Ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανολόγος – Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνοτουρκικά, στον απόηχο των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, και εν όψει των συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη, και τονίζει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία γίνονται απλά για να κερδίσουν χρόνο και οι δύο, και πως το μομέντουμ δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε διευθέτηση.
Σε τι μας έκανε σοφότερους η συνάντηση που είχαν πρόσφτα οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη;
Για κάποιο λόγο έχουμε αποφασίσει να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι, όπως λέει η παλιά παροιμία. Κάπως έτσι αποφασίσαμε ότι τα ξεχνάμε όλα, δίνουμε συγχωροχάρτι και δίνουμε άλλη μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Βεβαίως μέχρι τώρα, διαχρονικά στην ιστορία, τέτοια δείγματα καλοπιστίας από τη μεριά της Ελλάδας, εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως αδυναμία και το μόνο που κάνει είναι να την αποθρασύνει. Στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα για την Τουρκία. Απλώς για διαφορετικούς λόγους και εμείς και η Τουρκία κάνουμε ότι μιλούμε, αμφότεροι για να κερδίσουμε χρόνο. Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα της Νέας Υόρκης ότι η Χάγη είναι μακριά, αυτομάτως λέει σε όλους τους αναλυτές μην προτρέχετε και γράφετε άρθρα ότι είναι το κατάλληλο μομέντουμ να τα βρούμε με τη Τουρκία. Συζητάμε, αλλά δεν είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να πάμε στη Χάγη. Γνωρίζοντας προφανώς ο έλληνας πρωθυπουργός, ότι ακόμη και αν πηγαίναμε στη Χάγη, η Τουρκία δεν δεσμεύεται να τηρήσει την όποια απόφαση. Όπως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, που τα γράφει στα παλιά της υποδήματα, ή όπως πριν ένα μήνα, που πήραν οι τουρκοκύπριοι παραμάζωμα με τις μπουλντόζες την δύναμη του ΟΗΕ και δεν αντέδρασε ουσιαστικά κανείς.
Γιατί όμως συνομιλούμε; Αν η Ελλάδα συνομιλεί με την Τουρκία για να κερδίσει χρόνο ούτως ώστε να έχει την Τουρκία σε ύφεση, να μην κάνει παραβιάσεις στον αέρα του Αιγαίου, και άρα λοιπόν να μην καταπονούνται τα αεροπλάνα μας και οι πιλότοι μας και γενικώς να έχουμε ένα μορατόριουμ, καλώς το κάνουμε αυτό για να κερδίσουμε χρόνο. Για να πάρουμε μια καλύτερη poll position όπως το λένε στη Φόρμουλα 1, ούτως ώστε στον αγώνα που έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία να είμαστε σε καλύτερη θέση, να κερδίσουμε χρόνο για να φτιάξουμε ακόμα καλύτερες συμμαχίες και να εξολιστούμε σε περίπτωση που αποφασίσει η Τουρκία να συγκρουστεί με την Ελλάδα, παρότι είμαστε δύο χώρες του ΝΑΤΟ, σύμμαχοι δηλαδή υποτίθεται. Εντούτοις πρέπει να προετοιμαζόμαστε διότι ο φόβος φυλάει τα έρμα. Και είδαμε τι συνέβη με το αδελφό έθνος των Τούρκων, τους Αζέρους, οι οποίοι αναίμακτα ξεκληρίζουν και διώχνουν τους Αρμένιους από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κάτι το οποίο πολύ θα ήθελε και η Τουρκία, αναίμακτα δηλαδή να κερδίσει από την Ελλάδα όσα περισσότερα μπορεί.
Αναφερθήκατε σε κάποιους που πιστεύουν ότι τώρα είναι σωστό το μομέντουμ. Σε τι πιστεύετε ότι συνίσταται αυτό το μομέντουμ;
Δεν έχουμε κανένα δείγμα ότι είναι τώρα σωστό το μομέντουμ. Έτσι το βάπτισαν κάποιοι και λένε να προχωρήσουμε να τα βρούμε. Και όπως εξήγησα συζητάμε ο καθένας για άλλους λόγους, και της Τουρκίας μέχρι τώρα της βγαίνει. Δηλαδή γνώριζε ότι ο Μενέντεζ ήταν υπό έλεγχο τον τελευταίο χρόνο και ότι πιθανολογείτο άσκηση ποινικής δίωξης όπως και έγινε. Δεν αποκλείεται την υπόθεση Μενέντεζ που σχετίζεται με Αιγύπτιους, να την έχουν στήσει από κοινού οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αν όχι της Αιγύπτου τουλάχιστον οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που κατοικοεδρεύουν στην Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση, η καλόπιστη συζήτηση της Τουρκίας με εμάς, την έκανε να κερδίσει χρόνο, και τώρα που παραιτήθηκε ο Μενέντεζ από την προεδρία της επιτροπής, ένα μεγάλο ανάχωμα για να μην πάρει τα F-16 η Τουρκία, αφαιρέθηκε. Δείχνοντας μάλιστα ότι είναι καλός σύμμαχος, ήρεμος γείτονας. Τους το δώσαμε κι εμείς αυτό, λέγοντας “ορίστε, συζητάμε”, άρα αποδεσμεύουμε έτσι την επιτροπή και το Κογκρέσο στην Αμερική, να της δώσει τα F-16, όχι για να τα στρέψει κατά της Ελλάδος, αλλά στα πλαίσια αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι η Τουρκία ειναι μια νατοϊκή χώρα και το ΝΑΤΟ σε τακτά χρονικά διαστήματα επικαιροποιεί τα οπλικά του συστήματα.
Αναλύθηκαν πολύ δύο πρόσφατες αποστροφές του λόγου του πρωθυπουργού. Η μία αφορούσε το ότι σε μία διαπραγμάτευση κάτι δίνεις, δεν γίνεται να πάρεις μόνο. Και η άλλη ήταν που μίλησε για εδαφικές διαφορές με την Τουρκία. Πως ακούτε εσείς αυτές τις εκφράσεις;
Εκείνο το οποίο πιστεύω, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός και τι τον συμβουλεύουν οι σύμβουλοί του, διπλωματικοί και άλλοι, ειναι ότι η Ελλάδα για κάποιο λόγο έχει αποφασίσει ότι αν η Τουρκία ικανοποιηθεί σε κάποια πράγματα θα ηρεμήσει. Εγώ είμαι της άποψης πως ότι δίνεις στην Τουρκία, στιγμιαία χορταίνει, αλλά αμέσως μετά της ανοίγει η όρεξη.
Όταν μιλάω για κυριαρχικά δικαιώματα, για κυριαρχία, σημαίνει ότι έχω το δικαίωμα αυτό που κατέχω να το κάνω ότι θέλω, και μάλιστα να κερδίζω από αυτό. Όχι να λέω ότι έχω κυριαρχία κάποιου πράγματος, αλλά δεν το εκμεταλλεύομαι. Αυτό το παρατηρούν οι Τούρκοι. Και ξέρουν ότι αν μας ζορίσουν, οικονομικά και γεωπολιτικά, ή ακόμη και για το καλό των συμμαχιών πάλι, αυτό που θέλουν θα το πάρουν αναίμακτα. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για τη χώρα μας, έχουν και οι άλλοι συμφέροντα. Έχουν και οι άλλοι τη δική τους ματιά σε σχέση με εμάς, και δεν είναι σίγουρο ότι μας βλέπουν ως ισχυρή χώρα, ως χώρα με ευημερία. Διότι και έχουμε πτωχεύσει, και προβλήματα έχουμε, και καλά παιδιά είμαστε στις συμμαχίες, και διχόνοια έχει μεταξύ του ο λαός, και προβλήματα δομικά έχουμε και προβλήματα σε υποδομές και σε πολιτική προστασία. Γενικά έχουμε πρόβλημα. Και αυτό είναι ορατό. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης, είναι ορατό από τους τρίτους. Και γνωρίζουν και οι σύμμαχοί μας, και οι Νατοϊκοί αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν μας ζορίσουν θα κάνουμε αυτό που θέλουν.
Το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη τι να περιμένουμε;
Τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια από τα ίδια, δηλαδή αυτά που έγιναν στη Νέα Υόρκη. Αν μας υποδεχθεί ο Ερντογάν στο σπίτι του Κεμάλ, όπου είναι το Τουρκικό Προξενείο, πρέπει να ξέρουμε ότι διπλωματικά μας υποδέχεται στην Ελλάδα μεν, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Έτσι έκανε και στη Νέα Υόρκη, όπου μας υποδέχτηκε στο Σπίτι της Τουρκίας. Αυτό έχει τους συμβολισμούς του για τους Τούρκους και συγκεκριμένα γιατί εκεί δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα μέσα στο τούρκικο σπίτι να πει στον Τούρκο Πρόεδρο “τι ήταν αυτό που είπες χθες από βήματος του ΟΗΕ“. Αν λοιπόν γίνουν συναντήσεις μεταξύ άλλων χώρων και στο σπίτι του Κεμάλ, και μόνο για λόγους εντυπώσεων, για λόγους επικοινωνιακούς, θα μας την έχει φέρει ο Τούρκος πρόεδρος. Και αυτά τα πράγματα θέλουν τεράστια προσοχή γιατί οι Τούρκοι δίνουν μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς, σε αντίθεση με εμάς που δεν δίνουμε σημασία στους συμβολισμούς, έχουμε διαφορετικές προσγεγγίσεις, διαφορετικό αξιακό κώδικα.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.