Ο Νίκος Χαραλάμπους, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Χρήστου Παπαστεργίου, μιλάει στο speaknews.gr για τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα, σημειώνει τα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και παρουσιάζει τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια.
Κύριε Χαραλάμπους, κατεβαίνετε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Παπαστεργίου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα;
Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) είπε: «Κι αν πλήθος τ’ άσχημα, κι αν τα άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις ΕΣΥ, ΕΓΩ φτάνω, να δοθεί νόημα στων πολιτών την ύπαρξη, ένας φτάνει!!».
Καιρός λοιπόν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ν’ ακούσωμεν την λαλιά. Είδατε κανένα σπουδαίο έργο τα τελευταία 13 χρόνια (2010-2023) δυναστείας Ψωμιάδη-Τζιτζικώστα στην Π.Κ.Μ.; Ίδια περπατησιά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, παρά το αρνητικό πρόσημο και την αναπτυξιακή στασιμότητα, η Π.Κ.Μ. έχει πράγματι την προοπτική για ένα καλύτερο Μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν, αρκεί να πάρουν την κατάλληλη αξία με συγκεκριμένες πράξεις στις υποδομές. Να ξεσκεπαστεί λοιπόν η από το 2010 «ΚΑΤΣΑΡΟΛΛΑ» της διοίκησης Π.Κ.Μ. με συντήρηση, αυταρχικότητα… Χωρίς όνειρο – χωρίς καμιά προσδοκία. Μια αδειανή θορυβώδης κατσαρόλλα. Δύο φορές εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα κινδυνέψαμε να πνιγούμε στα Ρέματα της Πυλαίας, με πλημμυρισμένα τα υπόγεια και μεγάλη οικονομική ζημιά σε είδη οικοσκευής όπως και των γειτόνων, σε αυτούς και τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους. Και σαν Γεωπόνος σκεπτόμενος: Τα αγριογούρουνα έφτασαν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θα μας πουν γιατί πήγαμε και κτίσαμε εκεί όπως μας είπαν ότι κτίσαμε στα Ρέματα. (Μα τα νερά εσείς μας τα φέρατε στο σπίτι). Αυτά εν ολίγοις για τους λόγους που με ώθησαν να θέσω υποψηφιότητα – γιατί οι λόγοι είναι πολλοί και θα μπορούσα να γράφω μέχρι Αύριο.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για εσάς;
Οι ψηφοφόροι που με γνωρίζουν δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τίποτε για μένα. Με ξέρουν καλά. Εξάλλου στην κάρτα μου έγραψα: Μη με ψηφίσετε αλλά πάτε να ψηφίσετε ΠΡΑΞΕΙΣ για τη Μακεδονία (και το εννοώ). Γιατί η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι αποστολή. Εϊναι λειτούργημα. Και για να γίνει η αλλαγή χρειάζονται Πράξεις – Πράξεις – Πράξεις για την Μακεδονία με τον Χρήστο Παπαστεργίου. Αλλά για τους ψηφοφόρους που δεν με γνωρίζουν να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες από τις δράσεις μου που με κάνουν περήφανο μέχρι τώρα.
1. Εθελοντής 1963. Μαθητής Γεωργικού Γυμνασίου Μόρφου. Τηλεφωνητής Παρατηρητηρίων Φυλακίων στο ΣΥΡΙΑΝΟΧΩΡΙ (12 χρονών).
2. Εθελοντής 1967. Μαθητής Γεωργικού Γυμνασίου Μόρφου (16 χρονών).
3. Συμμετοχή στον Πόλεμο του 1974. Εθελοντής φοιτητής Γεωπονίας.
4. Ίδρυση συλλόγου Κυπρίων προσφύγων φοιτητών Θεσσαλονίκης 1974-1978.
5. Γενικά η Υπαλληλία μου στο Υπουργείο ΓΕΩΡΓΙΑΣ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Γιαννιτσά-Θεσσαλονίκη) επί 33 χρόνια ως Λειτούργημα. Σαν Γεωργικός Λειτουργός υπέγραφα, όχι σαν Γεωπόνος.
«Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής».
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Πως πιστεύετε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.
1) Ο ΟΑΣΘ πρέπει να βγει από το τέλμα. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και δικαιούται να κινείται με Ακρίβεια – Ασφάλεια – Άνεση.
2) Στον τομέα οδικών έργων της Οδικής Ασφάλειας η διοίκηση Τζιτζικώστα έχει αποτύχει εντελώς. Όρα: Θανατηφόρα τροχαία στο οδικό δίκτυο Ευζώνων-Θεσσαλονίκης.
3) Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης. Πού βρίσκονται οι εξαγγελίες όλου του Μετώπου από Καλοχώρι ως την Περαία; Δυστυχώς ούτε στα χαρτιά. Μόνο λόγια. Συγκρίνετέ το με το Παραλιακό Μέτωπο της Γλυφάδας (Πράσινο – Ποδηλατόδρομος – Χώροι Άθλησης-αναψυχής).
4) Οδική Σήμανση: Για να μπορεί ένας ξένος τουρίστας να επισκεφθεί γρήγορα και με ασφάλεια τους εμβληματικούς χώρους της Κ. Μακεδονίας. Βεργίνα – Αρχαία Πέλλα – Αμφίπολη (παραμένουν χωματόδρομοι και Επικίνδυνοι).
5) Πρωτογενής Τομέας Γεωργία-Κτηνοτροφία (Μηδέν). Ούτε καν ένα φράγμα στον ορεινό όγκο Σοχού.
6) Ρέματα. Κίνδυνος να πνιγούν προσεχώς κάτοικοι στην Πυλαία-Ευκαρπία και αλλού (Αυτοψία μόνο στο 3,5%) των Ρεμάτων της Περιφέρειας.
7) Μακεδονική Κουζίνα – Ουνέσκο (επί 5 χρόνια υποβάλλει φάκελο στην Αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για Προέγκριση και η Φίλα Προσκείμενη Επιτροπή απορρίπτει τον Φάκελο).
8) Μακεδονικό Μνημείο Καστά (ανακαλύφθηκε το 2014). Είμαστε λίγο πριν το 2024. Είδατε τίποτα; (ακόμα Χωματόδρομος).
9) Έναρξη Σχολικής χρονιάς (τα ίδια προβλήματα μεταφοράς μαθητών).
10) Η Θεσσαλονίκη αναπνέει δηλητήριο. Μεγάλη Έρευνα του Guardian δείχνει η πόλη να ξεπερνά πολύ τα όρια Ασφάλειας που θέτουν Ε.Ε. και Π.Ο.Υ. Από το Μάιο υπάρχει καταδικαστική απόφαση.
Το μέλλον της Μακεδονίας δεν χωρά σε μονολόγους, αγιογραφίες ούτε πελατειακά δίκτυα. Δείτε το Α.Ε.Π. της Περιφέρειας. Τους copy paste απολογισμούς. Τους Μειωμένους Ευρωπαϊκούς Πόρους και απορροφήσεις. Την κοροϊδία με το FLY OVER και την ΕΡΤ3. Αλλαγή φρουράς λοιπόν από καινούργιους ανθρώπους καλογυαλισμένους–καθαρούς με αρχές και Αξίες. Γνώση των Θεμάτων – Προκλήσεων – Πρακτικών Λύσεων – Ιεράρχηση Ζητημάτων – Έργα Υποδομών – Προτεραιότητα οι άνθρωποθ του Τόπου, όχι η εικόνα. Πράξεις για την Μακεδονία με μπροστάρη- οδηγό τον Γιατρό Χρήστο Παπαστεργίου που μπορεί να γιατρέψει και επουλώσει τις «πληγές» της Μακεδονίας μας.
Ποιοι είναι για εσάς οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια;
Οι κυριότεροι Άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, είναι αυτοί που ανέφερε ο Υποψήφιός μας Περιφερειάρχης, ικανός γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εργατικός και Ταπεινός Χρήστος Παπαστεργίου και είναι:
10 Άξονες για την Μακεδονία του 21ου αιώνα
-
Επένδυση στις Υποδομές
-
Για τη νέα γενιά και την οικογένεια
-
Αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκ΄νω πόρων
-
Προστασία Περιβάλλοντος – Βιώσιμη Ανάπτυξη
-
Ευφυής σύγχρονη και αποτελεσματική Κ.Μ.
-
Δημόσια Υγεία στο επίκεντρο
-
Οικονομική ανάπτυξη με θέσεις εργασίας
-
Χωροταξικός σχεδιασμός
-
Για την κοινωνική συνοχή
-
Πολιτισμός και τουρισμός