ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ 1960 ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Συνοπτική αξιολόγηση του Κυπριακού και της πολιτικής όλων των
Προέδρων
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ 1960 ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – Συνοπτική αξιολόγηση του Κυπριακού και της πολιτικής όλων των Προέδρων» (Εκδόσεις Hippasus, Οκτώβριος 2023, σελ. 347). Το βιβλίο αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:
Πρόλογος
Εισαγωγή
- Το Κυπριακό από την Ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την Εισβολή
- Από την Αποδοχή της Ομοσπονδίας στις Ιδέες Γκάλι
- Η Ευρωπαϊκή Επιλογή και το Σχέδιο Ανάν
- Από το Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν V στην Κατάρρευση στο Κραν Μοντανά και η Επόμενη Μέρα
- Η Διαχείριση του Κυπριακού από τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρύτερες Προεκτάσεις και το Κυπριακό
- Τα Δύσκολα Δεδομένα και οι Επιλογές μας
Επιπρόσθετα, εκτός από τη Βιβλιογραφία, το Ευρετήριο Ονομάτων και Όρων υπάρχουν επίσης 14 Παραρτήματα.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια σφαιρική αξιολόγηση των εξελίξεων στο Κυπριακό από το 1960 μέχρι σήμερα και κατατίθενται εισηγήσεις για το μέλλον. Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους αξιολογεί επίσης την πορεία του Κυπριακού καθώς και τη διαχείρισή του απ΄ όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας. Πάνω απ΄ όλα επικεντρώνεται σε μια στρατηγική επιβίωσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι σπάνια μια χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου η απόκλιση της καλύτερης και χειρότερης δυνατής έκβασης είναι τόσο μεγάλη, καθιστώντας έτσι το Κυπριακό ένα υπαρξιακό ζήτημα. Επίσης θεωρεί απαραίτητη την ιστορική αυτογνωσία καθώς και την κατανόηση των υφιστάμενων δεδομένων.
Ο Ανδρέας Θεοφάνους υπογραμμίζει ότι η διαχρονική ιδεολογικοποίηση του Κυπριακού ήταν ζημιογόνα. Υπήρξε στο παρελθόν φανατισμός και μισαλλοδοξία με ολέθρια αποτελέσματα. Αναπόφευκτα, οι συναισθηματικές εξάρσεις αλλά και ο λαϊκισμός οδήγησαν σε θλιβερά αποτελέσματα. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται θύλακες φανατισμού. Με το ίδιο σκεπτικό ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η μη επαρκής αξιοποίηση της γνώσης από τα διάφορα κέντρα αποφάσεων στην Κύπρο καθώς και στην Ελλάδα είχε και εξακολουθεί να έχει τεράστιο κόστος. Δυστυχώς οι παθογένειες αυτές εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα.
Καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα είναι δύσκολη η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα κοινό κράτος, στο βιβλίο επισημαίνεται η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με στόχο την αποκατάσταση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Για διάφορους λόγους ο συγγραφέας θεωρεί μια εξελικτική διαδικασία στρατηγικό μονόδρομο.
Το βιβλίο αυτό συμβάλει δημιουργικά στην ιστορική αυτογνωσία καθώς και στον επιβαλλόμενο συλλογικό προβληματισμό για το αύριο. Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για πατριωτικό πραγματισμό και συλλογική ευθύνη.
Το βιβλίο διατίθεται και στα γραφεία του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Το κάθε αντίτυπο τιμάται €20. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης και συζήτησης θα γίνει τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου στις 18:15 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (επισυνάπτεται η σχετική πρόσκληση).
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.