Γνωρίζω καλά τα όρια του έντιμου συμβιβασμού, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να επαναρχίσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος γνωρίζει «καλά τα όρια του έντιμου συμβιβασμού που επιδιώκουμε και δεν θα συμπράξω σε μια διευθέτηση για χάριν της διευθέτησης».

«Θα πράξω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από το βήμα της εκδήλωσης για τις Ημέρες Μνήμης Κρατουμένων, στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς.

«Η χώρα αυτή και οι άνθρωποί της, οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Λατίνοι και οι Μαρωνίτες, αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως έχουμε ως πρώτιστη υποχρέωση και καθήκον, και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τα παιδιά μας, να μιλάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, να μιλάμε στη νέα γενιά τούτου του τόπου για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τη θυσία όλων αυτών που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδιά τους τη ζωή, για μια καλύτερη Κύπρο, για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουμε σήμερα, η οποία αποτελεί πολύτιμη ασπίδα και όχημα για να διανύσουμε τη δύσκολη μας πορεία.

«Η βαθιά και στέρεη γνώση του ιστορικού μας παρελθόντος είναι προϋπόθεση για να επιδείξουμε αρετήν και τόλμην», είπε και συμπλήρωσε: «Και θέλω να προλάβω όλους αυτούς που ενδεχομένως έχουν διαφορετικές απόψεις, για να επισημάνω ότι κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αντίθεση με την ειλικρινή επιδίωξή μας για την απελευθέρωση, για την επανένωση, για την επίλυση του Κυπριακού, αφού η βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης εξαρτάται σε ουσιαστικό βαθμό και από τον έμπρακτο σεβασμό προς την ιστορική ταυτότητα του καθενός και όχι μέσα από την αυτοκατάργηση ή την υιοθέτηση μιας ουδέτερης πολιτιστικής ταυτότητας».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «θέλω να σας πω με τη γλώσσα της καρδιάς ότι έχω απόλυτη επίγνωση του χρέους που ανέλαβα έναντι του κυπριακού λαού όπως εργαστώ για να απαλλάξουμε τη χώρα μας από τα δεινά και τα βάρη της παράνομης τουρκικής κατοχής, η οποία συνιστά κραυγαλέα αναχρονιστική ανωμαλία από κάθε άποψη».

«Η Κυβέρνηση και εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συνέχισε, «έχουμε ένα σύγχρονο και ανθεκτικό όραμα για το αύριο του βασανισμένου αυτού τόπου. Να επανενωθεί η χώρα μας, ο λαός μας, μέσω μιας λύσης που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του τόπου μας θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, ειρήνης και ευημερίας ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες τούτης της χώρας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και περιβάλλον, δημιουργώντας ελπίδα και προοπτική σε όλους».

Επανέλαβε την ετοιμότητά του να εργαστεί «εποικοδομητικά, μακριά από στείρες και ατέρμονες διαδικασίες, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια και λογικές επίρριψης ευθυνών, για να επιτύχουμε την πολυπόθητη επανένωση της χώρας μας και του λαού της».

«Είμαι εδώ κυρίες και κύριοι για να λάβω σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις, χωρίς να σκέφτομαι το όποιο πολιτικό κόστος», είπε, στέλνοντας μήνυμα «προς κάθε κατεύθυνση ότι γνωρίζω καλά τα όρια του έντιμου συμβιβασμού που επιδιώκουμε και δεν θα συμπράξω σε μια διευθέτηση για χάριν της διευθέτησης, μια λύση που δεν θα διασφαλίζει το όραμα που προανέφερα και θα συνεχίζει να καθιστά τους Ευρωπαίους πολίτες τούτου του τόπου πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέδειξε τη σημασία «όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις, της ύπαρξης ενός ισχυρού και αρραγούς εσωτερικού μετώπου για την επίτευξη του στόχου της άρσης του αδιεξόδου και της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 Γιάννης Σπανός τόνισε πως αυτός ο χώρος υπήρξε ο αγωνιστικός ναός των ωραιοτέρων αρετών του λαού μας, της ανδρείας απέδρασαν και έπεσαν στις μάχες επτά, είναι μαρμαρωμένοι στα προαύλια των κρατητηρίων.

Όπως είπε, «3.362 είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι που γρονθοκόπησαν το πρόσωπο της αγγλοκρατίας και ύψωσαν την ψυχή των Ελλήνων στην αιώνια δόξα».

«Εμείς παραμένουμε σημαιοφόροι των ιδεών μας, αρραγές σύνθημα μας ο αταλάντευτος αγώνες της απελευθέρωσης, ανάμεσα γης, ψυχής και ουρανού κυματίζει η σημαία μας, η γαλανόλευκη των αιώνων, όσοι πιστοί προσέλθετε.», κατέληξε.

Η Διευθύντρια του περιφερειακού γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, Βούλα Μόρμορη ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό ότι η Κύπρος του σήμερα, δυστυχώς δεν είναι αυτοί για την οποία αγωνίστηκαν οι ήρως του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959 υπερασπιζόμενοι την γη που τους γέννησε».

«Η ιστορική αλλά και ηθική μας υποχρέωση είναι να τιμήσομε όχι με λόγια αλλά έμπρακτα τους αγώνες και θυσίες των ηρώων μας, οι οποίοι απέδειξαν ότι ο αγώνας για ελευθερία υπήρξε απ’ τα κόκκαλα βγαλμένος των Ελλήνων τα ιερά», είπε.

Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή : ΚΥΠΕ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ