπειρώσω νέους, εμπνευσμένους και δημιουργικούς ανθρώπους και μαζί να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή στην πολιτιστική πολιτική και στην κουλτούρα της πόλης. Ως αντιδήμαρχος Τουρισμού έφερα στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους του τουρισμού και συνεργαστήκαμε για την εξωστρέφεια της πόλης. Αυτή η συνεργασία έφερε το εκπληκτικό αποτέλεσμα, με το άνοιγα της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό, την έλευση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις. Άρα ξέρω να αξιοποιώ τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Στη “Θεσσαλονίκη για Όλους” σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ώστε η κοινωνία των πολιτών να είμαι σύμμαχος στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε.
Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τους όμορους Δήμους, για ένα σχέδιο συνολικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ως ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα;
Πιστεύουμε πολύ στον μητροπολιτικό χαρακτήρα διοίκησης της στο πολεοδομικό συγκρότημα. Μέχρι να θεσπιστεί το νομοθετικό ανάλογο πλαίσιο, να δοθούν πόροι και αρμοδιότητες, σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν τα οφέλη της μητροπολιτικής διοίκησης. Για παράδειγμα θα επιδιώξουμε την σύσταση Συμβουλίου Περιβάλλοντος σε μητροπολιτικό επίπεδο, που θα συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων και οργανώσεων που εμπλέκονται στα θέματα του περιβάλλοντος και θα καθορίζει μια ενιαία πολιτική βασιζόμενη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.