Θα αλλάξει, στο πλαίσιο της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο παντορροϊκός αγωγός που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30 και μεταφέρει όμβρια και ακάθαρτα, καθώς εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αντέξει σε κάποιο μελλοντικό ισχυρό καιρικό φαινόμενο. Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO AE, Kυριάκος Ποζρικίδης, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του Economist με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με την HELEXPO.
«Κάτω από το εκθεσιακό κέντρο περνάει ένας αγωγός, ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30, έχει διάμετρο 2 μέτρα επί 1,5, είναι χτιστός τσιμεντένιος, είναι παντορροϊκός και μεταφέρει όμβρια και ακάθαρτα. Μέχρι πριν από μία πενταετία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Με την κλιματική αλλαγή βλέπουμε ότι ο όγκος των υδάτων από τις βροχές έχει υπερδιπλασιαστεί και αυτός ο αγωγός πλέον ίσως να μην αντέξει σε ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Κάναμε τη μελέτη με την ΕΥΑΘ και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πολύ σύντομα στο πλαίσιο της ανάπλασης θα αλλάξει αυτός ο αγωγός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υλοποιούνται δεκάδες μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και στις επτά περιφερειακές ενότητες, που εκτιμάται ότι θα θωρακίσουν περαιτέρω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχουν επιπλέον πόροι και ένας πολύ μελετημένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση φαινομένων που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για τα επόμενα δύο χρόνια».
Εξάλλου, όπως είπε, υπάρχουν 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που είναι αναγκαία και προβλέπονται σε ένα επικαιροποιημένο master plan όπου απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσής τους πριν το 2030. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΑΘ και συνεχίζει τη συνεργασία της με όλους τους υπόλοιπους εταίρους για το πώς μπορούμε αυτές τις υποδομές που εδώ και χρόνια υπάρχουν να τις βελτιώσουμε από τη στιγμή που θα αναπλαστεί η ΔΕΘ, ώστε να μην μείνουμε σε έναν αγωγό που σίγουρα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει καιρικά φαινόμενα τα οποία ήδη ζούμε» πρόσθεσε.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Economist, o Alasdair Ross (countries editor, «The World Ahead» του The Economist), επισήμανε ότι αυτό το συνέδριο θα είναι πάντα επίκαιρο καθώς όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν το παγκόσμιο κλίμα και ενισχύουν την ένταση και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών. Ο ίδιος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τους ανθρώπους που χάθηκαν και για όσους έχασαν συνανθρώπους τους, το βιος τους και τις περιουσίες τους, και τόνισε ότι η δουλειά αντιμετώπισης των καταστροφών και προετοιμασίας για μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα έχει ήδη ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι η πρόβλεψη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και θα πρέπει να δούμε το φαινόμενο προτού έρθει και όχι μετά.
Την ανάγκη θωράκισης και στελέχωσης της πολιτικής προστασίας με εξειδικευμένα άτομα ώστε να μπορεί η πολιτεία να ανταπεξέλθει σε έντονα καιρικά φαινόμενα, υπογράμμισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης. Ο ίδιος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης στους ανθρώπους που δοκιμάζονται στη Θεσσαλία και ανέφερε ότι από τις 8 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια όλο το 24ωρο και ήδη έχει συλλεχθεί ένας ικανοποιητικός όγκος αγαθών.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, το Λίβανο τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Π.Γ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.